Kültürel Çalışmalarımıza Tüm Dostlarımızı Bekliyoruz

Ekim 2018
Pt Sa Çr Pr Cm Ct Pz
29 30 31

İnternette arama motorlarında herhangi bir Türk lehçesinde yazı, haber veya sözcük ararken kullanılan alfabeler ve klavyelerdeki farklılıklardan ötürü kısıtlı sayıda sonuca ulaşabilmekteyiz. Araştırma konusunda daha çok kaynağa ulaşılabilecek dilde/lehçede/alfabede arama yaptırılması ve bulunan sonuçların kolaylıkla okuyabileceğimiz alfabeye dönüştürülmesi bu kısıtın aşılmasında önem arz etmektedir.

Bir diğer konu da Facebook gibi sosyal medyada bazı arkadaşlarımızın klavye kısıtından dolayı değişik alfabede yazdıkları Türkçe mesajları yabancı bir dil sanarak okumaktan vaz geçip, yararlı bilgilerden veya haberlerden mahrum kalabiliyoruz. (Mesela: Kiril alfabesi ile Kırım Tatarca yazılan bir eser bu alfabeye alışık olmayanlar için Rusça veya Ukraince sanılabilmektedir.)

Türk boyları arasında yazılı iletişimi sağlamak ve İnternet arşivlerinde bulunan kaynakların daha iyi değerlendirilebilmesi için İsa Sarı Bey tarafından hazırlanıp İnternet ortamında sunulan Türk lehçeleri için güzel bir alfabe çevrim programı bulunmaktadır. Kendi klavyenizi kullanarak hedef alfabede (Mesela: Türkçe F klavyenizle, Kırım Tatarca Kiril alfabesinde yazmak veya tersi gibi) karşılığını da yazabilirsiniz.

Aşağıdaki Çağdaş Türk Lehçelerinin alfabeleri arasında Latin-Kiril ve Kiril-Latin Çevrimi için İsa SARI'nın www.isa-sari.com adlı sitesini ve şu linki http://www.isa-sari.com/ctlk/?id=tr kullanabilirsiniz.

Altay Türkçesi
Yeni Uygur Türkçesi

isa sari1

isa sari2