• Derneğimiz Genel Merkezi heyeti 10 Ekim 2019 tarihinde Ankara’da düzenlenen Litvanya Bölge Ülkeleri Büyükelçiler toplantısına katıldı.

Litvanya'nın Türkiye Büyükelçisi Audrius Bruzga'nın daveti üzerine, toplantıya Genel Merkezimizi temsilen Genel Başkan Mükremin Şahin, Genel Başkan Yardımcısı ve Dünya Kırım Tatar Kongresi Genel Sekreteri Av. Namık Kemal Bayar, Genel Başkan Yardımcısı Ömer Özel ve Dünya Kırım Tatar Kongresi Türkiye Gençlik Koordinatörü Fethi Kurtiy Şahin katıldı.

72561478 10157194661843283 5201647699778076672 n

Toplantıda Litvanya Dışişleri Bakan Yardımcısı Neris Germanas, Türkiye Büyükelçisi Audrius Bruzga, Litvanya Dışişleri Bakanlığı Avrupa Masası Genel Müdürü, Doğu Avrupa ve Orta Asya Masası Genel Müdürü, Güney Avrupa Masası Daire Başkanı, Türkiye ve Rusya Masası Şefleri, Litvanya'nın Avrupa Birliği Daimi Temsilciliği Büyükelçisi ile Gürcistan, Azerbaycan, Ukrayna ve Rusya nezdindeki Büyükelçilerine "Kırım ve Türkiye'deki Kırım Tatarlarının Durumu" konulu bir sunum yapıldı.

Genel Başkan Yardımcısı Ömer Özel tarafından yapılan sunumun ardından Büyükelçiler tarafından yöneltilen sorular Genel Başkan Mükremin Şahin ve Genel Başkan Yardımcısı Av. Namık Kemal Bayar tarafından cevaplandı.

72034884 10157194661623283 2985005706693836800 n

Litvanya ve Litvanya'da yaşayan Kırım Tatarları ile işbirliği ve ortak faaliyetler konusunda da görüş alışverişinde bulunulan toplantıda Büyükelçi Audrius Bruzga tarafından Litvanya'da 2021 yılının "Litvanya Tatarları" yılı olarak bugün resmen ilan edildiği müjdesi verildi. Genel Merkez heyetimiz de Kırım Hanlığının kurucusu Hacı Geray Han'ın Litvanya Trakai şehri doğumlu olduğu ve bu şehre Hacı Geray Han anısına bir eser kazandırma arzusu taşıdığımızı, eseri 2021 yılı programına yetiştirmek için birlikte çalışma talebimizi iletti.

72242049 10157194662018283 304275192853561344 n

Toplantı sonunda Litvanya'nın Ankara Büyükelçisi Genel Merkezimize bir tabak hediye etti. Genel Merkez Heyetimizde günün hatırasına binaen Genel Başkan Yardımcımızın eşi Derneğimiz üyesi Saadet Aslan Bayar tarafından yapılan ve 1948'de gerçekleşen Litvanyalıların Sürgünü konulu tablosunu Büyükelçiliğe hediye etti. Toplantıya katılan diğer katılımcılara ise Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ile Genel Merkezimiz tarafından Ufuk Aykol 'un editörlüğünde İngilizce ve Türkçe hazırlanan "Kırım Tatar Sürgünü 75.Yılı Belgesel Kitabı" hediye edildi.

73299056 10157194662193283 4905914028645154816 n