Derviza Şenliği Polatlı Toydemir'de Gerçekleştirildi

Ekim 2018
Pt Sa Çr Pr Cm Ct Pz
29 30 31

İsmail Gaspıralı’nın kızı Şefika Gaspıralı’nın hayatını konu alan ve Kırım Ahali Cumhuriyetinin 100. Yılı vesilesi ile okurlara sunulan, “Şefika”nın  imza günü ve romanın yazarı Serra Menakay ile Söyleşi Programı 18 Kasım 2017 tarihinde Derneğimiz Genel Merkezi’nde düzenlendi.

unnamed

Kırım Tatar Edebiyatı hakkında Oya Deniz Çongar’ın sunumu ile başlayan programda, günümüz Kırım Tatar Kompozitörlerinden Cemil Karikov’un piyanosu eşliğinde, Bekir Sıtkı Çobanzade’nin “Bulutlar, Bulutlar” adlı şiiri Zepnep Karikova tarafından okundu. Yine Cemil Karikov’un piyano ile eşlik ettiği “Ey Güzel Kırım” ve “Kayadan Endin Bugün” yırları Melek Karikova tarafından icra edildi.

unnamed 2

unnamed 5

Aluşta'dan Esen Yeller, Kuşbakışı ve İğne Oyası romanlarıyla tanınan Kırım kökenli yazarlardan Dr. Serra Menekay, kitaplarını imzalamadan önce "Şefika" adlı romanının hikayesini anlattı.  Dr. Serra Menekay "Aluşta'dan Esen Yeller sandığımdan daha büyük bir ilgi topladı. Hiç bilmediğimiz bir dönemi senden öğrendik diyenler oldu. Şefika Gaspıralı'yı yazabilir miyim diye düşündüm. Şefika Hanım hakkında fazla bir bilgi yoktu. Bu kitabı yazmalıyım diye kendime bir görev aldım. Hakan Kırımlı bu kitap için bana çok yardımcı oldu. Her aydın Türk insanının bu dönemleri bilmesi gerekiyor diye düşünüyorum. Geçmişini bilmeyen geleceğini kuramaz. Güçlü kadın olmak gerçekten zor, Şefika Hanım da bu kadınlardan bir tanesi çok zor bir yaşam geçirmiş birisi."

23658746 10155513143583283 5511461527966427473 n

Şefika Gaspıralı’nın muhteşem hayat hikâyesini kendine özgü akıcı diliyle bir araya getiren Menekay, Şefika’nın babası ve kitabın gizli kahramanı İsmail Bey Gaspıralı’nın Kırım’da başlayıp bütün Rusya’ya yayılan “Türk Eğitim Reformu”nu okuyucuya sunuyor.

23621353 10155513143228283 7779116400354957154 n 2

Kırım Ahali Cumhuriyeti’nin 100 yıl önceki kuruluşu çerçevesinde tamamen demokratik usullerle yapılan Kırım Tatar Milli Kurultay’ının seçilen 76 milletvekilinden Şefika Gaspıralı ile 5'i kadın olmakla birlikte, Kurultay’ın açılışında oluşturulan 5 kişilik Başkanlık Divanı’nda da Şefika Gaspıralı yer almıştı. Kadınlara seçme ve seçilme hakkının sadece Finlandiya’da olduğu o yıllardaki demokratik ortam ve kadın hareketleri de, “Şefika”da sürükleyici bir dil ile anlatılıyor.

23658581 10214589419960388 7927103933453549524 n

Böyle güzel bir eser ile bizleri buluşturan Dr. Serra Menakay’ı tebrik ediyor, yeni eserlerini heyecanla bekliyoruz.