•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • Ahıska Türklerinin vatanlarından topyekün sürgün edilişinin 78. yıldönümü vesilesi ile Derneğimiz Genel Merkezi tarafından 14 Kasım 2022 tarihinde bir basın bildirisi yayınlandı.

    Kırım Derneği Genel Merkezi’nden

    derneklogo 150x150

    14 Kasım 1944 Ahıska Türkleri Sürgünü’nün 78. Yıldönümüne Dair Bildiri

    Ankara,  14 Kasım 2022

    Ahıska Türkleri 14 Kasım 1944 tarihinde Sovyet Rusya tarafından vatanlarından topyekün sürgüne tabi tutulmuştu. II. Dünya Savaşına kadar askere alınmayan Ahıska Türklerinin eli silah tutan erkekleri II. Dünya Savaşında Sovyet Rusyası  cephesinde canlarını  siper ederken emanet ettikleri  kadın, çocuk ve yaşlıları yine Sovyet Rusyası  tarafından sürgüne gönderilmişti.

    Gençleri cepheye gönderilen bu korumasız insanlar Ahıska-Borcom demiryolu inşaatında çalıştırılmış ve 1944 Ekim ayında tamamlanan bu hat üzerinde sürgün yolculuğu başlamıştı.

    Sürgün şartlarına dayanamayan Ahıska Türkleri sürgün ve takip eden aylarda nüfusunun büyük bir bölümünü kaybetmişti.

    Sovyet Rusyasının sürgünden dönmesine hiçbir zaman imkân tanımadığı Ahıska Türkleri bugün de yaşadıkları ülkelerden biri olan Ukrayna’da günümüz Rusyası tarafından yine sürgüne tabi tutuluyor.

    Geçmişte ve günümüzde aynı kaderi paylaşan Kırım Tatarları da kardeşleri olan Ahıska Türklerinin acısını yüreklerinin derinliklerinde paylaşıyor.

    Unutmadık!

    Unutmayacağız!

    Pin It