Türkiye'de Din Öğrenimi Alacak Öğrencilerin Mülakatı Geniçesk'te Yapıldı
Derneğimiz, Novoalekseyevka Şehrindeki Kırım Tatar Aileleri Ziyaret Etti.
Refat Çubarov, KEİPA Başkan Yardımcılığına seçildi
Türkiye Avrupa 3.'sü oldu!
Genel Merkezimiz Organizasyonu İle Yapılan İftarlar Tamamlandı
Türk Ocağı Herson İftarları
İstanbul Anadolu Yakası Şubemizin Adalar da İftarı
Genel Merkezimiz Organizasyonunda Geniçesk İftarları
Kalecikkayalılar İftarı Ankara’da Yapıldı
Ş. Gaspıralı Kadın İnisiyatifi’nden Gebze Şubemizi Ziyaret
Dışişleri Bakanları ve Kırımoğlu İftarımızda
Dikmen'deki Dernek binamız açılışa hazırlanıyor
Ukrayna Diaspora Kimliği İçin Başvurular Başlamıştır

Faaliyet Takvimi

Haziran 2018
Pt Sa Çr Pr Cm Ct Pz
25 26 27 28 29 30

İnternette arama motorlarında herhangi bir Türk lehçesinde yazı, haber veya sözcük ararken kullanılan alfabeler ve klavyelerdeki farklılıklardan ötürü kısıtlı sayıda sonuca ulaşabilmekteyiz. Araştırma konusunda daha çok kaynağa ulaşılabilecek dilde/lehçede/alfabede arama yaptırılması ve bulunan sonuçların kolaylıkla okuyabileceğimiz alfabeye dönüştürülmesi bu kısıtın aşılmasında önem arz etmektedir.

Bir diğer konu da Facebook gibi sosyal medyada bazı arkadaşlarımızın klavye kısıtından dolayı değişik alfabede yazdıkları Türkçe mesajları yabancı bir dil sanarak okumaktan vaz geçip, yararlı bilgilerden veya haberlerden mahrum kalabiliyoruz. (Mesela: Kiril alfabesi ile Kırım Tatarca yazılan bir eser bu alfabeye alışık olmayanlar için Rusça veya Ukraince sanılabilmektedir.)

Türk boyları arasında yazılı iletişimi sağlamak ve İnternet arşivlerinde bulunan kaynakların daha iyi değerlendirilebilmesi için İsa Sarı Bey tarafından hazırlanıp İnternet ortamında sunulan Türk lehçeleri için güzel bir alfabe çevrim programı bulunmaktadır. Kendi klavyenizi kullanarak hedef alfabede (Mesela: Türkçe F klavyenizle, Kırım Tatarca Kiril alfabesinde yazmak veya tersi gibi) karşılığını da yazabilirsiniz.

Aşağıdaki Çağdaş Türk Lehçelerinin alfabeleri arasında Latin-Kiril ve Kiril-Latin Çevrimi için İsa SARI'nın www.isa-sari.com adlı sitesini ve şu linki http://www.isa-sari.com/ctlk/?id=tr kullanabilirsiniz.

Altay Türkçesi
Yeni Uygur Türkçesi

isa sari1

isa sari2