• Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliği tarafından 9 Aralık 2019 tarihinde Ankara Atlı Otel’de Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin kuruluşunun 28. yıl dönümü kutlandı.

78548417 836802933419895 8792306703593897984 n

Büyükelçilik tarafından verilen resepsiyona, Türkiye’de bulunan yabancı ülke misyonlarının temsilcileri ve ataşeleri katılım gösterdi.

Çok sayıda ülke askeri ataşesinin bulunduğu resepsiyona; Türkiye Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay, resmi ziyaret kapsamında Türkiye’de bulunan Ukrayna Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral İgor Voronçenko, Türk Silahlı Kuvvetleri Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Adnan Özbal, Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Andrii Sybiha ve Ukrayna Savunma Ataşesi Albay Vyaçeslav Latış katıldı.

Resepsiyona katılanlar arasında Türkiye’nin eski Kıyiv Büyükelçisi Yönet Can Tezel ve Kırım Derneği üyesi, Türkiye Ukrayna Dostluk Derneği Başkanı Ali Olgun Boydak da yer aldı.

“SİLAHLI KUVVETLER, TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ VE EGEMENLİĞİN GARANTİSİDİR”

Program Ukrayna ve Türkiye milli marşlarının okunmasının ardından başladı. Açılış konuşmasını yapan Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Andrii Sybiha, “Silahlı Kuvvetler, Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliğinin garantisidir. Onların varlığı, Ukrayna’da barış ve toprak bütünlüğünün sağlanmasını amaçlayan müzakerelerin başarısı için güçlü bir araçtır.” dedi. Ayrıca Büyükelçi Sybiha, bugün Paris’te Normandiya Dörtlüsünün toplanacağını ifade ederek, buradan çıkacak sonucun ülkesi adına olumlu sonuçlanmasını temenni etti.

79417883 453100598917559 8182530070364028928 n

“TÜRKİYE, KARADENİZ’DE UKRAYNA’NIN STRATEJİK ORTAĞIDIR”

Sybiha, Türkiye’nin Karadeniz’de Ukrayna’nın stratejik ortağı olduğunu vurguladı. Tüm uluslararası ortaklara verdikleri destekten dolayı teşekkür eden Sybiha, ağır silahlar kullanan Rusya ile mücadele etmeye devam edeceklerini dile getirdi.

UKRAYNA DENİZ KUVVETLERİ KOMUTANINDAN TÜRKİYE’YE TEŞEKKÜR

Ukrayna Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral İgor Voronçenko, konuşması kapsamında Rusya’nın Ukrayna’nın doğusunda gerçekleştirdiği askeri saldırganlığın geldiği boyutları vurguladı. Ukrayna’nın, uluslararası ortaklarla beraber tüm çabasının, Rusya’nın gerçekleştirdiği insan hakları ihlallerine ve askeri saldırganlığa karşı savaşmak olduğunu kaydetti.

Voronçenko, “Türkiye Cumhuriyetine Ukrayna’nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne olan desteği ve şu anda gerçekleştirmeye devam ettiğimiz ortak projeler için teşekkür etmek istiyorum.” ifadeleri ile Türkiye ve Ukrayna arasındaki stratejik ortaklığa dikkat çekti. Ukrayna Deniz Kuvvetleri Komutanı, “Çocuklarının ve torunlarının özgür, bağımsız, birleşik ve güçlü bir ülkede yaşamalarını isteyen milyonlarca Ukraynalı, Ukrayna silahlı kuvvetlerine umut vermiştir. Bu bizler için büyük bir sorumluluk ve büyük bir onurdur. Ukrayna devletinin gücü, ordusunun ve halkının birliğidir.” ifadelerini kullandı.

80007178 756557951487502 1050968481467465728 n

Resepsiyon kapsamında, Türkiye ve Ukrayna bayraklarının olduğu pasta kesildi. Ayrıca, resepsiyona katılan farklı ülkelerin temsilcileri ile beraber hatıra fotoğrafı çektirildi.

Kaynak: QHA