•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • Kırım’ın işgalinin 9. Yıldönümü, Ukrayna topraklarının tamamında başlatılan savaşın 1. Yıldönümü vesilesi ile Derneğimiz Genel Merkezi tarafından 27 Şubat 2023 tarihinde bir basın bildirisi yayınlanmıştır.

    Kırım Derneği Genel Merkezi’nden

    derneklogo 150x150

    Kırım’ın işgalinin 9. Yıldönümü,
    Ukrayna Topraklarının Tamamında Başlatılan Savaşın 1. Yıldönümü Hakkında
    Basın Bildirisi

    Ankara, 27 Şubat 2023

    Rusya’nın 24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna topraklarının tamamında başlattığı savaşı bir yılını doldururken  yerleşim  yerlerini  bombalayarak yakıp yıktı, yüzbinlerce insanın kanını akıttı, milyonlarca Ukraynalıyı vatanından etti, geride insanlık dramı, acı ve gözyaşı bıraktı.

    Rusya’nın Ukrayna topraklarında başlattığı savaş 9 yıl önce 27 Şubat 2014 tarihinde Kırım’ın işgali ile başladı. Bu işgale bir gün kala 26 Şubat 2014 tarihinde Kırım Özerk Cumhuriyeti önünde büyük bir miting düzenleyerek Kırım Tatarları işgale karşı çıkmıştı. 26 Şubat 2014 tarihinde işgale karşı büyük bir direniş gösteren Kırım Tatarları hem tarihe not düştü hem de 26 Şubat gününün bütün Ukrayna’da “Direniş Günü” olarak kabul edilmesine vesile oldu.

    Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamentosunun kimliği gizlenmiş yüzleri maskeli ve silahlı Rusya Federasyonu’nun  askerleri ile baskına uğramasının ardından, başta Sevastopol’deki askeri birliğinden ve gizlendikleri diğer yerlerden tam teçhizatlı olarak ağır silahları ve tankları ile ortaya çıkan Rusya Federasyonu'nun askerleri  Kırım’ın tamamını birkaç günde işgal etmişti.

    Kırım Tatarları bu silahlı askerlere karşı çıkacak savunma gücü olmamasına rağmen işgali hiçbir zaman kabul etmediler. Kırım Tatarlarının bu iradesini kırmak için Kırım Tatar Milli Meclisi’nin faaliyetlerini yasaklayarak mal varlığına el koydular, Kırım Tatar liderlerinin Kırım’a girişini yasakladılar, Kırım Tatar basınını susturdular, Kırım Tatarlarının milli kazanımlarını ortadan kaldırdılar. Pek çok Kırım Tatarını kaçırıp işkenceden geçirerek öldürdüler.  Onbinlerce Kırım Tatarını Kırım’dan uzaklaşmasını sağlayarak modern bir sürgün daha gerçekleştirdiler.

    Askeri gücü daha önce Rusya tarafından etkisizleştirilen Ukrayna, Rusya’nın etkisine karşı başlattığı dik duruşunu Kırım’ın işgalinden itibaren ivme kazanarak devam ettirdi, vatan savunmasına yönelik hazırlıklarının hızla tamamlanmasına kadar geçen sürede önemli bir mesafe kat etti.

    Rusya'nın askeri gücüne, nüfusuna ve hacmine güvenip 3 günde almayı plânlayarak bütün Ukrayna topraklarında savaşı başlattığında, karşısında birbirine kenetlenmiş, dirençli, vatanından asla vazgeçmeyecek, Rusya’nın boyunduruğunu hiçbir zaman kabul etmeyecek kahraman Ukrayna halkını buldu.

    Rusya’nın Ukrayna topraklarının tamamında başlattığı savaşın ilk günü olan 24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna’nın Ankara’daki Büyükelçiliği önüne düzenlenen basın açıklaması toplantısına Ukrayna’nın yanında olduğumuzu göstermek için Derneğimiz olarak katılmış,  Rusya’nın savaş plânlarının öyle zannedildiği gibi kolay gerçekleşmeyeceğini, bu savaşın uzun süreceğini ve sonunda Ukrayna’nın kazanacağını deklere etmiştik.

    26 Şubat 2014 tarihinde Rusya’nın işgaline karşı Kırım’da başlayan bu direniş ruhu, bugün bütün Ukrayna’yı kapsamış durumda. Bu ruh elbette işgali kabul etmeyecek, kesinlikle boyun eğmeyecek, zafer mutlaka Ukrayna’nın olacak.

    Pin It