•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • Kırım Derneği 2021 Yılı Faaliyet Raporu

    1. 3 yıldır “Qırımtatarca” dersler düzenleyen, Derneğimiz Bursa Şubesi 3 Ocak 2020 Pazar günü internet aracılığı ile bir “Hayırlav Toplaşuvı” organize etti. Toplantıya Dünya Qırım Tatar Kongresi (DQTK) ve Kırım Tatar Milli Meclis Başkanı (KTMM) Başkanı Refat Çubar ile birlikte Genel Başkanımız Mükremin Şahin ve Diasporada ilk defa olarak tamamıyle Qırımtatarca yayın yapan Tuvğan Til İnternet Sitesi yöneticisi Oya Deniz Çongar da katıldı.
    2. Dünyayı etkisi altına alan küresel salgın sebebiyle DQTK 2021 yılının ilk toplantısını yine internet aracılığı ile yaptı. Toplantıya Genel Başkanımız ve DQTK Başkan Yardımcısı Mükremin Şahin ile Genel Başkan Vekilimiz ve DQTK Genel Sekreteri Av.Namık Kemal Bayar da iştirak etti.
    3. Emel Kırım Vakfı tarafından tertip edilen “Ölümünün 25.yılında Müstecib Ülküsal’ı Anma ve Konferans” programı 10 Ocak 2021 Pazar günü saat 12.00’de internet ortamında gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Genel Başkan Vekilimiz Av.Namık Kemal Bayar’ın yaptığı toplantıya Genel Başkanımız Mükremin Şahin ile birlikte dernek üyelerimiz de katıldılar.
    4. Emel Kırım Vakfı’nın “Fikir-Kültür Konferansları” kapsamında 17 Ocak 2021 Pazar günü saat 13.00’te Dr.Melek Fetislâm’ın “İki Dünya Savaşı Arasında Romanya’daki Kırım Tatar Milli Hareketi” başlıklı doktora tezinin sunumunu yaptığı programın moderatörlüğünü Genel Başkan Vekilimiz Av.Namık Kemal Bayar’ın yaptığı toplantıya Genel Başkanımız Mükremin Şahin ile birlikte dernek üyelerimiz de katıldılar.
    5. Koronavirüs salgını sebebiyle Derneğimiz Genel Merkezi 2021 yılının ilk toplantısını internet üzerinden gerçekleştirdi. 23 Ocak 2021 Cumartesi günü saat 14.00’te başlayan toplantı yaklaşık 1,5 saat sürdü.
    6. Derneğimiz İstanbul Anadolu Yakası Şubesi 23 Ocak 2021 cumartesi günü saat 21.00’de internet aracılığı ile “Kırım Tatarları’nın Kökeni” başlıklı bir konferans düzenledi. Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Hakan Kırımlı’nın konuşmacı olduğu konferansa dernek üyelerimizle birlikte katıldık.
    7. Emel Kırım Vakfı’nın “Fikir-Kültür Konferansları” kapsamında 24 Ocak 2021 Pazar günü saat 12.00’de Derneğimiz üyesi Varşova Üniversitesi Tarih Bölümü Doktora Öğrencisi, Araştırmacı Edige Burak Atmaca’nın “Sovyetlere Muhalefet- Türk Siyasi Muhacirlerinin Bolşevik ve Türk Devrimlerine Bakışı (1923-1934)” başlıklı bir sunum yaptığı ve internet aracılığıyla düzenlenen toplantının moderatörlüğünü Gençlik Komisyonumuzun eski Başkanlarından Fethi Kurtiy Şahin yaptı. Toplantıya Genel Başkanımız Mükremin Şahin ile birlikte dernek üyelerimiz de katıldılar.
    8. Emel Kırım Vakfı’nın “Fikir-Kültür Konferansları” kapsamında 31 Ocak 2021 Pazar günü saat 13.00’de internet aracılığıyla düzenlenen toplantının başlığı “2014 Sonrası Ukrayna Ulus İnşasına Kırım Tatar Milli Hareketinin Etkisi” idi. Konferansın konuşmacısı ODTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde araştırma görevlisi olarak görev yapan ve aynı üniversitenin Bölge Çalışmaları Doktora Programı’nda akademik çalışmalarını sürdüren, Gençlik Komisyonumuzun eski Başkanlarından Fethi Kurtiy Şahin’di. Moderatörlüğünü Genel Başkan Vekilimiz Av.Namık Kemal Bayar’ın yaptığı toplantıya Genel Başkanımız Mükremin Şahin ile birlikte dernek üyelerimiz de katıldılar.
    9. Emel Kırım Vakfı’nın “Fikir-Kültür Konferansları” kapsamında 7 Şubat 2021 Pazar günü saat 17.00’de internet aracılığıyla düzenlenen toplantının başlığı “Karay Türkleri ” idi. Varşova Üniversitesi Şarkiyat Fakültesi, Türkoloji bölümünden Dr. Anna Sulimowicz-Keruth’un konuşmacı olduğu ve moderatörlüğünü Derneğimiz üyesi, Varşova Üniversitesi Tarih Bölümü Doktora Öğrencisi, Araştırmacı Edige Burak Atmaca’nın yaptığı toplantıya Genel Başkanımız Mükremin Şahin ile birlikte dernek üyelerimiz de katıldılar.
    10. Emel Kırım Vakfı’nın “Fikir-Kültür Konferansları” kapsamında 14 Şubat 2021 Pazar günü saat 15.00’de internet aracılığıyla düzenlenen toplantının başlığı “Kırım Hanlığı ve Ukrain Kozakları” idi. Polonya Bilimler Akademisi’nde doktorasını yapmakta olan Andriy Jıvaçivski’nin konuşmacı olduğu moderatörlüğünü Genel Başkan Vekilimiz Av.Namık Kemal Bayar’ın yaptığı toplantıya Genel Başkanımız Mükremin Şahin ile birlikte dernek üyelerimiz de katıldılar.
    11. TİKA Başkan Yardımcılığına atanan Dr. Mahmut Çevik’e yeni görevi münasebetiyle Genel Başkanımız Mükremin Şahin ile birlikte DQTK Denetleme Kurulu Başkanı Prof.Dr.Enver Aydoğan ve Ukrayna Dostluk Derneği Başkan Yardımcısı Şükrü Aktaran’ın hazır bulunduğu bir heyetle tebrik ziyaretinde bulunduk.
    12. Bilkent Türk Dünyası Dayanışma Topluluğu'nun 18 Şubat 2021 tarihinde çevrimiçi düzenlediği etkinliğin konusu "Kırım Türkleri ve İşgal Altındaki Kırım" oldu. Etkinliğe konuşmacı olarak katılan Genel Başkan Vekilimiz ve DQTK Genel Sekreteri Av.Namık Kemal Bayar, Kırım'ın tarihi, Kırım Tatarlarının göçleri, sürgünler, milli mücadele, işgaller ve 2014 sonrası Rusya tarafından Kırım'da işlenen insanlık suçları hakkında katılımcılara bilgilendirme yaptı.
    13. Derneğimiz tarafından 21 Şubat 2021 tarihinde “23 Şubat Çelebicihan’ı ve Kırım Tatar Şehitlerini Anma Günü” münasebetiyle bir anma mesajı yayınlayarak Dünyanın çeşitli ülkelerine dağılmak zorunda kalmış halkımızı Antlı Şehidimiz Numan Çelebicihan’ın şehadet mertebesine erdiği 23 Şubat gecesinde onun ve kahramanlarımızın ruhu için bir Fatiha okumaya, duaya davet ettik.
    14. Emel Kırım Vakfı’nın “Fikir-Kültür Konferansları” kapsamında 21 Şubat 2021 Pazar günü saat 13.00’de internet aracılığıyla düzenlenen toplantının başlığı “Romanya Müslüman Semineri ve Kırım Tatar Milli Hareketi” idi. Moderatörlüğünü Genel Başkan Vekilimiz Av.Namık Kemal Bayar’ın yaptığı toplantıya Genel Başkanımız Mükremin Şahin ile birlikte dernek üyelerimiz de katıldılar.
    15. Genel Merkezimiz organizasyonunda, Kırım Tatar Millî Meclisi (KTMM), Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) ve Kırım Tatar Teşkilatları Platformu tarafından ortaklaşa düzenlenen “23 Şubat Çelebicihan’ı ve Kırım Tatar Şehitlerini Anma Günü” toplantısı çevrimiçi olarak saat 21.00’de gerçekleştirildi.
    16. Polonya Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliğinde Kırım’ın Rusya tarafından işgalinin 7. yıl dönümü nedeniyle "Kırım: İşgal ve Direnişin 7. Yılı" etkinliği düzenlendi. Birleşik Krallık, Slovakya ve Gürcistan’ın Ankara Büyükelçileri’nin de hazır bulunduğu Polonya ve Ukrayna’nın Türkiye Büyükelçilerinin ortak organizasyonuna Genel Merkezimiz adına Mükremin Şahin, Av. Namık Kemal Bayar, Prof.Dr.Enver Aydoğan, Fethi Kurtiy Şahin, Mine İmrak, Prof.Dr.Cengiz Kurtman, Bora Kalkay ve Av.Begüm Mermeoğlu'dan oluşan bir heyetle iştirak ettik.
    17. Kırım Haber Ajansının (QHA) hazırlayıp sunduğu ve 26 Şubat 2021 tarihinde saat 21.00’de çevrimiçi olarak yapılan QHA Özel Açık Oturumunda “Kırım’ın İşgali ve 26 Şubat Direnişi” konuşuldu. Facebook’ta canlı olarak yayınlanan ve QHA Türkçe Genel Yayın Yönetmeni Aydın Taş tarafından sunulan programa DQTK Başkan Yardımcısı ve Genel Başkanımız Mükremin Şahin, DQTK Genel Sekreteri ve Genel Başkan Vekilimiz Av. Namık Kemal Bayar ile dernek üyemiz Akademisyen Prof. Dr. Hakan Kırımlı da konuk oldular.
    18. Kırım’ın Rusya tarafından işgalinin 7’inci yılında Kırım Tatar Teşkilatları Platformu internet aracılığıyla çevrimiçi protesto etkinliği düzenledi. Etkinlik, platformun Facebook sayfasından canlı olarak ta yayınlandı. “Kırım’ın İşgalini Protesto Etkinliği” 27 Şubat 2021 cumartesi akşamı tsi 21.00’de gerçekleştirildi. Çevrimiçi etkinliğin sunumunu DQTK Genel Sekreteri ve Genel Başkan Vekilimiz Av. Namık Kemal Bayar yaptı. Etkinliğe DQTK Genel Başkan Yardımcısı ve Genel Başkanımız Mükremin şahin ile birlikte evcut Şube Başkanlarımız da iştirak ettiler.
    19. Emel Kırım Vakfı’nın “Fikir-Kültür Konferansları” kapsamında 28 Şubat 2021 Pazar günü saat 17.00’de internet aracılığıyla düzenlenen toplantının başlığı “Rusya İşgalindeki Kırım’ın Geleceği ” idi. Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) ve Kırım Tatar Milli Meclis (KTMM) Başkanı Refat Çubarov’un konuşmacısı olduğu toplantıya Genel Başkanımız Mükremin Şahin ile birlikte dernek üyelerimiz de katıldılar.
    20. Emel Kırım Vakfı’nın “Fikir-Kültür Konferansları” kapsamında 7 Mart 2021 Pazar günü saat 17.00’de internet aracılığıyla düzenlenen toplantının başlığı “Moğolların Deşt-i Kıpçak Seferi” idi. Konferansın konuşmacısı korku hikayeleri yazarı, Tarih doktoru adayı, Kırım Haber Ajansı (QHA) Türkçe Sayfa Editörü ve derneğimiz üyesi Mehmet Berk Yaltırık idi. Moderatörlüğünü Genel Başkan Vekilimiz Av.Namık Kemal Bayar’ın yaptığı toplantıya Genel Başkanımız Mükremin Şahin ile birlikte dernek üyelerimiz de katıldılar.
    21. Emel Kırım Vakfı’nın “Fikir-Kültür Konferansları” kapsamında 9 Mart 2021 Salı günü saat 21.00’de internet aracılığıyla düzenlenen özel toplantıda doğumunun 102'nci yıl dönümünde Kırım Tatarlarının sesi Türk Edebiyatının kıymetli kalemi Cengiz Dağcı anıldı. Melek Maksudoğlu, Cengiz Dağcı’nın Londra’da geçen yıllarını anlattığı, daha sonra Emel Kırım Vakfı facebook sayfasında Genç Tatar ekibi tarafından yönetmenliğini Neşe Sarısoy Karatay’ın yaptığı “Cengiz Dağcı’nın Zamanı Durdurduğu Evi” isimli belgeselinin gösterimi yapıldığı ve moderatörlüğünü Genel Başkan Vekilimiz Av.Namık Kemal Bayar’ın yaptığı toplantıya Genel Başkanımız Mükremin Şahin ile birlikte dernek üyelerimiz de katıldılar.
    22. Derneğimiz İstanbul Anadolu Yakası Şubesi’nin internet aracılığı ile düzenlediği Prof.Dr.Hakan Kırımlı ile Tarih Sohbetleri’nin ikincisi12.Mart.2021 cuma günü saat 21.00’de düzenlendi. Toplantıya Genel Başkanımız Mükremin Şahin ile birlikte dernek üyelerimiz de katıldılar.
    23. Emel Kırım Vakfı’nın “Fikir-Kültür Konferansları” kapsamında 14 Mart 2021 Pazar günü saat 17.00’de internet aracılığıyla düzenlenen toplantının başlığı “Kırım’ın İşgalinin Dünyadaki Yankıları” idi. Derneğimiz üyesi, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Karşılaştırmalı Siyaset Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Filiz Tutku Aydın Bezikoğlu’nun konuşmacısı olduğu ve moderatörlüğünü Genel Başkan Vekilimiz Av.Namık Kemal Bayar’ın yaptığı toplantıya Genel Başkanımız Mükremin Şahin ile birlikte dernek üyelerimiz de katıldılar.
    24. Derneğimiz Toydemir Şubesi 13 Mart 2021 Cumartesi günü saat 11.00'te Olağan Genel Kurul Toplantısını gerçekleştirdi. Pandemi kurallarına uyularak yapılan genel kurulda toplantı ileyeni yönetim belirlendi.
    25. Derneğimiz tarafından 16 Mart 2021 tarihinde “KIRIM TATAR DİASPORASININ UKRAYNA ANAYASASI’NDA KIRIM TATAR ÖZERKLİĞİ TESİSİ HAKKINDA ANAYASA DEĞİŞİKLİK TEKLİFİ LAYİHASI” hakkında görüşlerimizi belirten bir metin Türkçe ve Ukraynaca olarak yayınlandı.
    26. Karabük Üniversitesi’nin düzenlemekte olduğu “Eurasia Talks” dizi seminerleri çerçevesinde “7.Yılında Kırım’ın İşgali: Mitler, Gerçekler, Değerlendirmeler” başlığıyla düzenlenen, Karabük Üniversitesi ve ODTÜ ortak çalışmasıyla hayata geçirilen program 19 Mart 2021 Cuma günü saat 19.00’da çevrimiçi olarak gerçekleştirildi. Seminere ODTÜ Bölge Çalışmaları Doktora Programı’nda akademik çalışmalarını sürdüren, Gençlik Komisyonumuzun eski Başkanlarından Fethi Kurtiy Şahin de konuşmacı olarak katıldı.
    27. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ile Genel Merkezimiz tarafından organize edilen İsmail Bey Gaspıralı’nın doğumunun 170. Yılında anıldığı panel 21 Mart 2021 Pazar günü saat 15.00’te çevrimiçi olarak gerçekleştirildi. Sunuş ve takdimleri Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) Genel Sekreteri ve Genel Başkan Vekilimiz Av. Namık Kemal Bayar‘ın üstlendiği panelin açılış konuşmasını YTB Başkanı Abdullah Eren yaptı. Derneğimiz üyeleri Hacettepe Üniversitesi Tarih Bölümü doktora öğrencisi Ufuk Aykol’un “İsmail Bey Gaspıralı’nın Hayatı ve Şahsiyeti” ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Araştırma Görevlisi Fethi Kurtiy Şahin’in “Gaspıralı’nın Fikir ve Siyaset Hayatımıza Etkileri”, başlıklı sunumları yaptıkları panele Genel Başkanımız Mükremin Şahin ile birlikte dernek üyelerimiz de katıldılar.
    28. Emel Kırım Vakfı’nın “Fikir-Kültür Konferansları” kapsamında 21 Mart 2021 Pazar günü saat 17.00’de internet aracılığıyla düzenlenen toplantının başlığı “İsmail Bey Gaspıralı ve Türkistan” idi. Taşkent Ali Şir Nevai Üniversitesi Rektör Yardımcısı Zaynabidin Abdiraşidov’un konuşmacı olduğu toplantıya Genel Başkanımız Mükremin Şahin ile birlikte dernek üyelerimiz de katıldılar.
    29. Genel Merkezimiz 26 Mart 2021 Cuma günü itibarıyla "Söz Gençlerin-Zemanevi Sohbetler Serisi"ne başladı. Yeni başlayan "Söz Gençlerin-Zemanevi Sohbetler Serisi"nde ise 11-17 yaş arası gençlerin tamamen kendi seçtikleri Kırım'la ilgili birbirinden değişik konuları yarımşar saatlik sunumlar şeklinde katılımcılarla paylaşacağı ve sunumunu Fethi Kurtiy Şahin'in yaptığı etkinliğin ilk konuşmacısı "Alim Aydamak" başlıklı konuşmasıyla Tuğçe Ağıral oldu.
    30. Emel Kırım Vakfı’nın “Fikir-Kültür Konferansları” kapsamında 28 Mart 2021 Pazar günü saat 17.00’de internet aracılığıyla düzenlenen toplantının başlığı “Kırım Tatar Yırlarında Sürgün ve Muhaceret” idi. Hacettepe Üniversitesi’nde doktora yapmakta olan Derneğimiz üyesi Feridehanum Şahin’in 2016 yılında Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı, Halk Edebiyatı Bilim Dalı’nda hazırlamış olduğu “Sözlü Gelenekte Kırım Tatar Türklerinin Muhacereti ve Sürgünler” adlı yüksek lisans çalışmasını katılımcılara sunduğu ve moderatörlüğünü Genel Başkan Vekilimiz Av.Namık Kemal Bayar’ın yaptığı toplantıya Genel Başkanımız Mükremin Şahin ile birlikte dernek üyelerimiz de katıldılar.
    31. Genel Merkezimiz bünyesinde gerçekleştirilen "Söz Gençlerin-Zemanevi Sohbetler Serisi"nin 2 Nisan 2021 Cuma günkü konuğu Ayşe Cemre Yüksel oldu. Moderatörlüğünü Av.Namık Kemal Bayar’ın yaptığı etkinlikte konuk olan Cemre Yüksel “Şefika Gaspıralı” başlıklı bir sunum yaptı.
    32. Emel Kırım Vakfı’nın “Fikir-Kültür Konferansları” kapsamında 4 Nisan 2021 Pazar günü saat 17.00’de internet aracılığıyla düzenlenen toplantının başlığı “Müstakil Kırım Hanlığı 1772-1783” idi. Hacettepe Üniversitesi Tarih Bölümü’nde doktorasını yapmakta olan Derneğimiz üyesi Ufuk Aykol’un konuşmacı olduğu ve moderatörlüğünü Genel Başkan Vekilimiz Av.Namık Kemal Bayar’ın yaptığı toplantıya Genel Başkanımız Mükremin Şahin ile birlikte dernek üyelerimiz de katıldılar.
    33. Türkiye'de kurulu Kırım Tatar Teşkilatları Platformu, Koordinasyon Kurulu Başkanı Ümit Şilit'in başkanlığında 10.Nisan.2021 akşamı saat 21.00’de toplandı. İnternet aracılığıyla çevrimiçi olarak düzenlenen toplantıda Genel Merkezimiz ve Şubelerimiz de temsil edildiler.
    34. Emel Kırım Vakfı’nın “Fikir-Kültür Konferansları” kapsamında 11 Nisan 2021 Pazar günü saat 17.00’de internet aracılığıyla düzenlenen toplantının başlığı “Qırımtatar Milli Hareketinde Maarif, Alim ve Öğretmenler (1883-1921)” idi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tarih Bölümü’nde Yüksek Lisans yapmakta olan Derneğimiz üyesi Taha Bayraktar’ın konuşmacısı olduğu ve moderatörlüğünü Genel Başkan Vekilimiz Av.Namık Kemal Bayar’ın yaptığı toplantıya Genel Başkanımız Mükremin Şahin ile birlikte dernek üyelerimiz de katıldılar.
    35. Genel Merkezimiz Yönetim Kurulu 14 Nisan 2021 Çarşamba günü saat 21.00’de toplandı. Pandemi koşulları sebebiyle zoom platformu üzerinden gerçekleştirilen toplantıda Ramazan ayında yapılacak olan çalışmalar ve yaklaşmakta olan 18 Mayıs Anma Etkinlikleri ile ilgili mevzular hakkında istişarede bulunuldu.
    36. Genel Merkezimiz bünyesinde gerçekleştirilen "Söz Gençlerin-Zemanevi Sohbetler Serisi"nin 16 Nisan 2021 Cuma günkü konuğu Emel Karahan oldu. Moderatörlüğünü Av.Namık Kemal Bayar’ın yaptığı etkinlikte konuk olan Emel Karahan “Emel Dergisi” başlıklı bir sunum yaptı.
    37. Emel Kırım Vakfı’nın “Fikir-Kültür Konferansları” kapsamında 18 Nisan 2021 Pazar günü saat 17.00’de internet aracılığıyla düzenlenen toplantının başlığı “1930-1940 Qırımtatar Şuurunun Dobruca’daki İnşaası” idi. Bükreş Üniversitesi Tarih Fakültesi’nde tamamlamış olan, Bükreş Tatar Derneği Başkan Yardımcısı Eden Kurtasan’ın konuşmacı olduğu ve moderatörlüğünü Genel Başkan Vekilimiz Av.Namık Kemal Bayar’ın yaptığı toplantıya Genel Başkanımız Mükremin Şahin ile birlikte dernek üyelerimiz de katıldılar.
    38. Derneğimiz pendemi sebebiyle evlerinden çıkamayan çocuklarımızın her birinin kendi imkânlarıyla çekerek yollamış olduğu videolar eşliğinde “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” münasebetiyle bir kutlama mesajı yayınlamıştır.
    39. Genel Merkezimiz bünyesinde gerçekleştirilen "Söz – Gençlerin - Zemaneviy Sohbetler Serisi"nin 23 Nisan 2021 Cuma günkü konuğu Türkay Aydoğan oldu. Moderatörlüğünü Fethi Kurtiy Şahin’in yaptığı etkinlikte konuk olan Türkay Aydoğan “İlkçağlardan Hanlık Dönemine Kırım ve Kırım Tatarları” başlıklı bir sunum yaptı.
    40. Emel Kırım Vakfı’nın “Fikir-Kültür Konferansları” kapsamında 25 Nisan 2021 Pazar günü saat 17.00’de internet aracılığıyla düzenlenen toplantının başlığı “Birbirine, Kırım’a, vatana hasret kalanlar” idi. Derneğimiz üyesi, doktor ve yazar Serra Menekay’ın konuşmacısı olduğu ve moderatörlüğünü Genel Başkan Vekilimiz Av.Namık Kemal Bayar’ın yaptığı toplantıya Genel Başkanımız Mükremin Şahin ile birlikte dernek üyelerimiz de katıldılar.
    41. Genel Merkezimiz bünyesinde gerçekleştirilen "Söz – Gençlerin - Zemaneviy Sohbetler Serisi"nin 30 Nisan 2021 Cuma günkü konuğu İpek Duru Bayar oldu. Moderatörlüğünü Fethi Kurtiy Şahin’in yaptığı etkinlikte konuk olan İpek Duru Bayar “Hansaray” başlıklı bir sunum yaptı.
    42. Derneğimiz Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifi Başkanı Nur Şeker Kurnaz ve Tuvğan Til İnternet Sitesi Koordinatörü Oya Deniz Çongar Şahin QHA Özel Ramazan Sohbetlerinde Aydın Taş’ın yayın konukları oldu. Programda faaliyetler hakkında bilgi verildi.
    43. Emel Kırım Vakfı’nın “Fikir-Kültür Konferansları” kapsamında 2 Mayıs 2021 Pazar günü saat 17.00’de internet aracılığıyla düzenlenen toplantının başlığı “Kırım Tatarlarında Kültür ve medeniyet” idi. Kırklareli Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Genel Türk Tarihi Ana Bilim Dalı Başkanı Dr.Kamelya Tekne’nin konuşmacı olduğu ve moderatörlüğünü Genel Başkan Vekilimiz Av.Namık Kemal Bayar’ın yaptığı toplantıya Genel Başkanımız Mükremin Şahin ile birlikte dernek üyelerimiz de katıldılar.
    44. Genel Merkezimiz bünyesinde gerçekleştirilen "Söz – Gençlerin - Zemaneviy Sohbetler Serisi"nin 7 Mayıs 2021 Cuma günkü konuğu Ömer Tuğrul Erdem-Maksudoğlu oldu. Moderatörlüğünü Fethi Kurtiy Şahin’in yaptığı etkinlikte konuk olan Ömer Tuğrul Erdem-Maksudoğlu “Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu” başlıklı bir sunum yaptı.
    45. Anneler Günü münasebetiyle bir mesaj yayınlayarak tarih boyunca büyük facialar yaşayan, muhaceret ve sürgün yollarında büyük kayıplar veren halkımızı ayakta tutan annelerimizi yine çocuklarımızın kendi imkânlarıyla çekip yolladıkları videolar eşliğinde andık.
    46. Emel Kırım Vakfı’nın “Fikir-Kültür Konferansları” kapsamında 9 Mayıs 2021 Pazar günü saat 17.00’de internet aracılığıyla düzenlenen toplantının başlığı “Kırım’dan Ural Dağlarına Sürgünler” idi. Usta gazeteci, yazar, Nenkecan Dergisi Başeditörü Zera Bekirova’nın konuşmacısı olduğu ve moderatörlüğünü Genel Başkan Vekilimiz Av.Namık Kemal Bayar’ın yaptığı toplantıya Genel Başkanımız Mükremin Şahin ile birlikte dernek üyelerimiz de katıldılar.
    47. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) gıda yardımları Genel Merkezimiz ve Hayat Fondu (Hayat Vakfı) aracılığıyla Ukrayna’nın Kırım’a sınır bölgeleri “Geniçesk (Cenişke), Çongar, Ortakuyu (Partizan), Yüzkuyu (Frunze), Novoolekseyevka, Sarıbolat, Topraq, Arabat, Çoqraq” Kırım Tatar yerleşim yerlerinde dağıtılmıştır. Ayrıca Genel Merkezimiz tarafından Kırım’ın içerisinde de fitre, zekât, fidye ve gıda yardımları dağıtımı devam etmiş, çalışma arefe günü gece 24.00’e kadar sürdürülmüş, fitre ve fidyelerin dağıtımı tamamlanmıştır.
    48. Yayınladığımız bir mesajla 13 Mayıs 2021 tarihinde bütün üyelerimizin ve dostlarımızın mübarek Ramazan Bayramı’nı kutladık.
    49. Kırım Tatar Teşkilatları Platformu'nun "Kırım Tatar Sürgününün 77.Yıldönümü" münasebetiyle düzenlemiş olduğu anma programları çerçevesinde 17 Mayıs 2021 Pazartesi günü saat 20.30 (TSİ, GMT +3)’da “Sürgün Şehitleri için Kur'an-ı Kerim Tilaveti ve Dua” etkinliği düzenlendi. Moderatörlüğünü Av.Namık Kemal Bayar’ın yaptığı programda sırasıyla İstanbul’dan Doç.Dr. Erşahin Ayhün, Konya’dan Vahap Burunduk, Eskişehir’den Abdullah Akkul, Ankara’dan Semih Kunak, Ukrayna/Geniçesk’den (Cenişke) Ali Muradasıl, Ankara’dan Prof.Dr. Enver Aydoğan’ın okumuş oldukları Yasin-i Şerif’in ardından Ankara’dan Ömer Özel de Kırım Tatarca olarak dua etti. Etkinliğe Genel Merkezimiz ve Şubeleri de katıldılar.
    50. Kırım Tatar Sürgünü’nün 77. Yıldönümü vesilesi ile Bilge İnsanlar Stratejik Araştırmalar Merkezi - BİLGESAM tarafından Emel Kırım Vakfı Başkanı, KTMM Türkiye Temsilcisi Zafer Karatay ve geçmiş dönem Genel Başkanımız Tuncer Kalkay’ın katılımı ile düzenlenen söyleşi Bilgesam Tv Youtube kanalında 18 Mayıs 2021 tarihinde yayınlandı.
    51. Kırım Tatar Teşkilatları Platformu'nun "Kırım Tatar Sürgününün 77.Yıldönümü" münasebetiyle düzenlemiş olduğu anma programları çerçevesinde çevrimiçi miting düzenlendi. Moderatörlüğünü Genel Başkan Vekilimiz Av.Namık Kemal Bayar’ın yaptığı çevrimiçi mitinge Genel Merkezimiz ve Şubeleri de katıldılar.
    52. 21 Mayıs 1864 Büyük Çerkes Sürgünü'nün 157. yıldönümü vesilesiyle Derneğimiz Genel Merkezi tarafından 21 Mayıs 2021 tarihinde bir basın bildirisi yayınlanmıştır.
    53. Genel Merkezimiz bünyesinde gerçekleştirilen "Söz – Gençlerin - Zemaneviy Sohbetler Serisi"nin 21 Mayıs 2021 Cuma günkü konuğu Miray Gence oldu. Moderatörlüğünü Fethi Kurtiy Şahin’in yaptığı etkinlikte konuk olan Miray Gence “1944 Sürgünlük Anıları” başlıklı bir sunum yaptı.
    54. Emel Kırım Vakfı’nın “Fikir-Kültür Konferansları” kapsamında 23 Mayıs 2021 Pazar günü saat 17.00’de internet aracılığıyla düzenlenen toplantının başlığı “Bulgaristan’daki Kırım Tatarları” idi. Emel Kırım Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Cevdet Tahiroğlu’nun konuşmacısı olduğu ve moderatörlüğünü Genel Başkan Vekilimiz Av.Namık Kemal Bayar’ın yaptığı toplantıya Genel Başkanımız Mükremin Şahin ile birlikte dernek üyelerimiz de katıldılar.
    55. Kırım Derneği Genel Merkezi ve Kırım Tatar Teşkilatları Platformu olarak görev süresi sona eren Ukrayna Ankara Büyükelçisi Andriy Sıbiga’ya veda ziyaretinde bulunduk. Görüşmede Genel Başkanımız Mükremin Şahin, Kırım Gelişim Vakfı ve Kırım Tatar Teşkilatları Platformu Koordinasyon Kurulu Başkanı Ümit Şilit, Genel Başkan Vekilimiz Av. Namık Kemal Bayar, Kırım Gelişim Vakfı Ankara Temsilcisi Av. Begüm Mermeroğlu, Türkiye-Ukrayna Dostluk Derneği Başkanı Ali Olgun Boydak ve Fethi Kurtiy Şahin hazır bulundular.
    56. Genel Merkezimiz bünyesinde gerçekleştirilen "Söz – Gençlerin - Zemaneviy Sohbetler Serisi"nin 28 Mayıs 2021 Cuma günkü konuğu Taha Berke Kömürcüoğlu oldu. Moderatörlüğünü Namık Kemal Bayar’ın yaptığı etkinlikte konuk olan Taha Berke Kömürcüoğlu “Adnan Süyen ve Kırım Sevdası” başlıklı bir sunum yaptı.
    57. Emel Kırım Vakfı’nın “Fikir-Kültür Konferansları” kapsamında 30 Mayıs 2021 Pazar günü saat 17.00’de internet aracılığıyla düzenlenen toplantının başlığı “Sakarya Zaferi’nin 100.Yılı: Muharebe Alanında Kırım Tatar Köyleri” idi. Tarih Öğretmeni ve Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Tarih Bölümü’nde doktorasını yapmakta olan Ümit Özkan’ın konuşmacısı olduğu ve moderatörlüğünü Genel Başkan Vekilimiz Av.Namık Kemal Bayar’ın yaptığı toplantıya Genel Başkanımız Mükremin Şahin ile birlikte dernek üyelerimiz de katıldılar.
    58. Genel Merkezimiz bünyesinde gerçekleştirilen "Söz Gençlerin - Zemaneviy Sohbetler Serisi"nin 4 Haziran 2021 Cuma günkü konuğu İdilbike Sava oldu. Moderatörlüğünü Fethi Kurtiy Şahin’in yaptığı etkinlikte konuk olan İdilbike Sava “Numan Çelebicihan” başlıklı bir sunum yaptı.
    59. Emel Fikir ve Kültür Etkinlikleri kapsamında 6 Haziran 2021 Pazar günü saat 17.00’de Kültürümüzde Tepreç başlığıyla düzenlenen Tepreç coşkusu zoom platformu aracılığıyla gerçekleştirildi. Çevrimiçi Tepreç etkinliği Emel Kırım Vakfı, Kırım Derneği Genel Merkezi, Kırım Derneği Konya ve Bursa şubeleri ile Romanya Mehmet Niyazi Kültür Derneği katkılarıyla düzenlendi.
    60. Genel Merkezimiz bünyesinde gerçekleştirilen "Söz Gençlerin - Zemaneviy Sohbetler Serisi"nin 11 Haziran 2021 Cuma günkü konuğu Elif Canike Bezikoğlu oldu. Moderatörlüğünü Av.Namık Kemal Bayar’ın yaptığı etkinlikte konuk olan Elif Canike Bezikoğlu “Canike Hanum” başlıklı bir sunum yaptı.
    61. Her yıl yapmış olduğumuz çalışmamız bu yıl da başarılı bir şekilde sonuçlandırılmış, 2021 yılı Ramazan ayı süresince toplanan fitre, zekât, fidye, gıda paketleri ve adak kurbanlarımız yerlerine ulaştırılmıştır. Kırım dostlarımız hayırlarını Derneğimiz aracılığıyla Kırım’a göndermiş; bu yıl 451 üyemiz ve dostumuzun bizlere ulaştırdığı 181.477,53 TL tutarında hayrın dağıtımı yapılmıştır. Ramazan ayı içerisinde 4 adet adak kurbanı da Kırım’da Derneğimiz aracılığı ile kesilerek ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmıştır.
    62. Genel Merkezimiz bünyesinde gerçekleştirilen "Söz Gençlerin - Zemaneviy Sohbetler Serisi"nin 18 Haziran 2021 Cuma günkü konuğu Egemen Köken oldu. Moderatörlüğünü Av.Namık Kemal Bayar’ın yaptığı etkinlikte konuk olan Egemen “Kırım’ın Nasrettin Hocası: Ahmet Aqay” başlıklı bir sunum yaptı.
    63. Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliğinde, 25 Haziran 2021 Cuma günü “Kırım Tatar Bayrak Günü” kutlandı. Büyükelçilik bahçesinde düzenlenen törende “Gök Bayrak” göndere çekildi. Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliğinde güne özel düzenlenen programa Derneğimizi temsilen Mine İmrak ile Derneğimiz yönetim kurulu üyesi/Türkiye-Ukrayna Dostluk Derneği Başkanı Ali Olgun Boydak katıldı.
    64. Derneğimiz 26 Haziran Kırım Tatar Millî Bayrak Günü münasebetiyle bir kutlama mesajı yayınlamıştır.
    65. Korku hikayeleri yazarı, Tarih doktoru adayı, Kırım Haber Ajansı (QHA) Türkçe Sayfa Editörü ve Derneğimiz üyesi Mehmet Berk Yaltırık şahsi Twitch kanalında “Kırım ve Kırım Tatarları Soru-Cevap Özel” programı yaptı. Programın konuğu Derneğimiz Genel Başkan Vekili ve Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) Genel Sekreteri Av.Namık Kemal Bayar oldu. Programda, Kırım ve Kırım Tatarlarına dair merak edilen konular ele alındı.
    66. Her yıl olduğu gibi bu yıl da kurbanlarını vekalet yoluyla, şartlı bağış olarak kestirmek isteyen üyelerimizin kurban bağışları “kurban paylaşmaktır” diyerek Kırım, Çongar ve Kıpçak’ta kardeşlerimizle paylaşılmış, kurbanlarımızı Vatanımız Kırım’da kesme çalışmamız başarıyla sona ermiştir. Genel Merkezimiz dışında şubelerimiz, bağımsız dernekler ve dost sivil toplum kuruluşlarının Vatanımızda kesmiş olduğu kurban sayısı 1000 civarındadır.
    67. Kırım Haber Ajansı (QHA) Türkiye Ofisi Müdürü Aydın Taş, 10 Ağustos 2021 Salı günü Ayvalık Hayrettin Paşa Camii’nde öğle namazını müteakiben kılınan cenaze namazının ardından son yolculuğuna uğurlandı. 8 Ağustos 2021 Pazar günü aramızdan ayrılan Aydın Taş’ı son yolculuğuna aile üyelerinin yanı sıra Genel Merkezimiz adına Mükremin Şahin, Murat Batır, Nurten Alkan, Prof. Dr. Hakan Kırımlı, Cem Arslan, Alperen Alkan Derneğimiz Bursa ve İstanbul Anadolu Yakası Şube temsilcileri de iştirak ettiler.
    68. Genel Merkezimiz adına 23 Ağustos 2021 tarihinde dost Ukrayna'nın "Bayrak Günü"nü ve "Bağımsızlık Günü"nü kutlamak amacıyla bir mesaj yayınladık.
    69. Derneğimiz, 30 Ağustos Zafer Bayramının 99. yıldönümü vesilesi ile bir kutlama mesajı yayınladı.
    70. Genel Merkezimizin pandemi nedeniyle 1.5 yıldır yapılamayan Olağan Genel Kurul Toplantısı 4.Eylül.2021 Cumartesi günü Yeni Oran’daki Genel Merkez binamızda gerçekleştirildi. Oylama sonrasında yeni yönetim belirlendi.
    71. Genel Merkezimiz 9 Eylül 2021 Perşembe günü Kırım Tatar Millî Meclisi Birinci Başkan Yardımcısı Nariman Celâl ve 4 Kırım Tatar aktivistin 4 Eylül 2021 tarihinde, sabaha karşı evlerine düzenlenen baskınlar sonrasında işgalci Rus güçleri tarafından tutuklanması sebebiyle bir bildiri yayınladı.
    72. Derneğimizin 4.Eylül.2021 Cumartesi günü yapılan Olağan Genel Kurul’unda seçilen yeni Yönetim Kurulumuz ilk toplantısını 11.Eylül.2021 Cumartesi günü Yeni Oran’daki Genel Merkez binamızda gerçekleştirdi ve yeni görev dağılımı belirlendi.
    73. Ballıkpınar Köyü’nde kırsal kalkınmayı hedefleyen “Balköy Projesi”nin kapanış toplantısı 18 Eylül 2021 Cumartesi günü yapıldı. Ballıkpınar Şubemizin de paydaşlarından olduğu projenin kapanış toplantısına Genel Başkanımız ve yönetim kurulu üyelerimiz ile katıldık. Derneğimiz “Cıyın Ansambli” de etkinlikte Kırım Halk danslarından örnekler sundular.
    74. Ballıkpınar’da 18 Eylül 2021 cumartesi günü önceki dönem Genel Başkanımız Tuncer Kalkay’ın koordinatörlüğünde hazırlanan, geliştirilen ve tamamlanan "Kültür Evi"nin açılışı yapıldı. Açılışa Genel Başkanımız ve yönetim kurulu üyelerimizle birlikte katıldık.
    75. Ballıkpınar’da açılışı yapılan “Balköy Projesi”nin kapanış programında Derneğimiz organizasyonunda “Derviza” düzenlendi.
    76. Kırım Tatar Teşkilatları Platformu tarafından Genel Merkezimizin de katkılarıyla 25 Eylül 2021 Cumartesi günü Sayın Cumhurbaşkanımıza hitaben bir açık mektup yayınlandı. Bu açık mektuba Genel Merkezimiz ve şubelerimizle destek verdik.
    77. Türkiye’nin çeşitli şehirlerden gelen genç arkadaşlarımız 25 Eylül 2021 Cumartesi günü Derneğimizde biraraya geldiler. Genel Başkanımız Mükremin Şahin, önceki dönem Genel Başkanımız Tuncer Kalkay ve Genel Başkan Vekilimiz Av. Namık Kemal Bayar gençlere Kırım’a dair pek çok konuda bilgi aktardılar.
    78. Çeşitli ziyaretlerde bulunmak üzere Türkiye’ye gelen Kırım Ailesi kurucusu Anife Kurtseitova Genel Merkezimiz ve Kırım Gelişim Vakfı ile 29 Eylül 2021 Çarşamba günü bir iş birliği protokolü imzaladı. İmza törenine Genel Merkezimiz adına Genel Başkanımız Mükremin Şahin ile birlikte yönetim kurulu üyeleri katılırken Kırım Gelişim Vakfı adına da Başkan Ümit Şilit ile birlikte vakfın yönetim kademesi ve az sayıda davetli katıldı.
    79. Genel Başkanımız Mükremin Şahin ile 28-29 Eylül 2021 tarihlerinde iki günlük çalışma ziyareti için Türkiye’ye gelen Kırım Ailesi’nin kurucusu ve Kırım Evi yöneticisi Anife Kurtseitova önemli temaslarda bulundular. TİKA Başkan Yardımcısı Dr.Mahmut Çevik’i ziyaret ettiler. Toplantıya TİKA’nın eski ukrayna Program Koordinatörü Hacı Bayram Polat’ta katıldı. Heyet daha sonra YTB Başkanı Abdullah Eren ve YTB Kültürel ve Sosyal İşler Daire Başkanı Murat Kazancı ile görüştüler.
    80. Kırımlı sanatçımız Elmira Asanova’nın taş mozaik sergisi “Ulucanlar Sanat Sokağı Sergi Salonu”nda açıldı. Hayatını ve sanat çalışmalarını Ankara’da sürdüren sanatçımızın sergisinin açılışını 2 Ekim 2021 Cumartesi günü saat 13.00’de Genel Başkanımız Mükremin Şahin yaptı.
    81. Derneğimiz, 15 Ekim Kazan Şehitlerini Anma Günü münasebetiyle 9 Ekim 2021 Cumartesi tarihli bir bildiri yayınlamıştır.
    82. Kırım Derneği Genel Merkezimizin halkoyunları ve müzik topluluğu "Cıyın Ansambli" 18 Ekim 2021 Pazartesi günü yaptığı duyuruyla yeni dönem faaliyetlerine başladı.
    83. Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği görevine atanan Vasyl Bodnar'a 20 Ekim 2021 Çarşamba günü nezaket ziyaretinde bulunduk. Ziyarette Genel Başkanımız Mükremin Şahin, Kırım Tatar Teşkilatları Platformu Koordinatör Başkanı Ümit Şilit, DQTK Denetim Kurulu Başkanı Prof.Dr.Enver Aydoğan, Yönetim Kurulu Üyemiz Murat Batır ve Fethi Kurtiy Şahin hazır bulundu.
    84. Genel Başkanımız Mükremin Şahin ile Türkiye-Ukrayna Dostluk Derneği Başkanı Ali Olgun Boydak ve Emre Ata’dan oluşan heyetimiz 21 Ekim 2021 Perşembe günü Kırım Haber Ajansının (QHA) yeni ofisini ziyaret ettiler.
    85. Genel Başkanımız Mükremin Şahin Derneğimiz Aksaray Şubesi Kültür Merkezi’nin açılışı için yapılan faaliyetleri yerinde görmek ve istişarelerde bulunmak üzere 27 Ekim 2021 Çarşamba günü bir çalışma ziyareti gerçekleştirdi.
    86. Derneğimiz, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramının 98. yıldönümü vesilesi ile bir kutlama mesajı yayınladı.
    87. Derneğimiz Yönetim Kurulu 30.Ekim.2021 Cumartesi günü aylık olağan toplantısını Yeni Oran’daki Genel Merkez binamızda gerçekleştirdi.
    88. Merkezi Konya’da olan “Genç Tatar” inisiyatifine mensup arkadaşlarımızdan bir grup 20 Kasım 2021 Cumartesi günü Genel Merkezimizi ziyaret ettiler. Arkadaşlarımızın ziyaretinde daha önce “Kırım Tatar Millî Bayrak Günü”nde düzenlenen satranç turnuvasının genişletilmesi ve Kırım Tatarlarının yaşadığı her ülkeden katılım sağlanması hususunda görüş alış verişinde bulunuldu.
    89. Vatan Kırım’da yaşanan covid-19 salgını kaynaklı felaket sebebiyle Kırım Tatar Teşkilâtları Platformu tarafından Genel Merkezimizin de katkılarıyla 20 Kasım 2021 Cumartesi günü zoom platform üzerinden bir dua programı düzenlendi. Derneğimiz şubeleriyle birlikte dua programına katıldık.
    90. Ukrayna'nın yeni atanan Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar 25 Kasım 2021 Perşembe günü Genel Merkezimizi ziyaret etti. Pandemi koşulları sebebiyle yönetim kurulumuzdan bir grup arkadaşımız ile Kırım Tatar Teşkilatları Platformu Koordinatörü Ümit Şilit’in hazır bulunduğu ziyaret yaklaşık 2 saat süren bir çalışma toplantısına dönüştü.
    91. Derneğimiz, 1932-1933 yılları arasında yaşanan “Holodomor” kurbanlarını anmak amacıyla 26 Kasım 2021 Cuma günü bir bildiri yayınladı.
    92. Ankara’da, Ukrayna Büyükelçiliği’nde 27 Kasım 2021 Cumartesi günü “Holodomor Kurbanlarını Anma Günü” etkinliği düzenlendi. Etkinlik esnasında Ukrayna bayrağı yarıya indirilerek Holodomor’da hayatını kaybedenlerin anısına mumlar yakıldı. Etkinliğe Büyükelçi Vasyl Bodnar, Büyükelçinin eşi ve Ukrayna Büyükelçiliği görevlileri ile birlikte; Ankara’daki Ukrain diasporasının temsilcileri ve Kırım Tatar Halkını temsilen Genel Başkanımız Mükremin Şahin ve beraberinde Ali Olgun Boydak, Sinan Gündemir, Oya Deniz Çongar Şahin, Mine İmrak, Fethi Kurtiy Şahin'den oluşan bir heyet katıldı.
    93. Derneğimiz Aralık ayı olağan toplantısını Yeni Oran’daki Genel Merkez binamızda 4 Aralık 2021 Cumartesi günü gerçekleştirdi.
    94. Kırım Tatar Teşkilatları Platformu tarafından, 10 Aralık İnsan Hakları Günü dolayısıyla Genel Merkezimizin de katkılarıyla 10 Aralık 2021 Cuma günü Ankara’da, “İşgal Altındaki Kırım’da İnsan Hakları ve Kırım Tatarları” paneli düzenlendi.
    95. Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın Kırım Daimî Temsilcisi Anton Korineviç ile DQTK ve Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov 10 Aralık 2021 Cuma günü akşam saatlerinde Genel Merkezimizi ziyaret ettiler.
    96. Göreve yeni başlayan Litvanya Büyükelçisi Ričardas Degutis’e 13 Aralık 2021 Pazartesi günü bir nezaket ziyaretinde bulunduk. Genel Başkanımız Mükremin Şahin, Genel Başkan Vekilimiz Av.Namık Kemal Bayar ve yönetim kurulu üyemiz Ali Olgun Boydak'tan oluşan heyetimiz Sayın Büyükelçi’ye yeni görevinde başarılar diledi.
    97. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Litvanya Ankara Büyükelçiliği, Ukrayna Ankara Büyükelçiliği ve Genel Merkezimiz işbirliğinde 16 aralık 2021 Perşembe akşamı Cıyın Ansambli, Qırım Ailesi Vokal ve Oyun Grubu ile Elzara Batalova’nın sahne aldığı “2021 Litvanya Tatarları Tarih ve Kültür Yılı: Kutlama ve Konser Programı” düzenlendi.
    98. Genel Merkezimizin düzenlediği 1917 Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın 104’ncü yılına bağışlanan “Kırım Kültür Günleri” etkinliklerinin açılışı 16 Aralık Perşembe günü saat 15.00’te Genel Başkanımız Mükremin Şahin’in açılış konuşması ve Genç Tatar’ın düzenlediği “1917 Kurultayı’na Bağışlanan Uluslararası Satranç Turnuvası” sonuçlarının ilân edilmesi ile yapıldı.
    99. Kırım Kültür Günleri kapsamında 16 Aralık Perşembe günü saat 16.00’da Metin Batur-Mamed Cafarov’un “Kırım Yırları” dinletisi düzenlendi.
    100. Kırım Kültür Günleri kapsamında 16 Aralık Perşembe günü saat 17.00’de “Geleneksel Kermes” açılışı yapıldı. Açılışta Ankara’daki Ukrayna Derneği ile birlikte Cıyın Ansambli sahne aldı.
    101. Kırım Kültür Günleri kapsamında 17 Aralık 2021 Cuma günü saat 13.30’da faaliyetlerini Kiev’de sürdürmekte olan “Qırım Ailesi” Koordinatörü Anife Qurtseyit’in kuruluş sürecinden bugüne kadarki çalışmalarını anlattığı “Kiev’de Qırım Ailesi” başlıklı sohbet programı yapıldı.
    102. Kırım Kültür Günleri kapsamında 17 Aralık 2021 Cuma günü saat 15.30’da korku hikayeleri yazarı, Tarih doktoru adayı, Kırım Haber Ajansı (QHA) Türkçe Sayfa Editörü Kırım Tatar kökenli Mehmet Berk Yaltırık’ın “Halk Hikâyelerinde Korku” başlıklı sohbet programı düzenlendi.
    103. Kırım Kültür Günleri kapsamında 17 Aralık 2021 Cuma günü saat 17.00’de Cengiz Evirgen’in Ankara Polatlı’da yaşayan Kırım Tatarlarının lehçe ve dil zenginliğini ortaya koyan “Polatlı Kırım Tatar Türkçesi Sözlüğü” nü yazma sürecini anlattığı bir sohbet programı düzenlendi.
    104. Kırım Kültür Günleri kapsamında 17 Aralık 2021 Cuma günü saat 18.00’de yazar ve “Nito Kitap” kurucusu Nurten Ceceli Alkan “Çocuklarımız İçin Kırım’dan Masallarımız Var” başlıklıbir sohbetle konuklarımızla buluştu.
    105. Kırım Kültür Günleri kapsamında 17 Aralık 2021 Cuma günü saat 19.30’da gazeteci-yazar-Nenekecan dergisi baş editörü Zera Bekirova “Nenkecan 10 Yaşında” başlıklı bir söyleşi gerçekleştirdi.
    106. Kırım Kültür Günleri kapsamında 18 Aralık 2021 Cumartesi günü saat 11.0’de tasarımcı-nakış ustası Mayre Luman’ın “Qırımtatar Nakışları” başlıklı bir sohbet yaptı.
    107. Kırım Kültür Günleri kapsamında 18 Aralık 2021 Cumartesi günü saat 12.30’da yazar-Dr.Serra Menekay Öncel “Hekimlikten Yazarlığa” başlıklı konuşmasında hekimlik ve yazarlığın ortak noktalarından söz etti.
    108. Kırım Kültür Günleri kapsamında 18 Aralık 2021 Cumartesi günü saat 14.00’te sanatçı-programcı-tiyatrocu Pınar Ayhan “Tohumluk Vakfı-Köy ile Kent Arasında Aydınlanma Köprüsü” başlıklı sunumunda kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Tohumluk Vakfı’nın çalışmalarını anlattı.
    109. Kırım Kültür Günleri kapsamında 18 Aralık 2021 Cumartesi günü saat 16.00’da Qaradeniz Production Genel Müdürü Elzara İslamova ve Qaradeniz Production Genel Müdür Yardımcısı-gazeteci-şair Lilâ Bucurova konuğumuz oldular. “Crimean Tatars faaliyetleri ve Tercüman Belgeseli” başlıklı sohbette Lilâ Bucurova “Sürgün Şiirleri”ni anlatırken, Elzara İslamova da “Crimean Tatars” TV kanalının çalışmalarını hazırlanan video görseller eşliğinde anlattı. Konuşmaların akabinde İsmail Bey Gaspıralı’nın tarihe geçen gazetesi “Tercüman”ı anlatan belgesel çalışması seyredildi.
    110. Kırım Kültür Günleri kapsamında 18 Aralık 2021 Cumartesi günü saat 18.00’de “Emel Mecmuası’nın 91.Yıldönümü” başlıklı sohbette Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Türkiye Temsilcisi, prodüktör ve Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay konuklarla buluştu.
    111. Kırım Kültür Günleri ile birlikte Derneğimiz bünyesinde “Qalaqay”-Kırım Tatar mutfağı da faaliyete başladı.
    112. Aksaray Belediyesi tarafından yaptırılan Hamidiye Alaca Sosyal Tesisi’nin açılışı 19 Aralık 2021 Pazar günü yapıldı. Saat 15.00’te düzenlenen açılışa Aksaray Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer, Ukrayna Büyükelçiliği Müsteşarı Dr. Denis Zolotarov, DQTK Denetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Enver Aydoğan, Kırım Tatar Teşkilatları Platformu Koordinatör Başkanı Ümit Şilit, Türkiye-Ukrayna Dostluk Derneği Başkanı Ali Olgun Boydak, Kırım Derneği Aksaray Şube Başkanı Rıdvan Çağlayan, dernek üyeleri ve kalabalık bir vatandaş topluluğu katıldı. Açılışta Derneğimiz Cıyın Ansambli de Kırım Tatar Halk Dansları’ndan örnekler sundular.
    113. Aksaray’da Aksaray Kültür Merkezi’nde 19 Aralık 2021 Pazar günü saat 19.00’da Cıyın Ansambli, Qırım Ailesi Vokal ve Oyun Grubu, Elzara Batalova ile Arslanbek Sultanbekov’un sahne aldığı “Kırım Tatar Halk Oyunları ve Müzik Gecesi” düzenlendi. Etkinliğe Derneğimiz adına DQTK Denetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Enver Aydoğan katıldı.
    114. Yukarıda ayrıntıları verilen ve Genel Merkezimiz, Kırım Tatar Teşkilatları Platformu ve Emel Kırım Vakfı tarafından düzenlenen çevrimiçi etkinliklerin tamamı finansmanı Genel Merkezimiz tarafından sağlanan internet uygulaması Zoom üzerinden gerçekleştirilmiştir.
    Pin It