•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • 21 Mayıs 1864 Büyük Çerkes Sürgünü'nün 157. yıldönümü vesilesiyle Derneğimiz Genel Merkezi tarafından 21 Mayıs 2021 tarihinde bir basın bildirisi yayınlanmıştır.


    Kırım Derneği Genel Merkezi’nden

    Kırım Derneği Genel Merkezi Logo

    Büyük Çerkes Sürgünü’nün 157. Yıldönümüne Dair Bildiri

    Ankara, 21.05.2021

    Tarihimizde “Büyük Çerkes Sürgünü” olarak bilinen bu büyük facia 21 Mayıs 1864 yılında başlamıştır. Uzun süren kanlı savaşlardan sonra 1783 yılında Kırım Hanlığı’nın Rusya İmparatorluğu tarafından yok edilmesi Çerkeslerin de yaşadığı felâketlerin başlangıcı oldu. Bu tarihten itibaren on yıllarca süren kahramanlıklarla dolu bir mücadele sürecinden sonra 1864, o uğursuz yıl geldi. Çerkes vatanının Çerkessizleştirilme süreci başladı.

    Çerkesler ve Kırım Tatarları yüzyıllarca yan yana, birlikte yaşadılar. Yan yana, ortak bir coğrafyada hayatlarını, kültürlerini, kaderlerini paylaştılar. Kırım Tatar Tarihi ile Çerkes Tarihi iç içe geçti, birini anmadan diğerini anlatabilmek imkânsız hale geldi.

    Günümüzde Çerkes nüfusunun büyük bir kısmı anavatanlarından uzakta yaşamakta ve tıpkı Kırım Tatarları gibi kültürlerini ve dillerini muhafaza edebilmek gayreti içerisindeler. Onlar da tıpkı Kırım Tatarları gibi geleceklerini Vatandaki kardeşleriyle kurabilmek çabasıyla bir yol yürümekteler. Biz Kırım Tatarlarının dileği bu yürüyüşte geçmişte olduğu gibi yine yan yana, kardeşliğimizi hatırlayarak ve kuvvetlendirerek birlikte olmaktır.

    Vatanlarımızı işgal eden, aynı saldırgan, sömürgeci, asimilasyoncu devletin karşısında bu halkların yaşama, varolma mücadelelerinin büyüyerek, kuvvetlenerek devam etmesi ise en büyük arzumuzdur.

    Biribirine çok benzeyen ortak tarihi ve ortak acıları yaşadığımız Çerkes Halkının Büyük Sürgünü’nün 157.yıldönümünde sürgün kurbanlarının ve vatan mücadelesinde hayatlarını kaybeden şehitlerin aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyor, Allah’tan rahmet diliyoruz.

                                                                                                                                                                                       Kırım Derneği Genel Merkezi

     

     

     

    Pin It