•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • AB Türkiye Delegasyonu Siyasi Müsteşarı Vincent-Guillaume Poupeau, Kırım Tatar diasporasının Rus işgaline karşı kararlı tavrını AB organlarına ileteceğini belirterek AB’nin mevcut yasadışı durumu tersine çevirmek için elinden geleni yapacağını bildirdi. 

     

    Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Siyasi İşler, ODGP, Basın ve Enformasyon Bölümü Siyasi Müsteşarı Vincent-Guillaume Poupeau, Derneğimiz Genel Merkezi’ne 17 Mart 2016 Perşembe günü bir nezaket ziyareti yaptı. Poupeau ziyarette Kırım Tatarları’nın hem Kırım’da hem de diasporada Rus işgaline karşı yürüttükleri taviz vermez direnişin Avrupa Birliği tarafından hayretle ve saygı ile karşılandığını vurgulayarak, bu görüşmede Kırım Tatarları’nın taviz vermez direnişine devam edeceğini anladığını kaydetti.

    Derneğimiz Genel Başkan Vekili ve Dünya Kırım Tatar Kongresi (DKTK) Başkan Yardımcısı Mükremin Şahin, Başkan Yardımcısı ve DKTK Genel Sekreteri Av. Namık Kemal Bayar, Derneğimiz Genel Sekreteri Ömer Özel, Yönetim Kurulu üyesi Serkan Sava, Gençlik Kolu Başkanı Fethi Kurtiy Şahin ve Gençlik Kolu üyelerinin hazır bulunduğu görüşme yaklaşık iki saat sürdü.

    Derneğimiz yetkilileri tarafından Kırım Tatarları’nın tarihi ile birlikte Millî Hareket, Kurultay ve Kırım Tatar Millî Meclisi (KTMM) yapısı hakkında Avrupa Birliği Delegasyonu Siyasi Müsteşarı Vincent-Guillaume Poupeau’ya bilgi verilen ziyarette aynı zamanda Kırım’ın 2014 yılında işgalinden sonra yarımada da yaşayan Kırım Tatarları’na karşı işgalci rejim tarafından yürütülen baskılar, tutuklama ve gözaltılar, ev baskınları, milli mektepler ve ibadethanelere yönelik aramalar gibi pek çok insan hakları ihlalleri hususunda bilgi verilerek halen tutuklu olan KTMM Başkan Vekili Ahtem Çiygöz ve tutuklu Kırım Tatar ve Ukrain aktivistlerin durumları da görüşüldü. 

     

    AB Türkiye Delegasyonu Siyasi Müsteşarı Vincent-Guillaume Poupeau, Kırım’da Kırım Tatarları’nın durumunu yakından izlediklerini ifade ederek, Kırım Tatarları’nın hem Kırım’da hem de diasporada Rus işgaline karşı yürüttükleri taviz vermez direnişin Avrupa Birliği tarafından hayretle ve saygı ile karşılandığını vurgulayarak, bu görüşmede Kırım Tatarları’nın taviz vermez direnişine devam edeceğini anladığını kaydetti. Kırım Tatar diasporasının Rus işgaline karşı bu kararlı tavrını bir kez daha Avrupa Birliği organlarına ileteceğini belirten Pouopeau, Avrupa Birliği’nin Kırım ve Ukrayna’nın doğusundaki yasadışı durumu tanımadığını ve mevcut yasadışı durumu tersine çevirmek için elinden geleni yapacağını da dile getirdi. 

     

    Görüşmenin sonunda Genel Merkezimiz yetkilileri; Ukrayna’nın “18 Mayıs 1944 Sürgünü”nü Soykırım olarak tanıdığını, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’nun Türkiye’yi son ziyaretinde Türk makamlarından da benzer bir karar almasını istediğini dile getirerek, ortak insanî değerlere sahip olunan Avrupa Birliği organlarının da Kırım Tatarları’na karşı iki yüz elli yıldır devam eden katliam ve yok etme politikası ile özellikle Ukrayna Parlamentosu’nda alınan karar örnek alınarak “18 Mayıs 1944 Sürgünü”nü Soykırım olarak tanıması taleplerini ilettiler.

     

    HABER KAYNAĞI : QHA (Bu haber daha önce QHA’da yayınlanmış ve bu kaynaktan alınarak kullanılmıştır)

    Pin It