• 5

Kırım Derneği Genel Merkezi’nin ev sahipliğinde Kırım Tatar Teşkilatları Platformu’nun organizasyonu ile yapılan topantıya Kırım Tatar teşkilatlarının temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

4

Rusya Büyükelçiliği önündeki basın açıklamasına destek vermek amacıyla toplanan katılımcılar “İşgalci Rusya Kırım’dan Defol”, “Dün Stalin, Bugün Putin”, “Kırımoğlu Mustafa, Millet Senin Yanında”, “Kırım Tatar Halkı Teslim Olmayacak” gibi sloganlarla Kırım’ı işgal eden Rusya’ya protestolarını bildirdiler.

3

Basın açıklamasından önce Genel Başkanımız Tuncer Kalkay katılımcılara seslenerek İşgalden bu yana geçen 3 yıl zarfında Kırım Tatarlarına karşı yapılan insan hakları ihlallerinden bazılarına değindi.

2

Kalkay, Rusya yönetiminin işgalin hemen akabinde Kırım Tatarlarına rüşvet olarak pek çok vaadde bulunduğunu, ancak bu vaatlerin hayata geçmesi bir yana Kırım Tatarlarının bugüne kadar ki kazanımlarının da birer birer ortadan kaldırıldığını ve en tabii insani haklarının dahi ayaklar altında çiğnendiğini, İşgalden bugüne her gün bir hakkı gasp edilen Kırım Tatarları için seslendirilen pembe vaadlerin hâlâ riyakar ve ikiyüzlü bir şekilde propanganda aracı olarak kullanılmaya devam edildiğini, ancak Rusya’nın gerçek yüzünü çok iyi tanıyan Kırım Tatarlarının hiçbir şekilde bu vaadlere inanmayarak ne kadar haklı olduklarını gösterdiklerini ifade etti.

Kalkay konuşmasının devamında; Kırım’ın işgali ve Kırım Tatarlarının Kırım’daki esareti üç yıldan beri devam etse de, gerek Vatan’da , gerekse diasporada yaşayan Kırım Tatarlarının bu durumu hiçbir şekilde kabul etmeyeceklerini her fırsatta güçlü bir şekilde dile getirdiklerini belirtti.

Tuncer Kalkay’ın konuşmasının tam metnine buradan ulaşabilirsiniz.

1

Kırım Tatar Teşkilatları Platformu tarafından Kırım’ın işgalinin 3. Yıldönümü münasebetiyle hazırlanan basın bildirisi ise Derneğimiz Gençlik Komisyonu Başkanı Görkem Akbulut tarafından okundu. Türkiye’de faaliyet gösteren 45 Kırım Tatar teşkilatı tarafından oluşturulan Kırım Tatar Teşkilatları Platformu adına okunan Basın Bildirisi’nde;

Putin rejiminin, Kırım’da işleyegeldiği insanlık suçlarını gizleyebilmek maksadıyla, en baştan itibaren bütün imkânlarını kullanarak muazzam bir propaganda ve dezenformasyon çabasını sürdürdüğünü, Kırım’da olan bitenlerden haberi olmayan dünya kamuoyuna, Kırım halkının işgali desteklediği ve Rusya’nın Kırım Tatarlarına evvelce sahip olmadıkları haklar verdiği gibi akıl almaz yalanların yönlendirilmiş medyası yoluyla yaymakta olduğunu, Kırım Tatar liderlerini, insan hakları aktivistlerini ve millî kadroları itibarsızlaştırmak için birbirinden çirkin ve iğrenç iftiralar saçtığını, Kırım Tatar millî hareketini utanmadan “terörist”, “aşırılıkçı (ekstremist)”, “dış güçlerin aleti” gibi utanmazca yalanlarla yaftalanmaya kalkıştığı,

Rusya’nın Kırım’daki barbarca işgalini tanımanın, onu artık değiştirilemez bir hakikat olarak görmenin, işgalin pekişmesine yönelik tedbirlere aracılık etmenin, hele Rusya’yla bu hususta işbirliğine gitmenin, yalnızca  acınacak bir akıl tutulması değil, doğrudan doğruya Kırım’da işlenmekte olan insanlık suçlarına ortak olmak olduğu, Dünyanın Putin rejiminin canice ihtirasları dolayısıyla kenarına getirildiği büyük tehdit ve tehlikelerden kurtuluşunun ilk adımının Kırım’ın muhakkak ve derhal Rusya işgalinden kurtarılması gerektiği belirtildi.

Basın açıklamasının tam metnini buradan okuyabilirsiniz.

6

Basın açıklamasının ardından, katılımcıların önüne konan bariyerleri geçmesine izin verilen Platformun 3 temsilcisi eşliğinde götürülen siyah çelenk, Büyükelçilik giriş kapısına konulmasına Emniyet yetkililerince izin verilmeyince Büyükelçilik duvarına bırakıldı. Elçilik görevlileri siyah çelengin konulması esnasında emniyet güçlerine dahi müdahale etmeye yeltendiler. Siyah çelengin Elçilik duvarına konulmasının ardından Paltform adına hazırlanan Basın Bildirisi ise Kırım Derneği Gebze Şubesi Başkanı Şerife Orak tarafından Büyükelçiliğin posta kutusuna bırakıldı. Basın açıklaması ile ilgili etkinliğin tamamlanmasının ardından katılımcılar Rusya Büyükelçiliği önünden ayrıldı.

7

Protesto etkinliğini engellemek için basın açıklamasının yapılacağı günde Rusya Büyükelçiliğine bombalı saldırı yapılacağı yönündeki söylentilerini dillendiren Rusya’nın Türkiye’deki basını ve uzantıları bu yönde başarılı olamayınca, her zaman olduğu gibi en ufak bir inandırıcılığı dahi bulunmayan, iğrenç iftiralarını bu etkinlik için de sürdürdüler.