• İşgal altında bulunan Kırım’daki Yalta bölgesi gayrimeşru yöneticisinin Türkiye’de resmi statü kazandırılmaya çalışılan ziyaretlerini kınamaya yönelik bir basın bildirisi Derneğimiz Genel Merkezi tarafından 2 Kasım 2023 tarihinde yayınlanmıştır.

Kırım Derneği Genel Merkezi’nden

derneklogo 150x150

Kırım’daki İşgalci Yönetimin Gayrimeşru Bölge Temsilcisinin Türkiye’deki Yasadışı Resmi Ziyaretleri Hk. Basın Bildirisi

Ankara, 2 Kasım 2023

Kırım'daki işgalci yönetimin sözde Yalta Belediye Başkanı, Yanina Pavlenko’nun İstanbul’daki Beylikdüzü Belediyesinde bizzat Belediye Başkanı tarafından kabul edilmesini ve kardeşlik anlaşmasına yönelik hazırlık yapıldığının bildirilmesini,

Bu işgalci ve sözde yönetimin Konya’ya da götürülerek 26 ile 28 Ekim 2023 tarihlerinde Konya’da düzenlenen Dünya Belediyeler Birliği olarak bilinen Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Dünya Teşkilatı (UCLG) tarafından organize edilen UCLG Dünya Konseyi’ne iştirak ettirilmesini,

Esefle karşılıyor, Kırım’ın işgalinin meşrulaştırılmasına ve işgalcilerin propagandasına dayanak teşkil edecek bu girişimlere uygun ortamları hazırlayanları, ön ayak olanları şiddetle kınıyoruz.

2014 yılında Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da, Kırım Tatar Milli Meclisi’nin faaliyetlerinin yasaklanmasını, liderlerinin Kırım’a sokulmayarak sürgüne gönderilmesini, Kırım Tatar basınının susturulmasını, gün doğmadan yapılan ev baskınlarının sistematik olarak sürdürülmesini, muhtelif baskılar ve ağır hapis cezaları ile Kırım Tatar halkının sindirilmeye çalışılmasını, uzunca yıllar boyunca çok zor şartlar altında edindikleri sosyal, kültürel ve milli kazanımlarının ellerinden alınmasını görmezden gelerek, bu işgalcilerin ağırlanmasını, propagandalarına alet olunmasını Kırım Tatarlarına yapılan baskı ve hukuksuzları artıracak bir teşvik olarak görüyoruz .

Bu hadiselerin Türkiye’de yaşanmasının verdiği üzüntümüzü de paylaşıyor, sorumluların ve ilgililerin daha da geç olmadan hatalarından dönecek girimlerini bekliyoruz.