• Dünya Kırım Tatar Kongresi Yönetim Kurulu Kiev’de Toplandı

Dünya Kırım Tatar Kongresi Yönetim Kurulu 2. Toplantısını 7 Kasım 2015 Cumartesi günü Kiev’de yaptı. İlk toplantı 30 Ağustos 2015 tarihinde, Romanya’nın Köstence şehrinde yapılmıştı. Yönetim Kurulu’nun Türkiye, Romanya, Ukrayna, Litvanya, Polonya ve Almanya’dan gelen 16 üyesinin katıldığı 2. toplantıda Dünya Kırım Tatar Kongresi Denetim Kurulu üyeleri de hazır bulundu. Toplantıya  Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Temsilcisi Oksana Vasilyeva, Türkiye’nin Ukrayna Büyükelçisi Yönet Can Tezel, Kırım Tatar Milli Meclisi üyeleri ve aktivistler de katıldılar.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Kırım Tatar Halkının millî lideri, Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın Kırım Tatarlarından Sorumlu Yetkilisi, Ukrayna milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu günümüzde işgal koşullarında yaşayan Kırım sakinlerine baskı uygulandığını belirterek Ukrayna’nın anakarasında bulunan kişilerin yarımada sakinleri için ortak yardım ve mücadele stratejisini hazırlaması gerektiğini kaydederek “Toprağımız kurtuluncaya kadar Putin rahat bırakılmamalı! Kırım’da ikamet eden vatanseverler girişimlerimizi destekliyor ve birçok sıkıntıya katlanmaya hazır. Halkımıza layık olmalıyız” dedi.

Günümüzde Ukrayna ve Kırım Tatar halklarının tarihlerindeki en zor dönemi yaşadığını ifade eden Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Temsilcisi Oksana Vasilyeva, “Bugün uyumlu davranmak önemli. Zorlukları birlikte atlatmalıyız. Kırım Tatar halkı geleneklerini geliştirme ve özgür bir ülkede yaşama imkanına sahip olmalı. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı görevlilerinin Kırım Tatarlarının trajedisinden söz etmediği hiçbir uluslararası etkinlik yoktur” dedi.

Kırım Tatarlarının girişimlerinin önemini vurgulayan Türkiye’nin Ukrayna Büyükelçisi Yönet Can Tezel ise şunları söyledi: “Herkes Kırım Tatar millî hareketinin önemi ve çalışma yöntemlerini biliyor. Siz silah kullanmadan barışçıl eylemler aracılığıyla bugün büyük başarılar elde ettiniz. Türkiye Cumhuriyeti Kırım Tatarlarını her zaman  destekledi ve desteklemeye devam edecek.”

Daha sonra Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun selamlarını ileterek Davutoğlu’nun Kırım Tatarlarını yalnız bırakmayacaklarını temin ettiğini belirtti.

Açılış konuşmalarının ardından çalışmalarına başlayan Dünya Kırım Tatar Kongresi Yönetim Kurulu önemli kararlara imza attı.

Toplantıda alınan kararların tam metni aşağıdaki gibidir:

DÜNYA QIRIM TATAR KONGRESİ İDARE ŞURASI QARARLARI

7 QASIM 2015-KYİV

1-Kongresniñ Ukrainada qayıt işleri, Kongres Tüzüginiñ Qırımtatarca ve Ukraince versiyalarının redaksiyası ususlarında işlernin alıp barılması içün Kongres Reisi Refat Çubarovğa ve mütehassıslar Sinaver Qadirov ve Rustem Umerovğa vazife ve salahiyet berilmesine,

2-Kongresniñ Birleşken Milletler Teşkilatında qayıt işleri ususında teşkerüv ve azırlıq yapmağa, bu mevzulernen alaqalı yazılı müracaatlar yapmağa Baş Katip Namıq Kemal Bayarğa, İdare Şurası Azaları Ayla Bakkallı ve Rustem Irsaynen mütehassıs Rüstem Umerovğa vazife berilmesine,

3-Kongres Umumiy Eyet toplaşuvında qabul etilgen müracaatlarnın Birleşken Milletler Teşkilatı, Avropa Birligi organları, Ukraina devleti ve sair teşkilatlarğa resmiy ceetten yiberilmesi içün Başkatipliknin vazifelendirilmesine,

4-Kongres Umumiy Eyet toplaşuvında qabul etilgen beyanname ve müracaatlarda yer alğan ususlarda ayrı ayrı yapılacaq işler ususında 10 kün içinde raporlar azırlanuvı aqqında Reis Muavini Mükremin Şahinge, Başkatipke ve Başkatip yardımcılarına vazife berilmesi; azırlanğan çalışmanın İdare Şurası azalarına yiberilmesine, İdare Eyeti azalarınıñ fikirlerini 7 kün içinde teklif etmesine programmanın tamamlanaraq qararlaştırılmasına,

5-Qırımtatar tili, kultur ve medeniyeti boyunca Kongres azası teşkilatlarnıñ öz bölgelerinde yapacaqları işler aqqında iş programması azırlanması ususında Gayana Yuksel, Sinaver Qadirov ve Eskender Bariyevnin vazifelendirilmesi,

6-Qırımda Rusiye işğalinden soñ işlengen insan aqları cinayetleri aqqında raporlar azırlamaq ve neşretmek, Avropa İnsan Aqları Mahkemesinde açılğan ve açılacaq davalarğa uquqiy ve siyasiy yardım bermek, kerek olğanda dava açqanlarğa yardım etmek içün Başkatiplikke bağlı "İnsan Aqları Adliy-Uquqiy Yardım Merkezi" qurulmasına, insan aqları ususında faaliyet yapqan cemaat teşkilatlarınen bağ tutulmasına,

7-Diasporada yaşağan Qırım Tatarlarnen vetanda yaşağan Qırım Tatarlar arasında bağlarnıñ quvvetlenmesi içün QHA ve ATR telekanalına yardım etilmesi, ATR ve Lale telekanallarının Türksatqa kirsetilmesi içün müracaatlar yapılmasına,

8-Kongres internet saytının eki afta içinde açılmasına,

9-Vetan Qırımnıñ bugünki vaziyetinin aza teşkilatlarımıznıñ olğan ülkelerindeki devletlerğe ve halqqa añlatılması, hususan haqsız apislikler, insan aqları ihlalleri kibi mevzularda, Rusiyege qarşı demokratik protestolar yapılması, miting, konferanslar ve sair toplaşuvlarnen milletimizniñ aq ve uquqlarının qorçalanması içün faaliyetler yapılması, bu mevzular ve Kongres aqqında devlet qurumlarına ve müim cemaat teşkilatlarına malumat berilmesine,

10-Kongres bütçesi azırlamaq içün qayıt işi bitken soñ aza teşkilatlardan aidat toplanması içün banka esapları açılmasına, Kongres faaliyetleriniñ finansmanı içün aza teşkilatlarnıñ memleketlerinde çeşit mevzularda ve Kongres çalışmaları içün projeler, leyhalar azırlap bermesine, bütçe içün fon araştırılmasına,

11-10 Aralıq künü bütün Rusiye elçihaneleri ve konsoloslukları ögünde protestolar yapılmasına,

12-Bir sonraki idare şurası toplaşuvının 16-17 Ocaq tarihlerinde Geniçesk’te yapılmasına,

Qarar berildi.

Fotoğraf : Fotoğraflar QHA arhivinden alındı.