•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  •  

    Kırım Tatar Teşkilatları Platformu’nun kuruluşunun 1.yıldönümünü kutladığı toplantısı 6 Şubat 2016 Cumartesi günü Ankara’da yapıldı. Toplantı Halil İbrahim Karakaya’nın okuduğu dua ile başladı. Ant Etkenmen ve İstiklâl Marşı’nın okunmasının ardından Kırım Derneği Genel Merkezi Genel Başkanı Tuncer Kalkay katılımcılara hoşgeldiniz dedi. Kalkay platformun kurulmasının zor fakat bir o kadar önemli olduğunu belirttiği konuşmasını Kırım Tatar meselesine gönül veren herkese çok teşekkür ederek tamamladı.

       

    Daha sonra sunumlara geçildi. Oturum Başkanlığını Mükremin Şahin’in yaptığı toplantıda ilk sunumu Namık Kemal Bayar yaptı. Bayar ilk olarak platformun bir yıl içerisindeki faaliyetlerini anlatarak DQTK hazırlık süreci ve Kongre esnasında yapılanlar hakkında bilgi verdi. Ardından da DQTK’nin finansmanı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

     

       

     

     

    12.30’da verilen yemek arasından sonra platform toplantısının ikinci bölümü saat 14.00’te başladı. Bu oturumun ilk konuşmasını Dr.Hakan Kırımlı yaptı. Kırımlı konuşmasına platform çatısı altında toplanmanın bir gönül birliğinin ortaya konulması olduğunu ifade ederek başladı ve şöyle devam etti: “Bizim vatanımız işgal altında. Şu günde bundan daha önemli bir konu olamaz, gerisi teferruattır. Ayrıca bizim halkımız Sovyet topraklarında yaşayan hiçbir halka benzemez. İnatçı, dirençli bir halktır. Bağımsızlığından asla vazgeçmez. Ne yazık ki şu günlerde vatanımız işgal altında. Üstelik Sovyetlerin yalan propaganda baskısı altında. İşte bu platform bu günlerde çok önemli bir rol oynadı. Sovyetlerin kötü propagandalarını yüzlerine vurdu.

    Kırım Tatarları asla Rusya’nın egemenliği altında yaşamak istemiyorlar. Ayrıca Türkiye’de teşkilat sayısı artmalı ve her şubede Kırım Tatarca dersleri verilmeli, her şubede Kırım Tatar halk oyunları öğretilmeli, her şubede millî günlerimiz anlatılmalı ve gençlere öğretilmelidir. Kırım Tatarlığı sadece bizim köylerimizden ibaret değil. Biz çok geniş bir coğrafyaya yayılmış köklü bir halkız.  Biz Kırım Tatarıyız!... Değişmemiz ve değiştirmemiz mümkün değil!... Biz ne olduğumuzu gayet iyi biliyoruz. Bu halk Kırım coğrafyasındaki bütün milletleri kucaklıyor.  Buradaki en önemli mevzu da şudur ki hiç kimsenin nefsi bu mukaddes halkın geleceğinden daha önemli değildir.”

    Daha sonra Kırım Gelişim Vakfı Bşk. Ümit Şilit söz aldı. Şilit konuşmasında şunları söyledi: “Cümle aleme gösterdik. Biraraya gelemez dedikleri teşkilâtları biraraya getirdik. Eskişehir’deki ilk çalıştaydan bugüne çok önemli işler yaptık. Gayemiz tek... Platform üyeleri ilk günden bugüne büyük bir özveri ile çalıştılar. Bu platform çatısı altında birlik beraberlik olmamız çok önemli. Halkımızın bu zor günlerinde yapılan hizmetlerin öneminin büyüklüğü ilerleyen zaman içerisinde anlaşılacaktır. Platform taş gibi olmalı. Bütün dernekler gerekirse bu platform ve DQTK için dolgu malzemesi olacak ama bu dolgu malzemeleri kaya gibi olmalı. Davamıza sahip çıkmamız lâzım. Burada yapılan faaliyetler çok önemli. Biliniz ki burada yapılan bütün iyi çalışmalar Kırım’daki kardeşlerimizi rahatlatıyor. Bugüne kadar hizmet veren ve bundan sonra hizmet edecek bütün arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyoruz.”

     

       

    Oturum Bşk. Mükremin Şahin ise Ümit Şilit’in konuşmasını değerlendirirken kollektif çalışmanın önemi üzerinde durarak “Bizim millî hareketimizin benimsediği belli prensipler var. Bu prensiplerin en önemli temeli ise kollektif çalışma ve kollektif bir irade beyan etmektir. Karşılıklı oturup konuşmalı, gerekirse kavga etmeli, sonunda aldığımız kararlara hepimiz uymalıyız. Bu da kollektif çalışmadır. Eğer buna uymazsak yapacağımız çalışmalarda sonuç alamayız. Kollektif çalışma prensibi bizim millî hareketimizin Sovyetler Birliği’nde ve Kırım Tatarları’nın yaşadığı her yerde halkımızın geliştirdiği son derece orijinal ve hiç bir örneği olmayan bir harekettir. Bütün dünyada saygı görmüştür. Bunun sebebi de son derece demokratik bir ortam yaratan bu kollektif çalışma prensibidir. Biz son derece demokratik çalışacağız. Her dernek kendi iç işlerinde istediğini yapar ama platform çatısı altında aldığımız kararlar ortak kararlarımızdır ve buna uymakla yükümlüyüz.” dedikten sonra DQTK’nin çalışmaları hakkında bilgi vermek üzere sözü yeniden Namık Kemal Bayar’a bıraktı. Bayar Romanya, Kiyev ve son olarak da Çongar’daki toplantıların detayları hakkında katılımcıları bilgilendirerek önümüzdeki günlerde yapılması planlanan çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulundu.

     

     

    Daha sonra Kırıkkale teşkilatı adına  Uğur Yaşar Uygun söz aldı. Uygun “ben kendi adıma dolgu malzemesi olmaya razıyım. Kum olabilirim, taş olabilirim, kaya olabilirim ama önemli olan bu dava için bir şey yapmaktır. Muhalefet yapmak en önemli hakkımız ancak muhalefet edebilmek için toplantılara katılmalı ve düşüncelerimizi kimseyi kırmadan yüzyüze konuşmalıyız aksi takdirde bu davaya hiç bir faydamız olamaz” dedikten sonra Çongar’da yapmayı plânladıkları cami ile ilgili düşüncelerini anlattı.

    Toplantının son bölümünde genel konularda istişarelerde bulunuldu. Kırım Tatar Dernekleri Platformu’nun aynı zamanda kuruluşunun 1.yıldönümünü kutladığı toplantısı 7 Şubat 2016 Pazar günü saat 17.00’ye kadar devam etti.

     

    Pin It