•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • AKMESCİT / SİMFEROPOL (QHA) - Türk Dünyasının ilk demokratik cumhuriyeti olan Kırım Halk Cumhuriyetinin şehit lideri Noman Çelebicihan ölümünün 96. yıldönümünde Kırım’da yapılan törenlerle anıldı.

    Kırım Tatar Milli Meclisi tarafından Başkent Akmescit’in Lenin Meydanı’nda düzenlenen törenlere Ukrayna’da iktidar karşıtı eylemlerin başlamasından bu yana Kırım’daki en kalabalık gösteri yapıldı.

    Ukrayna, Kırım Tatar ve Avrupa Birliği bayraklarının dalgalandığı mitingde Ukrayna’daki çatışmalarda ölenler de dualarla anıldı.Kırım’daki Ukrain halkının liderlerinden Leonid Pilunskiy, demokratik idealler için hayatını vermiş olan Noman Çelebicihan’ın katledildiği 23 Şubat’ın Ukrayna çapında anma günü ilân edilmesi gerektiğini söyledi.

    Son olarak konuşan Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, Noman Çelebicihan’ın sadece vatanını sevdiği ve bir onura sahip olduğu için öldürüldüğün, benzer şekilde Çeçen ve İnguş halklarının vatanını, dağlarını sevmesi ve onura sahip olduğu için 23 Şubat 1944 tarihinde Sovyet yönetimi tarafından sürgün edildiğini, Kiev’de Ukrayna’yı, ailesini ve çocuklarını seven onurlu 82 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

    Refat Çubarov, mitinge iştirak edenleri Noman Çelebicihan, Çeçen ve İnguş halkı ve Ukrayna’da ölenler için 1 dakikalık saygı duruşuna davet etti.

    Ülkede diktatörlük kuran Bölgeler Partisi’nin yasaklanmasını isteyen Refat Çubarov, Kırım’a atanan Donetskli siyasetçi ve bürokratları temizlemeye kararlı olduklarını belirtti.

    Refat Çubarov, Akmescit Belediye Başkanı Viktor Ageyev’den 10 gün içinde Lenin Heykelinin kaldırılmasına ilişkin karar alınmasını, aksi takdirde heykeli kendilerinin kaldıracağını söyledi.

    Çubarov, Kırım’da ayrılıkçı eylemler yapanların cezalandırılmasını, Kırım Parlamentosu ve hükümetinin lağvedilmesini istedi.

    Bölgeler Partisi döneminde Kırım Tatarlarına Kırım’ın yönetiminde söz hakkı tanınmadığını ifade eden Çubarov, Ukrayna Parlamentosu’ndan Kırım Tatarlarına Kırım Parlamentosunda ve Kırım Hükümetinde kontenjanın garanti edecek yasal düzenlemelerin yapılmasını ve ardından Kırım’da erken seçime gidilmesini istedi.

    QHA Refat Çubarov, bu mitinge 15 bin kişinin katıldığını, eğer 10 gün içinde talepler yerine getirilmediği takdirde bir sonraki mitingde en az 50 bin kişinin katılacağını söyledi.

    Mitinginde dile getirilen talepler sonuç bildirgesinde okundu. Ukrayna ve Kırım Tatar milli marşlarının ardından halk meydanda ayrıldı.

    Ukrayna’daki siyasi gelişmelerden rahatsız olan Rusya yanlıları da Kırım Parlamentosu önünde toplanarak gönüllü paramiliter birlikler oluşturdu. Ancak alınan güvenlik önlemleri sonucu iki tarafın karşı karşıya gelerek aralarında çatışma meydana gelmesi önlendi.


     

    Pin It