•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • Kırım Derneği 2019 Yılı Faaliyet Raporu

    1. Es Tv’de Cumartesi akşamları Kırım Tatarcası olarak yayınlanan Güzel Kırım programının 5 Ocak 2019 tarihinde yayınlanan 11. Bölümüne Genel Başkanımız Mükremin Şahin konuk oldu. Ediye Kataman’ın sorularını cevaplayan Mükremin Şahin, programa Kırım Tatar Milli Hareketi ile nasıl tanıştığını anlatarak başladı. Gençlik yıllarında Kırım Tatarlarının Türkiye’deki liderleriyle tanıştığını, arkadaşları ile birlikte Emel Dergisi etrafında çalışmalarını yoğunlaştırdıklarını ve o günkü şartları anlattı. Kırım Derneğinin faaliyetleri hakkında da bilgi veren Şahin, Diaspora ve Vatan Kırım arasındaki çalışmaları da anlattı.
    2. Kırım Tatar Millî Meclisi ve Dünya Kırım Tatar Kongresi Başkanı Refat Çubarov, Genel Başkanımız Mükremin Şahin, Genel Başkan Yardımcımız Av. Namık Kemal Bayar ve Yönetim Kurulu üyemiz Ali Olgun Boydak, 10 Ocak 2019 tarihinde Türkiye Maarif Vakfı'na bir ziyaret gerçekleştirdiler.
    3. Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) ve Dünya Kırım Tatar Kongresi (DKTK) Başkanı Ukrayna Milletvekilli Refat Çubarov, 12 Ocak 2019 tarihinde Ankara'da Genel Merkezimiz yönetimi ile yapılan çalışma toplantısına katıldı.
    4. Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifi, 12 Ocak 2019 tarihinde hanımlara özel "Kırım Tatar Kahve Günü" düzenledi. Etkinlikte Kırım Tatar halkının da geleneği olan kahve kültürü tanıtılırken, tipik özellikleri de gösterildi.
    5. Güzel Kırım programının 12 Ocak 2019 tarihinde yayınlanan 12. Bölümüne Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyemiz, Afyon Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersel Onrat konuk oldu.
    6. “Emel” dergisinin Türkiye’deki yayın hayatının Ankara’da sürdürülmeye başlamasının 35.yılı anma toplantısı 19 Ocak 2019 tarihinde Ankara'da Genel Merkezimiz Dr.Ahmed İhsan Kırımlı Sosyal Tesisi Bekir Sıtkı Çobanzade Kitaphanesi’nde yapıldı.
    7. Genel Merkezimiz ev sahipliğinde 19 Ocak 2019 tarihinde düzenlenen Emel Dergisinin Türkiye’deki yayın hayatının Ankara’da sürdürülmeye başlamasının 35. yıl anma toplantısı sonrasında #LiberateCrimea atölye çalışması yapıldı.
    8. Türkiyem TV’de 23 Ocak 2019 tarihinde yayınlanan Turkuaz programının konuğu Genel Başkan Yardımcımız ve Dünya Kırım Tatar Kongresi Genel Sekreteri Namık Kemal Bayar’dı.
    9. Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Bandırma şubesinin 8. Genel Kurulu 26 Ocak 2019 tarihinde dernek merkezinde yapıldı. Divan Başkanlığını Edin Özbek'in yaptığı genel kurulda faaliyet raporu, gelir gider cetvelleri ve denetim raporu okunarak ibra edildi. Daha sonra yapılan secimde dernek organları belirlendi.
    10. Bursa Şubemizin genel kurul toplantısı 27 Ocak 2019 tarihinde gerçekleştirildi. Dernek Başkanı Yunus Güneri'nin açılış konuşmasıyla başlayan toplantıda, Divan Başkanlığına Muhsin Özlükurt seçilirken Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu raporları oy birliği ile kabul edildi. Genel Kurul toplantısı dilek ve temenniler bölümünde yapılan konuşmalarla sona erdi.
    11. Kocaeli Şubemiz Olağan Genel Kurul Toplantısı 27 Ocak 2019 tarihinde dernek binasında gerçekleştirildi. Şube Başkanımız Suavi Oktay’ın faaliyet raporunu okumasıyla devam eden toplantıda, kurul raporlarının ibra edilmesinden sonra seçimlere geçildi.
    12. Es Tv’de Cumartesi akşamları Kırım Tatarcası olarak yayınlanan Güzel Kırım programının 27 Ocak 2019 tarihindeki 14. Bölümüne Gençlik Komisyonu Üyemiz (Önceki Dönem Başkanı) Fethi Kurtiy Şahin katıldı. Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde Araştırma Görevlisi olarak çalışmalarını sürdüren ve doktora eğitimine de devam eden Fethi Kurtiy Şahin, Kırım Derneği Gençlik Komisyonu çalışmaları ve 2019 yılı içerisinde yapılacak olan uluslararası “Yaşlıq Kurultayı” hakkında da bilgiler verdi.
    13. Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği tarafından 2 Şubat 2019 tarihinde Ankara’da “Kıskaçtaki Kırım” adıyla bir konferans düzenlendi. Toplantıda 75. Yılında 18 Mayıs1944 Kırım Tatar Sürgünü’nü, Önceki Genel Başkanımız Tuncer Kalkay anlattı.
    14. Milli Düşünce Merkezi tarafından Ankara’da 6 Şubat 2019 tarihinde “İşgal Altındaki Kırım” adlı bir konferans düzenlendi. Konferans öncesi Önceki Genel Başkanımız Tuncer Kalkay, Milli Düşünce Merkezi Genel Başkanı ve önceki dönem Devlet Bakanlarından Sadi Somuncuoğlu ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede her iki kuruluşun faaliyetleri ve gündeme yaklaşımları konusunda görüş alışverişinde bulunuldu.
    15. Ankara’da Tarımsal Kalkınma Vakfı’nda 9 Şubat 2019 tarihinde “İşgal Altındaki Kırım’da Kırım Tatarlarının Durumu” adlı bir konferans düzenlendi. Tarımsal Kalkınma Vakfı Başkanı Mehmet Taşan’ın takdimiyle başlayan toplantıda Önceki Genel Başkanımız Tuncer Kalkay, Kırım’ın işgalinin 5. Yılı ile Kırım Tatar Sürgününün 75. Yılı olması nedeniyle; Kırım Derneği olarak bir program dahilinde 2019 yılında etkinlikler dizisi yapılacağını ve bugünkü konferansın da bu programın bir parçası olduğunu belirtti.
    16. Güzel Kırım programının 9 Şubat 2019 tarihindeki 16. Bölümüne Genel Başkan Yardımcımız Ömer Özel konuk oldu.
    17. Genel Başkan Yardımcımız Av. Namık Kemal Bayar BengüTürk TV'de 9 Şubat 2019 tarihinde yayınlanan "Türk Dünyasında Bu Hafta” programına katılarak Kırım'da yaşanan olaylar hakkında bilgilendirme yaptı. Kırım Türklerinin kökenleri hakkında bilgilendirme yaparak demecine başlayan Bayar, Kırım Tatarlarının tarihi, 1783 işgalinden 18 Mayıs 1944 tarihinde yaşanan Büyük Sürgüne kadar geçen dönem hakkında tarihi süreci kısaca anlatarak bugün yaşanmakta olan Ukrayna-Rusya arasındaki kriz ve Kırım'ın işgaline karşı Kırım Tatarlarının tutumu ve işgale neden direnildiği konusunda açıklamalarda bulundu.
    18. Kırım Tatar Teşkilatları Platformu Koordinasyon Kurulu toplantısı Kocaeli Şubemiz ev sahipliğinde 9 Şubat 2019 tarihinde Kocaeli’de yapıldı. Platformun Koordinasyon Kurulu Başkanı Ümit Şilit'in açılış konuşmasının ardından Genel Başkanımız Mükremin Şahin KTMM ve DQTK'nin son toplantısında alınan kararlar hakkında bilgi verdi.
    19. İstanbul Anadolu Yakası Şubemiz, geleneksel buluşmaları çerçevesinde 10 Şubat 2019 tarihinde Boğaz Turu etkinliği düzenledi. Al ve Gök Bayraklar ile donatılan Valide Sultan Yatı’nda 250 kişinin katılımı ile düzenlenen Boğaz Turunda; Kırım Gelişim Orkestrası’nın icra ettiği Kırım yırlarına ve Kırım halkoyunlarına eşlik edenlerin verdiği çoşku unutulmaz duyguların yaşanmasına neden oldu
    20. Manavgat Şubemiz Olağan Genel Kurul Toplantısı 10 Şubat 2019 tarihinde Manavgat’ta yapıldı. Bugüne kadar Manavgat Şube Başkanlığımızı sürdüren kurucu başkan Zeynegül Çağlıyangil Algül özel sebepleri gerekçesiyle yeni dönem çalışmalarında aktif görev alamayacağını, kuruluşundan bugüne başkanlığını sürdürdüğü Manavgat Şubesinin dinamik kadrosuyla çalışmalarını sürdüreceğinden emin olduğunu ve bugüne kadar kendilerine güvenerek destek veren herkese teşekkür ettiğini belirtti. Dilek ve temenniler bölümünün ardından görevi devralan başkan Diğdem Başak Başkır Çalışkan yeni yönetimin hedefleri ile birlikte emaneti en iyi biçimde devam ettirerek Kırım Türkleri derneğinin büyümesine katkı sağlayacaklarını belirterek, kendilerine gösterilen güvenden dolayı teşekkürlerini ifade etti.
    21. Noman Çelebicihan ile diğer şehitlerimiz ruhlarına, Kırım’ın işgalinden sonra kaçırılan ya da tutuklanan kardeşlerimiz için 22 Şubat 2019 tarihinde Ankara Hacı Bayram-ı Veli Cami’inde Genel Merkezimiz tarafından dua programı düzenlendi.
    22. Genel Merkezimiz Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifi 23 Şubat 2019 akşamı Bekir Sıtkı Çobanzade Kitaphanesi’nde “Türk Dünyasında Kadın Aydınlanması ve Şefika Gaspıralı” başlıklı bir panel gerçekleştirdi.
    23. Derneğimiz Amasya Şubesi 24 Şubat 2019 Pazar günü 7. Olağan Genel Kurul Toplantısını dernek binasında gerçekleştirdi. Şube Başkanımız Metin Kırım tarafından yapılan açılış konuşmasının sonrasında divan oluşturuldu. Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı ve Kırım Milli Marşı “Ant Etkenmen” okunduktan sonra Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu faaliyet raporları okundu ve faaliyet raporları ibra edilerek oybirliğiyle kabul edildi.
    24. Kırım’ın işgalinin 5. Yılı vesilesiyle Kırım Tatar ve Ukrain diasporaları 26 Şubat 2019 tarihinde protesto eylemi için bir araya geldi. Kırım Derneği Manavgat Şubemiz ile Antalya’da faaliyet gösteren Akdeniz Ukraynalılar Derneği, Ukrayna Ailesi ve Ukrayna Kültür ve Sanat Derneği, Kırım’ın Rusya tarafından işgalinin 5. yılını protesto etmek için şehrin merkezinde Kaleiçi Saat Kulesi önünde buluştu.
    25. 26 Şubat 2019’da Kırım Derneği Manavgat Şubemiz, Akdeniz Ukraynalılar Derneği, Ukrayna Ailesi ve Ukrayna Kültür ve Sanat Derneği tarafından düzenlenen eylemin ardından, Kırım’ın işgaliyle ilgili film gösterimi, panel ve sergi düzenlendi. Öğleden sonra Antalya Kültür Merkezinde (AKM) Ukrayna’da çekilen ve Türkçe altyazılı “Kremlin’in Esirleri” adlı filmin gösterimi yapıldı. Film gösteriminden sonra Rus işgali altındaki Kırım’ın durumu hakkında bir panel düzenlendi. Panele Ukrayna’nın Antalya Konsolosu Vlyaçeslav Homenko (Viacheslav Khomenko), Dünya Kırım Tatar Kongresi Genel Sekreteri ve Genel Başkan Vekilimiz Av. Namık Kemal Bayar, Önceki Dönem Kırım Derneği Manavgat Şube Başkanımız Zeynegül Algül ve Kırım Derneği Manavgat Şube Başkanımız Diğdem Başak Başkır Çalışkan katıldı. Ayrıca şehir yönetimi ve Türk Dışişleri Bakanlığı temsilcileri de etkinliğe katıldı.
    26. Geniçesk'te 1 Mart 2019 tarihinde düzenlenen Uluslararası Kadın Forumu'na Kırım Derneği Genel Merkezi Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifi olarak katıldık. Hayırlama konuşmaları yapılırken Genel Başkanımız Mükremin Şahin de bir konuşma yaparak kadın çalışmalarının öneminden söz etti. 5 oturumdan oluşan forumun 4. oturumunda ise Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifi Başkanı Nur Şeker Kurnaz, Kırım Vakfı ve Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifi azası Oya Deniz Çongar Şahin ile Gebze Şube Başkanımız Şerife Orak birer konuşma yaparak Türkiye'deki kadınların selamlarını ilettiler.
    27. Kırım’ın Rusya tarafından işgal edilişinin 5. yılı dolayısıyla 2 Mart 2019 tarihinde Ankara’da bir açık hava toplantısı düzenlendi. Kırım Tatar Teşkilatları Platformunun organizasyonu ve Genel Merkezimizin ev sahipliğinde düzenlenen açık hava basın açıklaması toplantısı Ankara’nın Ulus semtindeki Atatürk Heykeli önünde saat 15.30’da başladı. Toplantıya Kırım Tatar Teşkilatları Platformu’nun temsilcileri ile diasporadaki Kırım Tatarları ve Ukrain diasporası da iştirak etti. Kırım’ın işgalinin 5. yılı vesilesiyle hazırlanan basın açıklaması, Genel Merkez Önceki Genel Başkanımız Tuncer Kalkay tarafından okundu.
    28. ATR televizyonunun Tatlı Ses yarışının 2 Mart 2019 cumartesi günü tertip edilen Geniçesk seçmelerinde Genel Başkanımız Mükremin Şahin, Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifi Başkanı Nur Şeker Kurnaz, Kırım Vakfı Azası Oya Deniz Çongar Şahin ile Gebze Şube Başkanımız Şerife Orak ve beraberindeki heyet Genel Merkezimizi temsil etti.
    29. Kırım’ın Rusya tarafından işgal edilmesinin 5. yılında İstanbul, Beyazıt Meydanı’nda 3 Mart 2019 tarihinde bir araya gelen Kırım Tatarları işgali ve beş yıldır süren baskıları protesto etti. İstanbul Şubemizin organize ettiği mitinge, Bursa, Çatalca, Kocaeli şubelerimiz ile Yalova Kırım Derneği, İsmail Gaspıralı Kırım Eğitim ve Kültür Derneği ve İstanbul Ukraynalılar Derneği de katıldı.
    30. Derneğimiz Konya Şubesi 3 Mart 2019 Pazar günü Olağan Genel Kurul Toplantısını dernek binasında gerçekleştirdi. Şube Başkanımız Hamdi Elmacı tarafından yapılan açılış konuşmasının sonrasında divan oluşturuldu. Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı ve Kırım Milli Marşı “Ant Etkenmen” okunduktan sonra Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu faaliyet raporları okundu ve faaliyet raporları ibra edilerek oybirliğiyle kabul edildi.
    31. Ankara’da 7 Mart 2019 tarihinde Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) Konferans Salonunda, YTB, Genel Merkezimiz ve Avrasya Yazarlar Birliğinin düzenlediği “Doğumunun 100. Yılında Cengiz Dağcı Anma Programı” gerçekleştirildi. Dünyaca tanınan Kırım Tatar yazar Cengiz Dağcı’nın yaşamı, eserleri ve fikirlerinin ele alındığı program, “Türk Dünyasının Enleri Cengiz Dağcı” belgeselinden bir kesit ile başladı. Programda Genel Başkanımız Mükremin Şahin de bir konuşma yaparak Kırım coğrafyası ve Kırım Hanlığı hakkında bilgiler verdi. Şahin konuşmasında 1944 Sürgününün, Kırım Tatarlarının hayatında çok önemli bir dönüm noktası olduğunu ifade etti.
    32. Manavgat Şubemiz tarafından 7 Mart 2019 tarihinde Antalya, Manavgat’ta Şefika Gaspıralı paneli ve Rustem Eminov’un resimlerinin yer aldığı bir sergi düzenlendi.
    33. Aksaray’da 18 Mayıs 1944’teki Kırım Tatar sürgününe ithaf edilen anıtın açılışı 7 mart 2019 tarihinde gerçekleştirildi. Aksaray Şube Başkanımız Ahmet Akkuş, Aksaray’da Kırım Tatarlarının 1944’teki sürgünü ve kanlı göçleri için yapılan anıtın açılışını sosyal medya üzerinden duyurdu.
    34. Genel Merkezimiz ve Gazi Üniversitesi işbirliği ile gerçekleştirilen "Kırım'ın Dünü Bugünü Yarını" başlıklı panel 13 Mart 2019 Çarşamba günü Gazi Üniversitesi Mimar Kemaleddin Salonu'nda düzenlendi.
    35. Genel Başkanımız ve Yönetim Kurulu üyelerimiz Kırım'ın ve derneğimizin büyük dostu, Keçiören Belediye Başkan adayı Turgut Altınok'u 16 Mart 2019 tarihinde ziyaret ettiler.
    36. Kırım-Tatar Sürgününü konu alan İlk sinema filmi “Haytarma” 17 Mart 2019 tarihinde Manavgat’ta gösterime sunuldu.
    37. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nde 19 Mart 2019 tarihinde “Kırım’ın İşgali ve Bugünü” adlı panel düzenlendi. Hacı Bayram Veli Üniversitesi Türkoloji Topluluğu tarafından düzenlenen panele konuşmacı olarak Gazeteci-Yazar Gönül Şamilkızı ve Genel Başkan Yardımcımız Namık Kemal Bayar katıldı.
    38. Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği EkoAvrasya kuruluşunun 13’üncü yılında organize ettiği “Avrasya Hizmet Ödülleri” töreni 20 Mart 2019 tarihinde Ankara'da gerçekleştirildi. Törende Genel Merkezimizde yer aldı.
    39. Türkiye-Romanya-Kırım Tatarları başlıklı konferans 23 Mart 2019 tarihinde Derneğimizin Bekir Sıtkı Çobanzade Salonu’nda gerçekleştirildi.
    40. Doğu Türkistan Konferansı 30 Mart 2019 tarihinde Genel Merkezimizin Bekir Sıtkı Çobanzade Salonunda Doç. Dr. Erkin Ekrem’in sunumuyla gerçekleştirildi.
    41. Emel Kırım Vakfı Genel Kurulu ve İstişare Toplantısı 6 Nisan 2019 cumartesi günü Kadıköy Rıhtım Otel'de yapıldı. Toplantıda Derneğimizi Genel Başkanımız Mükremin Şahin ve Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifi Azası Oya Deniz Çongar Şahin temsil etti.
    42. "Biz İdil'den Ural'dan" Konferansı 6 Nisan 2019 tarihinde Genel Merkezimizin Bekir Sıtkı Çobanzade Salonunda Araştırmacı Roza Kurban'ın sunumuyla gerçekleştirildi.
    43. Manavgat Şubemiz, Türkiye Çevre Vakfı (TÜRÇEV) ve Akdeniz Üniversitesi Manavgat Turizm Fakültesi tarafından 9 Nisan 2019 tarihinde bir panel gerçekleştirildi.
    44. Bandırma Şubemiz tarafından 14 Nisan 2019 tarihinde bir Kırım Gecesi düzenlendi. Bandırma Barış Manço Kültür Merkezinde gerçekleşen ve sunuculuğunu Ediye Kataman’ın yaptığı geceye Kırım Gelişim Orkestrasının müziği, Kırım Gelişim Halk Oyunları Grubu’nun dansları, Dilaver Osman ve Nuriye Cemil´in yırları renk kattı.
    45. BengüTürk Tv’de yayınlanan “Maziden Atiye” programında 15 Nisan 2019 tarihinde Kırım Türkleri konuşuldu. Programda, Genel Başkan Yardımcımız ve Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) Genel Sekreteri Av. Namık Kemal Bayar, eğitimci emekli subay Mehmet Alkan ve Çorum - Alaca Temsilcimiz Şükrü Bilgili konuk edildi.
    46. Ankara’da “Doğumunun 100. Yılında Cengiz Dağcı’ya Armağan” adlı kitabın tanıtım etkinliği düzenlendi. Bengü Yayınları tarafından 2019’da basılan ve Alev Sınar Uğurlu ile Selçuk Kırlı editörlüğünde hazırlanan kitabın tanıtımı, 19 Nisan 2019 tarihinde Kabakçı Konağı Kültür Merkezinde yapıldı. Genel Merkezimiz Önceki Dönem Genel Başkanımız ve Yönetim Kurulu Üyemiz Tuncer Kalkay tarafından temsil edildi.
    47. "Nogaylar" Konferansı 20 Nisan 2019 tarihinde Genel Merkezimizin Bekir Sıtkı Çobanzade Salonunda gerçekleştirildi. Konferansa, Araştırmacı-Tarih Öğretmeni Dilek Çetin Arslan ve Nogay Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Yönetim Kurulu üyesi Cem Arslan konuşmacı olarak katıldı. Konferansın açılış konuşmasını Genel Başkan Vekilimiz Av. Namık Kemal Bayar yaptı.
    48. Manavgat Şubemiz tarafından Manavgat Batı Kolejinde 22 Nisan 2019 tarihinde “Kırım’da 23 Nisan” adlı bir fotoğraf sergisi düzenlendi.
    49. Gebze Şubemizin Olağan Genel Kurul Toplantısı 27 Nisan 2019 tarihinde Dernek lokalinde yapıldı.
    50. 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü’nün 75. Yılı vesilesiyle Kırıkkale Şubemiz tarafından 4 Mayıs 2019 tarihinde Kırıkkale Çarşı Camiinde Mevlid-i şerif okutuldu.
    51. Ukrayna’nın Türkiye Büyükelçisi Sn. Andrii Sybiha 8 Mayıs 2019 tarihinde Genel Merkezimizi Ziyaret etti. Genel Merkezimizin yeni binasında gerçekleştirilen ilk ziyarette hayırlı olsun dileklerini ileten Sn. Büyükelçi, Kırım Derneği Genel Merkezinin yoğun ve önemli faaliyetleri dolayısıyla böyle bir binaya sahip olmasının gerekliliğinin ve öneminin çok açık olduğunu, bu vesile ile yeni binamızın çok verimli çalışmalara vesile olacağını beklediklerini ifade etti.
    52. Emel Kırım Vakfı tarafından 17 Mayıs 2019 Cuma günü saat 20:00'de Defterdar İbrahim Paşa Camii Avlusunda (İstanbul) iftar programı düzenlendi ve sürgün şehitleri için dua edildi. Etkinliğe İstanbul Anadolu Yakası Şubemiz de katıldı.
    53. Derneğimiz Aksaray Şubesi tarafından 17 Mayıs 2019 Cuma günü Sürgün Anıtına çiçek bırakılıp basın açıklaması yapıldıktan sonra saat 12.30'da Hamidiye Mah. Kırımlı Merkez Camii-Aksaray'da sürgün şehitleri için Mevlid-i Şerif okutuldu, dua edildi.
    54. İstanbul, Beyazıt Meydanı’nda 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgününün 75. yılı dolayısıyla 18 Mayıs 2019 tarihinde İstanbul Şubemizin organizasyonunda saat 14.00’te toplanan Kırım Tatarları ve Ukrainler tarafından Kırım’ı hala işgal altında bulunduran Rusya Federasyonu protesto edilerek basın açıklaması okundu.
    55. Genel Merkezimiz tarafından 18 Mayıs 2019 tarihinde saat 15.00’te Ankara, Ulus Meydanı’nda Kırım Tatar sürgününün 75. yıl dönümüne binaen soykırım kurbanlarını anma toplantısı ve basın açıklaması yapıldı.
    56. 18 Mayıs 2019 Cumartesi günü Ankara Hacı Bayram-ı Veli Camii’nde ikindi ezanı öncesi Genel Merkezimizin organize ettiği dua etkinliği gerçekleşti. Hacı Bayram-ı Veli Camii’ndeki duada, 18 mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımında hayatını kaybeden Kırım Tatarlarının hatırası yad edildi, ruhlarına dualar okundu.
    57. Derneğimiz Kocaeli Şubesi tarafından 18 Mayıs 2019 Cumartesi günü saat14.00'te Derince Kent Meydanında (Derince/Kocaeli) anma toplantısı yapıldı.
    58. Derneğimiz Çatalca Şubesi tarafından 18 Mayıs 2019 Cumartesi günü saat 19.00'da Kırım Anıtı önünde (İzzettin Mah.-Çatalca/İSTANBUL) anma toplantısı yapıldı.
    59. Derneğimiz Gebze Şubesi tarafından 17 Mayıs 2019 Cuma günü saat 19.30'da Dernek Lokalinde (Gebze-Kocaeli) basın açıklaması ve anma toplantısı yapıldı. Ardından iftar programında Sürgün şehitleri için dualar edildi.
    60. Derneğimiz Bursa Şubesi tarafından 18 Mayıs 2019 Cumartesi günü saat 15:00'te Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu Parkında (Yenimahalle, Yıldırım-Bursa) anma toplantısı yapıldı.
    61. Derneğimiz Amasya Şubesi tarafından 18 Mayıs 2019 Cumartesi günü saat 21:00'de İhsaniye Mahallesi Mecidiye Camii-Amasya'da sürgün şehitleri için Mevlid-i Şerif okutuldu, dua edildi.
    62. Derneğimiz Manavgat Şubesi tarafından 18 Mayıs 2019 Cumartesi günü saat 21.00'de Hasan Fehmi Boztepe Camii-Manavgat/Antalya'da sürgün şehitleri için Mevlid-i Şerif okutuldu, dua edildi.
    63. Derneğimiz Bandırma Şubesi tarafından 18 Mayıs 2019 Cumartesi günü saat 20.00'de Etusta Restoran-Bandırma/Balıkesir'de iftar programı düzenlendi ve sürgün şehitleri için dua edildi.
    64. Derneğimiz İngiltere Temsilciliği tarafından 18 Mayıs 2019 Cumartesi günü saat 20.00'de Süleymaniye Camii-Londra/İngiltere'de iftar programı düzenlendi ve sürgün şehitleri için dua edildi.
    65. Derneğimiz İstanbul Anadolu Yakası Şubesi tarafından 18 Mayıs 2019 Cumartesi günü saat 18.30’da Kadıköy Meydanı Atatürk Heykeli önünde anma toplantısı ve basın açıklaması yapıldı. Daha sonra da dernek merkezindeki iftarda sürgün şehitleri için dua edildi.
    66. ES TV’DE Cumartesi akşamları yayınlanan “Güzel Kırım” programının 18 Mayıs 2019 tarihindeki bölümünde 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü konu edildi. Sunuculuğunu Ediye Kataman’ın yaptığı, Cumartesi günleri Saat 20.00’de yayınlanan “Güzel Kırım” programının 18 Mayıs 2019 tarihli yayınında Önceki Genel Başkanımız Tuncer Kalkay konuk olarak yer aldı.
    67. 21 Mayıs 1864 Büyük Çerkes Sürgünü'nün 155. yıldönümü vesilesiyle Derneğimiz Genel Merkezi tarafından 21 Mayıs 2019 tarihinde bir basın bildirisi yayınlanmıştır.
    68. Dokuzuncu Kırım Tatar Gençlik Kurultayı (Qırımtatar Yaşlıq Qurultayı) 21-23 Mayıs 2019 tarihleri arasında Ankara’da yapıldı.
    69. Kırım Tatar Sürgünü Türkiye’de ilk kez resmî devlet programı ile anıldı. 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü'nün 75. yıldönümü vesilesiyle, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) ile Genel Merkezimizin birlikte düzenlediği resmî anma programı Sheraton Ankara Hotel’de 21 Mayıs 2019 tarihinde gerçekleştirildi. Programa YTB Başkanı Abdullah Eren, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) ve Dünya Kırım Tatar Kongresi (DKTK) Başkanı, Ukrayna milletvekili Refat Çubarov, Ukrayna Enformasyon Politika Bakan Yardımcısı Emine Ceppar, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam, Ukrayna Gençlik ve Spor Bakanı Danışmanı Gayana Yüksel ve Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Andriy Sıbiga katıldı. Programa Ukrayna, Gürcistan, KKTC (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti), Litvanya, Romanya, Güney Sudan ülkelerinden büyükelçi ve elçilik temsilcilerinden de katılım oldu.
    70. 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü'nün 75. yıldönümü vesilesiyle Derneğimiz Genel Merkezince düzenlenen "Dünden Bugüne 75 Yıl (1944-2019)" adlı uluslararası resim yarışmasına katılan eserler arasında yapılan değerlendirme sonuçları açıklanmış, dereceye giren eser sahiplerine ödülleri verilerek yarışma programı sonuçlandırılmıştır. Yarışmaya Ukrayna, Kırım, Romanya ve Türkiye’den 50’den fazla resim katıldı. Yetişkinler kategorisinde birincilik ödülü Mehmet Sağ’a, ikincilik ödülü Rıza Abducemilev’e, üçüncülük ödülü Elzara Seydametova’ya, jüri özel ödülü ise Feride Bulatova’ya verildi. Gençler kategorisinde birincilik ödülü Tutuianu Teodor’un, ikincilik ödülü Niyara Pinkayeva’nın, üçüncülük ödülü ise Sultaniye Zeynidin Servergızı’nın oldu.
    71. Kırım Tatarlarının vatanlarından sürgün edilişinin 75. yılının ilk kez resmî devlet programı ile anılmasının ardından Ankara'da 21 Mayıs 2019 tarihinde YTB ve Genel Merkezimiz tarafından bir iftar programı düzenlendi.
    72. Bursa Şubemizin destek olduğu "Göçmen Kardeşlerimize , Bir Işık , Bir güler Yüz , Bir Yolbaşçılık Projesi" kapsamında Av. Ahmet Buhari tarafından hazırlanan " Türk İllerinde Çocukluk Günleri " isimli kitabın tanıtım toplantısı 28 Mayıs 2019’da Yalova'da yapıldı .
    73. Kırım Derneği Genel Merkezi ve Azerbaycan Kültür Derneği’nin organize ettiği “Kalenin Dibinde Bir Taş Olaydım” adıyla Kırım-Kerkük-Karabağ sanat ve dostluk şöleni 11 Haziran 2019 tarihinde Ankara’da MEB Şura Salonu’nda gerçekleştirildi.
    74. Her yıl olduğu gibi mübarek Ramazan ayında, fidye, fitre ve zekatları ile iftar organizasyonlarına katkılarını Kırım’a göndermek isteyen vatandaşlarımızın bağışladığı 70.693 TL Kırım’daki; öncelikli durumlarına göre ihtiyaç sahiplerine, cezaevlerinde olan arkadaşlarımızın çocuklarına, ailelerine ve hasta olan vatandaşlarımıza ulaştırılmıştır.
    75. Genel Merkezimizin organize ettiği müzik çalışmalarına katılan öğrenciler 15 Haziran 2019 tarihinde bir resital sergiledi. Derneğimizde Müzik Çalışma Grubu’na piyano dersleri veren Refat Useinov, resital öncesi gerçekleştirdiği konuşmada, sertifika alan öğrencileri gösterdikleri başarıdan dolayı kutladı.
    76. Kırım Tatarlarına destek vermek amacıyla düzenlenen uluslararası “Bayrakla Birleşenler-#LiberateСrimea” kampanyası çerçevesinde, 9 ay boyunca dünyanın 23 ülkesini dolaşan Kırım Tatar bayrağı 15 Haziran 2019 tarihinde Antalya’ya geldi. Antalya’daki törene Ukrayna Antalya Konsolosu Vyaçeslv Homenko (Vyacheslav Hhomenko), Ukrayna Kültür Sanat Derneği Başkanı Olesya Mercan, Manavgat Kırım Türkleri Derneği Başkan Yardımcısı Haşim Aktaş, Manavgat Kırım Türkleri Derneği Kurucu Başkanı Zeynegül Algül Çağlayangil, Akdeniz Ukrayna Derneği Başkanı Natalya Karaca, Marmaris Ukrayna Derneği Başkanı Olena Topçu, İrlanda Cumhuriyeti’ndeki Ukraynalılar Derneği Başkanı ve “Bayrakla Birleşenler-2018” eylemi koordinatörü Mıkola Krutsık ve Irak Türkmenleri Derneği Başkanı Kürşat Çavuşoğlu da katıldı.
    77. Kırım Derneği İstanbul Şubesinin organize ettiği Kırım Tatarlarının geleneksel bahar şenliği Tepreç (Tepreş) Şenliği 17 Haziran 2019 tarihinde Çatalca Bahşayiş köyünde gerçekleştirildi.
    78. İstanbul’da 22 Haziran 2019 tarihinde Kırım Tatar Milli Meclisi Türkiye Temsilciliği, Kırım Derneği İstanbul Anadolu Yakası Şubesi, Ukrayna Dayanışma Derneği, Emel Kırım Vakfı ve Emel Dergisinin iş birliğinde gerçekleşen bir etkinlikle, 9 ay boyunca dünyayı dolaşan Kırım Tatar bayrağı Üsküdar Meydanı’nda Boğaz kenarında dalgalandı. Etkinliğe, Ukrayna’nın İstanbul Başkonsolosu Oleksandr Gaman ve Başkonsolosluk görevlileri ile Ukrayna Dayanışma Derneği yönetimi ve dernek mensupları da aktif bir şekilde katılım gösterdi. Kırım Tatarları ve İstanbul’da yaşayan Ukrain diasporası, Kırım Tatar bayrağını birlikte karşıladı.
    79. “Bayrakla Birleşenler-#LiberateСrimea” kampanyası çerçevesinde, 9 ay boyunca dünyanın 23 ülkesini dolaşan Kırım Tatar bayrağının son durağı, 23 Haziran 2019 tarihinde Türkiye’nin başkenti Ankara oldu. Geniş katılımlı bir etkinlikle bayrak Ankara Kalesi’nde sergilendi ve daha sonra “Kırım Tatar Milli Bayrak Günü”nde dalgalanmak üzere Kiev’e gönderildi.
    80. Derneğimiz Bursa Şubesi “Kırım Tatar Milli Bayrak Günü”nü Dernek binasında üyeleriyle birlikte daha sonra da Ukrayna’nın Bursa Fahri Konsolosu Sn. Görkem Şehsuvar ev sahipliğinde Konsolosluk binasında kutladılar.
    81. Bursa Keles Kocayayla 4. Ata Sporları Şenliği’nde Bursa Şubemiz Kadınlar Kolu kendilerine tahsis edilen oba çadırında yıl içinde yaptıkları çalışmalardan örnekler sundu .
    82. Derneğimiz Genel Merkez yeni binasının resmi açılışı 7 Ağustos 2019 tarihinde Milli liderimiz Mustafa A. Kırımoğlu ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskiy tarafından gerçekleştirildi. Türkiye’ye ilk resmi ziyaretini gerçekleştiren Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskiy, Ankara’daki ilk durağı Anıtkabir’in ardından Milli Liderimiz Mustafa A. Kırımoğlu birlikte Derneğimiz Genel Merkezinin yeni binasının açılış törenine katıldı. Yeni binamızın ortaya çıkmasında ve Derneğimizin kurumsallaşmasında büyük katkıları olan merhum Genel Başkanımıza bir vefa göstergesi olarak “Dr. Ahmed İhsan Kırımlı Sosyal Tesisi” adı verilen Genel Merkez yeni binamızın açılış törenine, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskiy, Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ve Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov ile birlikte değişik ülkelerin büyükelçileri, büyükelçilik temsilcileri, Sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Türkiye’deki Kırım Tatar Derneklerinin temsilcileri ve Ukrayna derneklerinin temsilcileri katılım gösterdi.
    83. Her yıl olduğu gibi bu yıl da kurbanlarını vekalet yoluyla kestirmek isteyen Üyelerimizin kurban bağışları, Derneğimiz aracılığıyla Kırım ve Kıpçak’a ulaştırılmıştır. Derneğimize vekaleti verilen ve dinimiz esaslarına uygun olarak kesilen 128 kurban bağışından 107 hisse Kırım içinde (Bahçesaray, Akmescit ve Kezlev’de) 20 hisse de Kıpçak’ta (Geniçesk-Cenişke’de) Kırım Tatar Millî Meclisi ve Dünya Kırım Tatar Kongresi üyeleri ile Derneğimizce yetkilendirilen arkadaşlarımızın nezaretinde gerçek ihtiyaç sahibi kardeşlerimize dağıtılmıştır. GSM telefon numaraları Derneğimizde mevcut olan bağışcıların cep telefonlarına da kurban kesimi ile ilgili bilgilendirme mesajı gönderilmiştir.
    84. Derneğimizin faaliyetlerini genişleterek sürdürebilmesi amacıyla “Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifi" tarafından 26 – 29 Eylül 2019 tarihlerinde Kızılay semtinde bulunan Kültür ve sanat Atölyemizde “Güz Kermesi” tertip edildi.
    85. Derneğimiz Genel Merkezi heyeti 10 Ekim 2019 tarihinde Ankara’da düzenlenen Litvanya Bölge Ülkeleri Büyükelçiler toplantısına katıldı. Litvanya'nın Türkiye Büyükelçisi Audrius Bruzga'nın daveti üzerine, toplantıya Genel Merkezimizi temsilen Genel Başkan Mükremin Şahin, Genel Başkan Yardımcısı ve Dünya Kırım Tatar Kongresi Genel Sekreteri Av. Namık Kemal Bayar, Genel Başkan Yardımcısı Ömer Özel ve Dünya Kırım Tatar Kongresi Türkiye Gençlik Koordinatörü Fethi Kurtiy Şahin katıldı. Toplantıda Litvanya Dışişleri Bakan Yardımcısı Neris Germanas, Türkiye Büyükelçisi Audrius Bruzga, Litvanya Dışişleri Bakanlığı Avrupa Masası Genel Müdürü, Doğu Avrupa ve Orta Asya Masası Genel Müdürü, Güney Avrupa Masası Daire Başkanı, Türkiye ve Rusya Masası Şefleri, Litvanya'nın Avrupa Birliği Daimi Temsilciliği Büyükelçisi ile Gürcistan, Azerbaycan, Ukrayna ve Rusya nezdindeki Büyükelçilerine "Kırım ve Türkiye'deki Kırım Tatarlarının Durumu" konulu bir sunum yapıldı.
    86. Genel Merkezimiz ve Dünya Kırım Tatar Kongresi Yöneticilerinden oluşan bir heyet 24 Ekim 2019 tarihinde Ankara’da Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’na bir ziyaret gerçekleştirdi. Genel Başkanımız ve Dünya Kırım Tatar Kongresi Başkan Yardımcısı Mükremin Şahin, Genel Başkan Yardımcımız ve Dünya Kırım Tatar Kongresi Genel Sekreteri Namık Kemal Bayar, Dünya Kırım Tatar Kongresi Denetim Kurulu Başkanı Enver Aydogan, Romanya Temsilcimiz ve Dünya Kırım Tatar Kongresi Yönetim Kurulu üyesi Metin Omer 'den oluşan bir heyetle Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Başkanı Abdullah Eren ziyaret edildi.
    87. Genel Merkezimiz ve Dünya Kırım Tatar Kongresi Yöneticilerinden oluşan bir heyet 25 Ekim 2019 tarihinde Ankara’da Dışişleri Bakanlığı’na bir ziyaret gerçekleştirdi. TC Dışişleri Bakanlığı Balkanlar ve Orta Avrupa Genel Müdürlüğü’ne yapılan ziyarette Genel Başkan Yardımcımız ve Dünya Kırım Tatar Kongresi Genel Sekreteri Namık Kemal Bayar, Dünya Kırım Tatar Kongresi Denetim Kurulu Başkanı Enver Aydogan, Romanya Temsilcimiz ve Dünya Kırım Tatar Kongresi Yönetim Kurulu üyesi Metin Omer bulundu.
    88. Kırım Tatar Teşkilatları Platformu’nun 26 Ekim 2019 tarihindeki istişare toplantısı, Türkiye’deki Kırım Tatar diasporasından pek çok teşkilat başkanı ve temsilcinin katılımıyla Ankara’da Büyük Anadolu Otelinde yapıldı. Türkiye’de 43 dernek ve 3 vakıfla faaliyetlerini sürdüren Kırım Tatar Teşkilatları Platformunun, 26 Ekim 2019’daki toplantısı, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden gelen temsilcilerin karşılıklı iştişareler ve görüş alışverişlerine sahne oldu. Kırım’daki Rus işgalinin meşrulaştırılması girişimlerine ve Türkiye’de ile uluslararası platformlarda sürdürülen Rus propaganda mekanizmalarına karşı atılacak adımların gündem başlıkları olduğu toplantıda, işgal altındaki Vatan Kırım’da ve Kırım Tatarlarının yaşadığı tüm bölgelerde meydana gelen sorunlarla bunlara yönelik çözüm önerileri sunuldu.
    89. Ankara'nın Polatlı Toydemir köyünde Genel Merkezimiz ve Toydemir Şubemiz tarafından 27 Ekim 2019 tarihinde Derviza (Hasat Bayramı) şenliği düzenlendi. Etkinliğe Kırım Tatar Teşkilatları Platformu ve Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden gelen Kırım Tatarlarının yanı sıra Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Andrii Sybiha da katıldı.
    90. Kurt-Ar İnsani Yardım Derneğinin organizasyonuyla Ankara'da bulunan Suriye Türkmeni çocuklara 28 Ekim 2019 tarihinde Genel Başkan Yardımcımız Namık Kemal Bayar’ın da hazır bulunduğu bir yemek organizasyonu düzenlendi. Konakbay Çibörek'de düzenlenen yemekte Suriyeli Türkmen çocuklarımıza Kırım Tatar aşları ikram edildi.
    91. Genel Merkez heyetimiz 15 Kasım 2019 tarihinde Türkiye’nin Kyiv’deki Büyükelçiliği’ni ziyaret etti. Dünya Kırım Tatar Kongresi icra heyeti toplantısı için Kyiv'de bulunan Genel Başkanımız ve beraberindeki heyet tarafından Türkiye'nin Kiev Büyükelçisi Yağmur Ahmet Güldere'ye yapılan nezaket ziyareti son derece samimi bir ortamda geçti ve karşılıklı görüş alış verişinde bulunuldu.
    92. Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) İdari Heyeti Kıyiv’de (Kyiv) 16 Kasım 2019 cumartesi günü toplandı. Kongre hazırlık komitesi üyesi Genel Başkanımız ve DQTK Başkan Yardımcısı Mükremin Şahin, DQTK Genel Sekreteri ve Genel Başkan Vekilimiz Av. Namık Kemal Bayar ile Dünya Kırım Tatar Kongresi Türkiye Gençlik Koordinatörleri Fethi Kurtiy Şahin ve Alper Yavuzeser de toplantıda hazır bulundular.
    93. Dünya Kırım Tatar Kongresi İcra Heyeti Toplantısı için Ukrayna’da bulunan Genel Merkez heyetimiz 17 Kasım 2019 Pazar günü çalışmalarını Kiev’de sürdürmekte olan “Kırım Ailesi” isimli sivil toplum kuruluşunu ziyaret etti. Yardımlar ve bağışlarla Kırım Tatar kültürünü ve dilini gelecek kuşaklara aktarmak için gayret gösteren merkezle gelecekte yapılabilecek ortak faaliyetler konusunda istişarede bulunan heyet daha sonra sınıflara girerek dersleri yerinde izleme fırsatı buldular.
    94. Genel Merkez heyetimiz 18 Kasım 2019 tarihinde Kyiv’deki Yunus Emre Enstiüsü’nü ziyaret etti. Dünya Kırım Tatar Kongresi icra heyeti toplantısı için Kyiv 'de bulunan Genel Başkanımız ve beraberindeki heyet tarafından Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Ender Korkmaz’a yapılan ziyarette, Maarif Vakfı Ukrayna Ülke Temsilcisi Emrah Dokuzlu ile de bir araya gelindi ve karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu. Heyette Dünya Kırım Tatar Kongresi Genel Başkan Yardımcısı ve Kırım Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin, Dünya Kırım Tatar Kongresi Genel Sekreteri ve Genel Başkan Vekili Namık Kemal Bayar, Kırım Derneği Ukrayna Temsilcisi İsmet Yüksel, Oya Deniz Çongar Şahin, Fethi Kurtiy Şahin yer aldı.
    95. Genel Merkez heyetimiz 18 Kasım 2019 tarihinde TİKA Kyiv Ofisini ziyaret etti. Dünya Kırım Tatar Kongresi icra heyeti toplantısı için Kyiv 'de bulunan Genel Başkanımız ve beraberindeki heyet tarafından TİKA Ukrayna Koordinatörü Esin Acar Ergine yapılan ziyarette Ukrayna ve Kırım'da yaşayan Kırım Tatarlarına yönelik sosyoekonomik ve kültürel projeler, eğitim ve sağlık programları üzerine istişarelerde bulunuldu. Heyette Dünya Kırım Tatar Kongresi Genel Başkan Yardımcısı ve Kırım Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin, Dünya Kırım Tatar Kongresi Genel Sekreteri ve Genel Başkan Vekili Namık Kemal Bayar, Kırım Derneği Ukrayna Temsilcisi İsmet Yüksel, Oya Deniz Çongar Şahin, Fethi Kurtiy Şahin, Adil Bilsel, Işıl Gözleveli, ve Alper Yavuzeser yer aldı.
    96. Kırım Tatarlarının yaşadığı bölgelerde ekonomik iş birliği ve koordinasyonu sağlamak amacıyla, İstanbul merkezli Türkiye Ukrayna Romanya Kırım Sanayici İş İnsanları Derneği (TURKSİD) açılışı 23 Kasım 2019 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirildi. Derneğin açılış törenine Kırım Tatarlarının milli lideri Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ile eşi Safinar Cemileva, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) ve Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) Başkanı Refat Çubarov, Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Andriy Sıbiga, Ukrayna’nın İstanbul Başkonsolosu Oleksandr Gaman, İstanbul Vali Yardımcısı Ahmet Önal, Genel Başkanımız Mükremin Şahin ile Şube Başkanlarımız, Doğu Türkistan sürgün hükûmeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hızırbek Gayretullah, Irak Türkmen Cephesi (ITC) Türkiye temsilcisi Mehmet Tütüncü, TURKSİD Ukrayna temsilcisi İsmet Yüksel, TURKSİD Romanya Temsilcisi Nejat Sali ve TURKSİD Kıbrıs Temsilcisi Selami Kaçamak başta olmak üzere siyaset erbapları, iş adamları, STK temsilcileri ve basın mensupları katıldı.
    97. Ukrayna’nın İstanbul Başkonsolosluğu’nda 23 Kasım 2019 Cuma günü yapılan bir etkinlikle Holodomor Kurbanları Anıldı. Kırım Tatar halknın lideri Mustafa A. Kırımoğlu, Kırım Tatar Milli Meclisi ve Dünya Kırım Tatar Kongresi Başkanı Refat Çubarov, Genel Başkanımız ve Dünya Kırım Tatar Kongresi Başkan Yrd. Mükremin Şahin, Genel Başkan Yardımcımız ve Dünya Kırım Tatar Kongresi Genel Sekreteri Namık Kemal Bayar, Ukrayna Temsilcimiz İsmet Yüksel de anma programına iştirak etti.
    98. Üsküdar Belediye Başkanlığının desteğiyle Emel Kırım Vakfı tarafından 23 Kasım 2019 tarihinde İstanbul’da düzenlenen KIRIMOGLU'na saygı gecesine katıldık. Yolbaşçımız Kırımoğlu, eşi Safinar Hanım, KTMM Başkanımız Refat Çubarov ve beraberindekiler Kongre merkezi girişinde meşaleler ve bayraklarla karşılandı. "Kırımoğlu ve Kırım Türklerinin Mücadelesi" konulu fotoğraf sergisinin açılışı, Yolbaşçımız Kırımoğlu, KTMM Başkanımız Refat Çubarov, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü, Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Andrii Sıbiha ve Emel Vakfı Başkanımız Zafer Karatay'ın kurdelayı birlikte kesmeleriyle açıldı. Zafer Karatay fotoğraflar hakkında bilgilendirme yaptı. Genel Başkanımız Mükremin Şahin de katılımcılar arasında yerini aldı.
    99. Holodomor Soykırımı Kurbanları Anma Günü dolayısıyla Fatih semtindeki Aya Nikola Rum Ortodoks Kilisesinde 24 Kasım 2019 tarihinde anma ayini yapıldı. Anma ayinine Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Andrii Sybiha, Ukrayna’nın İstanbul Başkonsolosu Oleksandr Gaman, Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Genel Başkanımız ve Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) Başkan Yardımcısı Mükremin Şahin katıldı.
    100. Kırım Derneği Çatalca Şubemiz, İstanbul Çatalca İzzettin Kırım Türkleri Sosyal Tesisinde 24 Kasım 2019 tarihinde, Kırım Tatarlarının geleneksel halk oyunları ve yırlarına sahne olan “Kırım Gecesi” düzenledi. Bölgede yaşayan Kırım Tatarlarını buluşturan geceye katılanlar arasında bulunan Genel Başkanımız Mükremin Şahin selamlama konuşması ile konuklara hitap etti.
    101. Derneğimiz Kocaeli Şubesi’nin düzenlemiş olduğu “Birlik, Beraberlik ve Kaynaşma Kahvaltısı” 1 Aralık 2019 Pazar sabahı saat 10.00’da Derince Yelken Kafe Restaurant’ta düzenlendi. Kırım Tatar Teşkilatları Platformu’na üye dernek ve vakıfların kalabalık bir şekilde katılmaya özen gösterdikleri kahvaltı programına Genel Başkanımız Mükremin Şahin ve beraberindeki heyette katıldı.
    102. Genel Başkanımız Mükremin Şahin beraberinde Aksaray Şube Başkanımız Rıdvan Çağlayan ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile 5 Aralık 2019 tarihinde Aksaray Valisi Ali Mantı’yı ziyaret etti. Heyette Dünya Kırım Tatar Kongresi Denetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Enver Aydoğan, Aksaray Şube Sekreterimiz Kemal Yasav, Aksaray Şube Veznedarımız Hüseyin Çağlayan, Çorum Alaca Temsilcimiz Şükrü Bilgili de yer aldı.
    103. Genel Başkanımız Mükremin Şahin beraberinde Aksaray Şube Başkanımız Rıdvan Çağlayan ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile 5 Aralık 2019 tarihinde Aksaray Belediye Başkanı Evren Dinçer'i ziyaret etti. Heyette Dünya Kırım Tatar Kongresi Denetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Enver Aydoğan, Aksaray Şube Sekreterimiz Kemal Yasav, Aksaray Şube Veznedarımız Hüseyin Çağlayan, Çorum Alaca Temsilcimiz Şükrü Bilgili de yer aldı.
    104. Ankara’da Ayaz Tahir Türkistan İdil-Ural Vakfında “Millet Anaları” paneli 7 Aralık 2019’da gerçekleştirildi. Araştırmacı yazar ve çevirmen Roza Kurban, “Doğumunun 150.Yılında Yazar ve Eğitimci Mehbübcamal Akçurina (1869–1948)”; Derneğimiz üyesi ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Işılay Sava, “Şefika Gaspıralı: Türk Dünyasının Aydınlık Yüzü” ve Ayaz Tahir Türkistan İdil Ural Vakfı Başkanı Dr. Tülay Duran, “Prof. Dr. Saadet Çağatay (1907–1989)” başlıklı sunumlarla, Türk dünyasında yaşamlarıyla mihenk taşı olmuş kadınları anlattılar.
    105. Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliği tarafından 9 Aralık 2019 tarihinde Ankara Atlı Otel’de Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin kuruluşunun 28. yıl dönümü kutlandı. ok sayıda ülke askeri ataşesinin bulunduğu resepsiyona; Türkiye Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay, resmi ziyaret kapsamında Türkiye’de bulunan Ukrayna Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral İgor Voronçenko, Türk Silahlı Kuvvetleri Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Adnan Özbal, Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Andrii Sybiha ve Ukrayna Savunma Ataşesi Albay Vyaçeslav Latış katıldı. Resepsiyona katılanlar arasında Türkiye’nin eski Kıyiv Büyükelçisi Yönet Can Tezel ve Kırım Derneği üyesi, Türkiye Ukrayna Dostluk Derneği Başkanı Ali Olgun Boydak da yer aldı.
    106. Manavgat Şubemiz ile Akdeniz Üniversitesi Serik Gülsün – Süleyman Süral Meslek Yüksekokulu’nun ortaklaşa düzenlediği “Kırım Sürgünü ve Cengiz Dağcı” adlı panel 9 Aralık 2019 tarihinde Antalya’da gerçekleştirildi.
    107. Genel Merkezimiz 10 Aralık 2019 tarihinde Dünya İnsan Hakları Günü vesilesi ile bir bildiri ile “Kırım’da ve Rusya Federasyonu’nda İnsan Hakları İhlalleri” hakkında bir rapor yayınladı.
    108. Derneğimiz Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifi 10 Aralık 2019 salı günü "Kevser Eğitim Kültür Sanat Çevre Sosyal Dayanışma Derneği"nde Kırım'ı anlattılar. Son derece sıcak ve samimi bir ortamda geçen toplantı yemek tarifleri ile başladı. İnisiyatif faallerinden Asuman Özel "moynusçuk" tarifi verirken Ayşe Doğaner "pirinçli sozma köbete", Oya Deniz Çongar Şahin "etli katmer köbete"hazırlayarak anlattılar. Oya Deniz Çongar Şahin dernek üyelerine kısaca Kırım tarihi, Kırım Tatarları, 18 Mayıs 1944 sürgün faciası, işgal ve sonrasında yaşananlar hakkında bilgi verdi. Sunumda ayrıca Kırım Tatar el sanatları, nakışları, milli kıyafetleri, yemekleri de görseller eşliğinde tanıtıldı. Daha sonra Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifi Başkanı Nur Şeker Kurnaz Şefika Gaspıralı ve kadın inisiyatifinin çalışmaları hakkında konukları bilgilendirdi. Daha sonra Kevser Derneği yöneticilerine Kırım Tatar nakışları ile süslenmiş bir Kur'an Kabı ve Kırım Tatar ninnileri "Aynenni" cd'si hediye edildi.
    109. 10 Aralık 219 tarihinde Derneğimiz tarafından işgal altındaki Kırım'da insan hakları ihlalleri ve Rusya Federasyonu'ndaki genel insan hakları ihlalleri hakkında bir İnsan Hakları Raporu hazırlandı.
    110. Derneğimiz üyesi Mehmet Berk Yaltırık 10 Aralık 2019 tarihli atv ana haber bültenine konuk oldu. Haber büteninin Kaan Burak Şen tarafından hazırlanan "1 insan hikayesi" isimli bölümüne konuk olan Yaltırık hikayelerini anlattı.
    111. Merhum Genel Başkanımız Doktor Ahmed İhsan Kırımlı 11 Aralık 2019 tarihinde vefatının 8. yılında, rahmetli eşi Zuhal Çiçek Kırımlı ile birlikte dualarla anıldı. “Ahmed İhsan Kırımlı Sosyal Tesisi” adını taşıyan Genel Merkez binamızda yapılan anma toplantısı Genel Başkanımız Mükremin Şahin’in konuşmasıyla başladı. Genel Başkan Yardımcımız Ömer Özel, Dünya Kırım Tatar Kongresi Denetleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Enver Aydoğan, Ali Muradasıl tarafından okunan Yasin-i Şerif ve Aşırların ardından yapılan dualar ile Merhum Genel Başkanımız Dr. Ahmed İhsan Kırımlı ve eşi Dr. Zuhal Çiçek Kırımlı anıldı.
    112. Kırım Tatar Şairi, Romanya’daki Kırım Tatarlarının milli şahsiyeti Mehmet Niyazi, 13 Aralık 2109 tarihinde Romanya’nın Köstence şehri Mecidiye kasabasındaki eski Müslüman mezarlığında bulunan kabri başında anıldı. Mehmet Niyazi Kültür Derneği tarafından düzenlenen anma programında, Romanya Tatar Milli Günü çerçevesinde ülkeye gelen Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, KTMM Başkanı Refat Çubarov, Türkiye’nin Bükreş Büyükelçisi Füsun Aramaz, KTMM Türkiye Temsilcisi, Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay, Kırım Tatar Teşkilatları Platformu Koordinasyon Kurulu Başkanı ve Kırım Gelişim Vakfı Başkanı Ümit Şilit, KTMM Türkiye Danışmanı İsmet Yüksel, Genel Merkezimiz Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifinden Oya Deniz Çongar Şahin yer aldı.
    113. Mehmed Niyazi Kültür Derneği tarafından Romanya'nın Köstence ili, Mecidiye kasabasındaki "Mecidiye Kültür Evi"nde "13 Aralık Kırım Tatar Günü” etkinliğine katıldık. Kırım Gelişim Vakfı Başkanı Ümit Şilit, KTMM Türkiye Temsilcisi ve Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay, DQTK ve KTMM Başkanı Refat Çubarov, Türkiye'nin Bükreş Büyükelçisi Füsun Aramaz ve Kırım Tatar Halkının Milli Lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun hazır bulunduğu etkinlikte Genel Merkezimiz Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifi Faali Oya Deniz Çongar Şahin tarafından temsil edildik.
    114. Türkiye Ukrayna Romanya Kırım Sanayici İş İnsanları Derneği (TURKSİD) Romanya Temsilciliği'nin açılışı 14 Aralık 2019 tarihinde Romanya Köstence, Mandala Events otelde düzenlenen törenle yapıldı. Toplantıda Genel Merkezimiz Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifi Faali Oya Deniz Çongar Şahin tarafından temsil edildi.
    115. Romanya'nın Mecidiye şehrinde Mehmet Niyazi Kültür Derneği tarafından 13 Aralık Kırım Tatar Günü münasebetiyle yapılan etkinlikler sırasında düzenlenen törenle yolbaşçımız Kırımoğlu’na Dernek Başkanı Erol Murad tarafından "MEHMET NİYAZİ ÖDÜLÜ" takdim edildi. Ödül töreninde Genel Merkezimiz Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifi Faali Oya Deniz Çongar Şahin tarafından temsil edildi.
    116. 16 Aralık'ta Mükremin Şahin, Tuncer Kalkay, Ömer Özel ve Enver Aydoğan’dan oluşan bir heyetle Diyanet İşleri Başkanlığı Başkan Yardımcısı Dr. Selim Argun'a bir nezaket ziyaretinde bulunduk.
    117. Hacı Bayram Veli Üniversitesi Türkoloji Topluluğu tarafından 17 Aralık 2019 tarihinde Ankara’da "Türk Dünyasında Kadın" başlıklı bir panel düzenlendi. Derneğimiz ve Kırım Vakfı Mütevelli Heyet Üyesi, aynı zamanda HBV Universitesi Çağdaş Türk Lehçeleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zuhal Yüksel’in "Tarih İçinde Kırım Tatar Kadını", Derneğimiz üyesi ve HBV Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Işılay Işıktaş Sava’nın ise "Kuzey'in Hanbikesi Süyümbike" başlıklı birer sunum yaptıkları panelde Derneğimiz Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifi faalleri derneğimiz üyesi iki kıymetli akademisyenimizi yalnız bırakmadılar.
    118. Kırım, Kerkük, Karabağ Dostluk Şöleni 28 Aralık 2019 cumartesi günü Bursa'da seyirciyle buluştu. Azerbaycan Derneği Bursa Şubesi'nin, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Kent Konseyi desteğiyle ev sahipliği yaptığı konser AKM'de yapıldı. Kültür Bakanlığı Türk Dünyası Müzik Topluluğu, Azerbaycan Derneği Halk Dansları Topluluğu ve Korosu ile solist sesler Sakine Kurbani, Feryal Başel Tüzün ve Ahmet Tuzlu’nun yer aldığı konserde Derneğimiz “Cıyın Ansambli” de sahne aldı. Konserde Genel Başkanımız Mükremin Şahin ve Bursa Şube Başkanımız Yunus Güneri de protokolde hazır bulundular.
    119. DQTK Genel Başkan Yardımcısı ve Genel Başkanımız Mükremin Şahin, DQTK Denetleme Kurulu Başkanı Prof.Dr.Enver Aydoğan ve Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifi Faali Oya Deniz Çongar Şahin 31 Aralık 2019 salı günü Türkiye Maarif Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Prof.Dr. Birol Akgün'e bir nezaket ziyaretinde bulundular. Toplantıda 2020 yılında ortak yapılabilecek projeler hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.
    120. Üyelerimizin talepleri doğrultusunda, Kırım Tatarca, Ukraince ve Rusça dil çalışmaları sürdürüldü.
    121. Ukrayna diaspora kimliği ile ilgili başvurulara cevap verilerek bu konuya ait işlemler Derneğimiz aracılığıyla yıl boyunca sürdürüldü.
    122. Derneğimizin halk oyunları ve müzik ekibi “Cıyın Ansambli” yıl boyunca çalışmalarını sürdürdü.
    Pin It