•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • İstanbul'da 25 Şubat 2018 tarihinde işgal altındaki Kırım için Rusya işgalinin 4. yıl dönümünde İstanbul Şubemiz tarafından miting düzenlendi.

    y1 18

    Katılımın hayli yoğun olduğu ve birçok Kırım Derneği'nin destek verdiği protesto etkinliği saat 14.00’te Galatasaray Lisesi önünde toplanılmasıyla başladı. Kırım'ı dört yıldır işgal altında tutan ve Kırım Tatarlarına sistematik baskı uygulayan Rusya'nın kanlı eylemlerini telin eden sloganlar ve pankartlarla Rusya İstanbul Başkonsolosluğu'na doğru yapılan yürüyüşe kayıtsız kalmayan vatandaşlar da iştirak etti.

    y1 21

    İstanbul Şubemizin organize ettiği protestoda Sakarya, Eskişehir, Balıkesir, Gebze, Çatalca, Yalova, Yalova Çiftlikköy, Aksaray Kırım Dernekleri üyeleri, ayrıca ABD ve Romanya'daki Kırım Tatarlarından temsilciler, bayraklar ve pankartlarla Rusya'nın hukuksuzluğunu ve Kırım Tatarlarının çektiği acıları haykırarak yürüdüler.

    y1 16

    Konsolosluk önüne gelindiğinde önce sürgün dahil bütün şehitler için saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı ve Ant Etkenmen okundu. İstanbul Şubemiz Başkanı Celal İçten'in yazdığı basın bildirisi Yasin Berber tarafından okundu. Basın bildirisinde şu ifadelere yer verildi.

    Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği İstanbul Şubesi'nin Basın Bildirisi

    Kırım Tatar Türklerinin vatanı Kırım'ın Ruslar tarafından tekrar işgal edilişinden bugüne tam 4 yıl geçmiş bulunmaktadır.

    Gözü dönmüş Rusya sadece bölgemizde değil tüm dünya barışı için tehdit unsuru olmaya devam etmektedir. Kırım'ın Rusya Federasyonu tarafından işgali ile birlikte başlayan Kırım Tatar Türkleri üzerindeki insan hakları ihlallleri, baskı ve sindirme politikaları ilk gün gibi şiddetle devam etmektedir.

    Her türlü uluslararası hukuk, anlaşma ve kurallarını yok sayarak Kırım'ı işgal eden Putin ve emrindeki silahlı zorbalar, Kırım'daki işbirlikçileri ile birlikte bu 4 yıl içine işgali meşrulaştırmak ve kabul ettirmek için her türlü en aşağılık yöntemleri uygulamışlar ve uygulamaya da devam etmektedirler.

    İşgalciler, hür dünya ile birlikte işgali tanımayan ve meşrulaştırılmaması için mücadele eden Kırım Tatar Milli Meclisi'ni (sözde) fesh ettikleri yetmiyor gibi, Kırım'da yaşayan halkımıza yaptıkları baskılara her gün bir yenisini eklemekte ve yeni yöntemler uygulamaktadırlar.

    Kırım Tatarlarının meşru organlarını ve liderlerini, Kırım Tatar basınını etkisizleştirmek için her yolu deneyen işgalci yönetim Kırım Tatar Türklerine işten çıkarmalarla ev-cami ve medrese baskınlarıyla, adam kaçırmalarla, adil yargılanma haklarını ihlal ederek işgali kınayanlara yaptırımlar uygulayarak, Rusya vatandaşlığın geçmeyenleri Kırım'dan çıkarma planlarını yürürlüğe koyarak, kitap yasakları ve eğitimi ruslaştırarak asimilasyon politikası uygulamaktadır.

    Kırım Tatarlarının yapacakları toplumsal organizasyonları engellemekte, Rusların her türlü kutlama, gösteri ve faaliyetlerine hiçbir yasaklama getirilmezken Kırım Türklerinin 18 Mayıs Matem Mitingleri ile sürgünlerini anmalarına dahi izin vermemektedirler.

    Rus vatandaşlığına geçmeyen Kırım Tatar Türklerinin oturma izinlerini zorlaştırmakta ve iptal etmektedirler.

    Bu baskılarla Kırım Tatar Türkleri, 18 Mayıs 1944 sürgününden 45 yıl sonra dönebildikleri vatanlarından tekrar göçe zorlanmaktadır.

    Kırım Tatar Milli Hareketinin kurucusu, hak ve özgürlüklerin yılmaz savunucusu halkımızın milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov ve diğer Kırım Tatar aktivistlerinin Kırım'a giriş yasakları hala devam etmektedir.

    Dünyanın barışı ve huzu için tüm dünya birleşerek bu gözü dönmüş canavarı durdurmanın yolunu bir an önce bulmalıdır.

    Ukrayna'nın toprak bütünlüğünden ve Kırım'da Ukraynalılarla birlikte barış ve huzur içinde yaşamaktan yana olan İstanbul Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği olarak Kırım'da yaşanan bu olayları büyük bir kaygı ile izlemekte ve şiddetle kınamaktayız.

    Unutulmayacak bir gerçek vardır, o da: Kırım, Kırım Tatar Türklerinin ebedi vatanıdır.

    Stalin ruhlu Putin ve onun Kırım'daki soytarıları ile ağızlarından salyalar akan hain işbirlikçileri iyi bilmeliler ki küllerinden defalarca doğan Kırım Tatar halkı, Antlı şehidimiz Noman Çelebicihan'ın açtığı nurlu yoldan ve liderimiz Mustafa Abdülcemil Kırımooğlu'nun izinden asla geri dönmeyecektir.

    İstanbul Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği olarak sonuna kadar Kırım'da yaşayan halkımızın, Kırım Tatar Milli Meclisimizin, milli hareketimiz ve Liderimiz Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'nun yanında ve emrinde olacağımızı kamuoyuna bir kez daha duyuruyoruz.

    Celal İçten

    Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği

    İstanbul Şubesi Başkanı

    y1 9

    Daha sonra Murat Altıparmak hoca tarafından Kırım sürgününde hayatını kaybedenler başta olmak üzere şehitler için okunan duaya iştirak edildi. Rusya Konsolosluğu'nun önüne Kırım Derneği İstanbul Şubesi yönetim kurulunca siyah çelenk bırakıldıktan sonra miting sona erdi.

    y1 18y1 20y1 13y1 19

    y1 5

    y1 7

    Kaynak ve Fotolar: QHA

    Pin It