• Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifinin organizasyonunda dört gün boyunca sürecek “Kırım Tatar Günleri”nin  27 Nisan 2023 tarihindeki birinci gününde açılış törenin ardından ikinci etkinlikde Son Gazi Yakup Satar başlıklı söyleşisi ile Av. İlyas Aktaran yer aldı.

Zera Bekirova’nın sunumunun ardından Av. İlyas Aktaran, kaleme aldığı “Son Gazi / Yakup Satar”adlı eserini tanıttı.

2dbc82b3 04dc 437d a0eb 0b75086269ee

Aktaran, “Kırım Tatarları 1783’ten bu yana Avrupa’da ve Amerika’da varlıklarını muhafaza etti. Kırım milli meselesi her dönemde dozu artarak bugüne kadar geldi. Kırım milli meselesi, 1980’li yıllardan beri devam ediyor” dedi.

1

Avukat İlyas Aktaran, gençlik yıllarından bugüne Kırım Tatar davası için çalışmaların içinde olduğunu ifade etti. Aktaran, Kırım Tatar milli davasının toplumun geniş kitlelerine ulaşmasında Emel Dergisi'nin önemine dikkat çekti. Kaleme aldığı “Son Gazi Yakup Satar” kitabına ilişkin konuşan Aktaran, gazi Yakup Satar'ın halasının eşi olduğunu dile getirdi. Kendisinin de emekli bir subay olduğunu ifade eden İlyas Aktaran, Son Kurtuluş Savaşı gazisi Yakup Satar'ın hatıralarını kaleme aldığını ifade etti.

86b011e6 c0cb 4cc1 8536 f0a0864f73fc

Kitabın yazarı İlyas Aktaran, “Birinci Dünya Savaşının Irak cephesindeki resmî belgelere ulaşarak 3 yıl boyunca derleme çalışmaları yaptık. Kurtuluş Savaşı’nı gün gün işleyen bunun gibi başka eser yoktur. Ya da en azından nadir eserlerden biridir. Sakarya Savaşını da aynı şekilde anlattım. Büyük Taarruzu da gün gün işledim. Son gazimiz, Kırım göçmeni olduğu için, Kırım tarihine de girme ihtiyacı hissettim” dedi.

İlyas Aktaran, “Viyana Bozgununun asıl sebebinin Kırım olmadığını da gördüm ve özellikle bunu işledim. Viyana Bozgununu tamamen objektif bir kriterle inceledim. Şahin Giray’ın son Kırım Hanı'nı süreciyle birlikte objektif bir şekilde irdeleyerek kaleme aldım” ifadelerini kullandı.

İlyas Aktaran, aslen bir Kırım Tatarı olan ve Atatürk tarafından özel görevlendirilerek İzmir’de Türk bayrağını kaldıran Yüzbaşı Şerafettin ile ilgili yeni bir kitap yazacağını duyurdu. Yazar, tanıtımın ardından katılımcıların sorularını cevapladı.

Yazar İlyas Aktaran, sunumunun ardından Kırım Tatar Kültür Günleri katılımcılarına kitabını imzaladı.