•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • Kırım Tatar Millî Hareketi emektarı Şefika Konsul, Kırım Akmescit’te 84 yaşında hayatını kaybetti.

    Şefika apte

    18 Şubat 1937 tarihinde Bahçesaray yakınlarında doğan Şefika Konsul’un hayatı ve faaliyetleri, halkına sonsuz hizmet ve vatana yönelik sonsuz sevginin bir örneği idi. Şefika Konsul (evlenmeden önceki soyadı Aliyeva) 1956 yılında liseden mezun olduktan sonra Kırım Tatar milli hareketi aktivisti Mustafa Konsul ile evlendi. Daha sonra Konsul ailesi, Özbekistan’ın Semerkant şehrinde Kırım Tatar Millî Hareketine katılan en aktif ailelerden birisi oldu. Eşi Mustafa Konsul’a dilekçe, basılı materyalleri hazırlama ve dağıtma, Moskova’ya Kırım Tatar milli hareketi delegelerine göndermek için para toplama ve hapsedilen aktivistler ile ailelerini destekleme hususunda yardım etti.

    Şehirde düzenlenen toplantılarda Şefika Konsul haberler hazırladı. Semerkant’ta bir müzik okulunda kütüphane müdürü olarak çalışan Şefika hanım, boş zamanını arşivlerde geçirdi. Eşi Mustafa Konsul ile birlikte Asan Emirov, Bekir Ümerov, İlyas Mustavayev gibi milli hareketin büyüklerinden, daha sonra İdris Asanin, Ferat Üseyinov, Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, merhum Rolan Kadıyev, Enver Ablazizov, Veli İsmailov, Riza Yunusov’dan çok şey öğrendi.

    Sovyetler Birliği’nin gizli servisleri ve kolluk kuvvetleri temsilcileri Konsul ailesi ve diğer önde gelen Kırım Tatar aktivistlerinin evlerinde birçok kez aramalar düzenledi. Şefika Konsul, güzel bir sese sahip olduğu için halk arasında milli hareketin “bülbülü” olarak adlandırıldı. Şarkı sözleri yazıp, besteler yapan Şefika hanım çok sayıda masal ve atasözü biliyordu.

    Kırım Tatar Milli Hareketi emektarı Şefika Konsul mücadele ettiği ağır hastalık nedeniyle Akmescit’te 3 Eylül 2021 Cuma günü hayatını kaybetti.

    Merhuma Allah’tan rahmet, ailesine, yakınlarına ve Kırım Tatar camiasına başsağlığı dileriz.

                                                                                                                                                                                      Kırım Derneği Genel Merkezi

     

     

    Pin It