• “Sovyet Sonrası Ukrayna’da Toplum, Devlet ve Siyaset: Değişen Dinamikler Dönüşen Kimlikler” Başlıklı Kitap Yayınlandı
    Şartlı Bağışlarımızla (Fitre, Zekât, Fidye, Adaklarımızla) Yardımlaşarak - Paylaşarak Birliğimizi Kuvvetlendirelim
    TAK-VA’da Rusya’nın İşgalci Politikaları ve Kırım Anlatıldı
    Nisan 2020 Ayı Başına Kadar Faaliyetlerimize Ara Verilmiştir.
    “İsmail Bey Gaspıralı Sempozyumu” Hazırlık Toplantısı Yapıldı
    Kadıköy Kaymakamı’nın Anadolu Yakası Şubemizi Ziyareti
    Anadolu Yakası Şubemizden Kırım ve Karaylar Konferansı
    Sur Gazisi Üsteğmen Bahaddin Seçgin’in İmza Günündeydik
    Dr. Serra Menekay ve Pınar Ayhan ile Ankara Kitap Fuarı’nda Söyleşi
    6. Yılında Kırım’ın İşgali Ankara’da Protesto Edildi
    Ukrayna Diaspora Kimliği İçin Başvurular Başlamıştır

İnternette arama motorlarında herhangi bir Türk lehçesinde yazı, haber veya sözcük ararken kullanılan alfabeler ve klavyelerdeki farklılıklardan ötürü kısıtlı sayıda sonuca ulaşabilmekteyiz. Araştırma konusunda daha çok kaynağa ulaşılabilecek dilde/lehçede/alfabede arama yaptırılması ve bulunan sonuçların kolaylıkla okuyabileceğimiz alfabeye dönüştürülmesi bu kısıtın aşılmasında önem arz etmektedir.

Bir diğer konu da Facebook gibi sosyal medyada bazı arkadaşlarımızın klavye kısıtından dolayı değişik alfabede yazdıkları Türkçe mesajları yabancı bir dil sanarak okumaktan vaz geçip, yararlı bilgilerden veya haberlerden mahrum kalabiliyoruz. (Mesela: Kiril alfabesi ile Kırım Tatarca yazılan bir eser bu alfabeye alışık olmayanlar için Rusça veya Ukraince sanılabilmektedir.)

Türk boyları arasında yazılı iletişimi sağlamak ve İnternet arşivlerinde bulunan kaynakların daha iyi değerlendirilebilmesi için İsa Sarı Bey tarafından hazırlanıp İnternet ortamında sunulan Türk lehçeleri için güzel bir alfabe çevrim programı bulunmaktadır. Kendi klavyenizi kullanarak hedef alfabede (Mesela: Türkçe F klavyenizle, Kırım Tatarca Kiril alfabesinde yazmak veya tersi gibi) karşılığını da yazabilirsiniz.

Aşağıdaki Çağdaş Türk Lehçelerinin alfabeleri arasında Latin-Kiril ve Kiril-Latin Çevrimi için İsa SARI'nın www.isa-sari.com adlı sitesini ve şu linki http://www.isa-sari.com/ctlk/?id=tr kullanabilirsiniz.

Altay Türkçesi
    Yeni Uygur Türkçesi

isa sari1

isa sari2