KIRIM TÜRKLERİ KÜLTÜR VE YARDIMLAŞMA DERNEĞİ GENEL MERKEZİ

BİLDİRİSİ

Kırım’da, Kırım Tatarlarının kutsal mekanları olan dini ve milli mekanlara karşı zaman zaman yapılan saldırılar Genel Merkezimiz ve Türkiye’de yaşayan Kırım Tatarları tarafından esefle ve dikkatle takip edilmektedir.
    Son olarak 25 Aralık 2010 tarihinde Saraylı Qıyat (Jigulina Roşça) mahallesinde yeni inşa edilmekte olan camide meydana gelen yangının kundaklama sonucu olduğu yönündeki şüpheler de milli mekanlarımıza ve dini mabet ve alanlarımıza yapılan saldırıların yeni bir örneği ile karşı karşıya olduğumuzu göstermektedir.
    Geçmişten bugüne bu ve benzeri saldırıların faillerinin Kırım Emniyet birimlerince ortaya çıkarılamamış olması bu gibi saldırıları yapan kişi ve grupların cesaretini arttıran bir durumdur.
    Bu saldırıları yapan kişi ve grupların bir an önce ortaya çıkarılarak yargılanmaları ve cezalandırılmaları, Kırım’da etnik ve dini sebeplerle çatışma çıkarmak isteyenlerin bu niyetlerini boşa çıkaracaktır.
    Kırım’da barış, istikrar ve uyumun korunması ve sağlamlaştırılması hepimizin en temel arzusudur.
    Türkiye’de yaşayan Kırım Tatarları, geçmişte yok edilmiş, bugün de bu gibi saldırılarla zarar görmüş Kırım’daki tüm milli ve dini eserlerini yeniden inşa etme ve bunların korunması konusunda kararlı ve azimlidir. Bu hususta vatanda yaşayan kardeşlerine yardımları artarak devam edecektir. Ukrayna ve Kırım Özerk Cumhuriyeti Emniyet birimlerinin Saraylı Qıyat Camiine yapılan saldırı ile birlikte geçmişte Kırım Tatar mezarları, kutsal mekanları ve milli eserlerine yapılan tüm saldırıların faillerini bir an önce ortaya çıkarmaları çağrısında bulunuyor ve Kırım’da barışın ilelebet teessüsü için bu gibi saldırıların tekrarlanmamasını temenni ediyoruz.
    GENEL MERKEZ YÖNETİM KURULU