Kültürel Çalışmalarımıza Tüm Dostlarımızı Bekliyoruz

Ekim 2018
Pt Sa Çr Pr Cm Ct Pz
29 30 31

Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Merkezi Yönetim Kurulu'ndan bir heyet 06 Nisan 2018 Cuma günü Estonya Büyükelçisi Marin Möttus Hanımefendiye nezaket ziyareti gerçekleştirdi.

Ziyarete, Derneğimizi temsilen Genel Başkan ve Dünya Kırım Tatar Kongresi (DKTK) Başkan Yardımcısı Mükremin Şahin, Genel Başkan Yardımcısı Ömer Özel, Yönetim Kurulu üyesi Ali Olgun Boydak ve DKTK Gençlik Kolu temsilcisi Fethi Kurtiy Şahin katıldı.

Ziyaret esnasında Büyükelçi Marin Möttus'a ve misyon başkan yardımcısı, kıdemli müşavir Leemet Paulson'a Dünya Kırım Tatar Kongresi ve Kırım Derneği Genel Merkezi'nin dünyada ve Türkiye'de yaptığı çalışmalar aktarılarak, Türkiye'deki teşkilatlarımız ve Kırım Tatarları hakkında bilgi verildi.

Büyükelçi Möttus da Estonya'nın Kırım'ın Rusya tarafından ilhakını tanımadıklarını belirterek, Avrupa Birliği ve Estonya'nın Kırım'ın ilhakından sonraki genel politikası hakkında Kırım Derneği heyetini bilgilendirdi. Ayrıca Büyükelçi Möttus, tarihte Kırım Tatarları ile temasta bulunduklarını ve başkent Talin'de yaklaşık 150 yıl önce bir caddeye Tatarin (Tatarlar) adı verildiğini ve halen bu caddenin var olduğunu; Estonya'dan Kırım'a göç ederek bir köy kuran ve orada yerleşip yaşamakta olan birkaç yüz Estonyalı Kırımlı bulunduğunu belirtti.

Kırım'la ilgili olarak Estonya'nın Kırım Tatar halkının yanında olduğunu belirten Büyükelçi Marin Möttus, geçen yıl Estonya'nın AB dönem başkanlığı boyunca Kırım konusuna da dikkat çektiklerini ve meseleyi gündemde tuttuklarını özellikle vurguladı. Estonyalıların da Kırım Tatarları gibi 1941 ve 1949 yıllarında iki defa toplu olarak Sibirya'ya ve Kazakistan'a sürgüne gönderildiklerini ve benzer bir kader yaşadıklarını ifade etti.

Ziyaret sırasında Kırım Derneği Genel Merkezi ile Estonya Büyükelçiliği'nin bundan sonra birlikte yapabileceği faaliyet ve çalışmalar üzerinde de görüşmeler yapıldı.