• Derneğimiz, 15 Ekim Kazan Şehitlerini Anma Günü olarak 15 Ekim 2020 tarihli bir bildiri yayınladı.

Kırım Derneği Genel Merkezi’nden

derneklogo 150x150

“15 Ekim Kazan Şehitlerini Anma Günü”

15.10.2020, Ankara

Ulu Orda devletinin dağılmasından sonra kurulan ve bir buçuk asırdan fazla hüküm süren Kazan Hanlığı varlığını sürdürdüğü dönem boyunca Rus akınları karşısında Türk-İslam topraklarının savunulmasında büyük rol oynamıştır.

Kazan Hanlığı’nın yıkılmasından sonra özellikle XIX. yüzyıldan itibaren Kazan Tatarları eğitim, kültür, sanat, edebiyat ve bilimde büyük aydınlar yetiştirerek Türk dünyasına hizmete devam etmiştir.

Ne yazık ki Rusya Federasyonu’nun yürürlüğe giren yeni anayasası ve Rus olmayan halkların millî ve kültürel varlığını yok etmeye yönelik yeni yasaları Türk kültür ve medeniyetine tarih boyunca büyük değerler katmış Kazan Tatarlarının gelecekteki varlığını da tehdit etmektedir.

Rus Çarlığı tarafından işgal edilen ilk Türk-İslam toprağı olan Kazan Hanlığı’nın işgali sırasında hayatlarını kaybeden Kazan Tatarı şehitlerimizi rahmetle anıyoruz.