•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • Rusya’nın Ukrayna topraklarının tamamında başlattığı savaşın birinci yıldönümü vesilesiyle işgali sürecinde hayatını kaybedenler  için 24 Şubat 2023 tarihinde Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliği’nde dua  töreni düzenlendi.

    13 1677245871 352

    Ukrayna Ankara Büyükelçiliğinde yapılan törene; Büyükelçi Vasıl Bodnar ve eşi Katerina Bodnar, Genel Başkanımız Mükremin Şahin, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi, Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) Denetleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Enver Aydoğan, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov,  , KTMM üyesi Doç. Dr. Gayana Yüksel, Kırım Tatar komutan İsa Akayev, Tuvgan Til İnternet Sitesi Koordinatörü Oya Deniz Çongar Şahin, Ankara Ukrayna Derneği Başkanı Doç. Dr. Yuliya Biletska, TURKSİD Ukrayna Derneği Başkanı İsmet Yüksel, Ukrayna Dostluk Derneği Başkanı Celil Sümer katıldı.

    22697c7d 03c8 42a0 8da9 3348eab0b049

    Ukrayna Büyükelçiliği bahçesinde gerçekleşen törende, işgal girişimi ve saldırıların birinci yılında Ukrayna'da hayatını kaybeden askerler ve Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybeden vatandaşlar için 1 dakikalık saygı duruşu yapıldı.

    1 1677245802 318

    Ardından konuşma yapan Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, "Bu elbette acının, yıkımın, dehşetin yılı oldu ama aynı zamanda kahramanlığımızın, birliğimizin sergilendiği bir yıl oldu. Ve önümüzdeki yılın da bize zafer getireceğinden hiç şüphem yok" dedi.

    Büyükelçi, törende hazır bulunan "Ukrayna kahramanı" olarak nitelendirdiği Kırım Tatar komutan İsa Akayev'e şükranlarını sundu.

    Bu haftanın aynı zamanda Kırım'ın Rusya tarafından işgal edilmesinin 9. yıldönümünü ve Kırım Halk Cumhuriyeti’nin Başbakanı Noman Çelebi Cihan'ın şehadetinin 105. yıl dönümü olduğunu vurgulayan Bodnar, "Dün Sayın Çelebi Cihan'ın şehadetinin üzerinden 105 yıl geçmişti. Kendisi Kırım Demokratik Cumhuriyetinin fikir liderlerinden biriydi. Maalesef orada da Rusya ile trajedik bir bağlantı vardı. Kendisi Bolşevikler tarafından katledilmişti. İki gün sonra Kırım'ıın Rusya'ya karşı direniş gününü anacağız. Bu savaş Kırım'da başladı, Kırım'da bitecek" ifadelerini kullandı. 

    Ukrainler ve Kırım Tatar halkının omuz omuza mücadele ettiğini belirten Bodnar, "Kırım Tatarlarının vatanına dönmesi gerektiğini düşünüyorum. Onlar demokratik Ukrayna çerçevesinde özgürce gelişimlerini devam ettirmelidir" ifadelerini kullandı.

    Bodnar, ayrıca Kahramanmaraş merkezli depremleri hatırlatarak, "Türkiye dünya toplumuna çok yardımcı oldu, dünya da Türkiye'ye yardım etmelidir" çağrısı yaptı. Bodnar, depremin ardından Ukrayna'nın Türkiye'ye hem arama kurtarma ekibi gönderdiğini hem de insani yardımlar yaptığını vurguladı.

    Ankara Ukrayna Derneği Başkanı Doç. Dr. Biletska yaptığı konuşmada, "24 Şubat sanki dün yaşanmış gibi. Ukraynalılar bu yılı yaşamamış sayıyor. Çünkü herhangi  bir planımız, gerekçelerimiz, dileklerimiz gerçekleşemedi. Bu korkunç bir yıldı. Ama aynı zamanda direnişimizin bir yılı oldu. Ukraynalılar, Kırım Tatarları ve Ahıska Türkleri olarak birleştik, ülkemizi zafere götürmek için herkes kendi cephesinde savaş verdi" dedi. "Gün gelecek bu zaferi berbaer kutlayacağız" diyen Biletska, Ukraynalıların her durumda zafer için savaşacaklarını vurguladı.

    17 1677246505 809

    Genel Başkanımız Mükremin Şahin ise Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı geniş çaplı işgal girişiminin ilk günlerinde savaşın galibiyetle sonuçlanacağını söylediğini hatırlattı. Şahin, "Ukrayna'yı da Ukraynalıları da iyi tanıyoruz. Oradaki insanlar özgürlüğüne düşkün insanlar. Bouyunduruğu kabul etmeyen insanlar. Bir söz vardır, 'Kırım'ın toprakları, Donbas'ın toprakları, Herson'un toprakları Rus askerlerinin postallarında çamur ama bizler için vatan toprağıdır'" vurgusu yaptı.

    Şahin ayrıca, "Toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır" sözünü dile getirerek Ukrayna toprakları için ölmeye hazır birçok insanın olduğunu belirtti.

    9d1d8aea c09f 43de 95b8 08b39fe640c9

    Ardından Prof. Dr. Enver Aydoğan Ukrayna'da hayatını kaybeden askerler ve Kırım Halk Cumhuriyeti’nin ilk Başbakanı, ömrünü Kırım davasına adamış antlı şehit Noman Çelebi Cihan için "Yasin-i Şerif" okudu. Aydoğan, "İnancım şu ki, Ukrayna bu savaşı kazanacak. Tarih hiçbir zaman saldırganların, zalimlerin kazandığını, zulümlerin uzun süre devam ettiğini göstermedi. İnşallah kısa zamanda güzel haberler alacağız. Ukrayna ve Kırım bu savaşı kazanacağız. Güçlü bir geleceği halkıyla birlikte kuracak" dedi.

    e2420e05 c21f 4911 9230 b50377408385

    Törenin devamında Ortodoks Papaz dua okuyarak Ukraynalı askerleri andı. Yoğun bir katılımın olduğu törenin sonunda Büyükelçilik binasının ana kapısına asılan savaşa dair dikkat çeken fotoğraflar katılımcılar tarafından incelendi. Büyükelçi Bodnar, savaşın izlerini yansıtan fotoğrafları misafirlere anlattı.

    44bbb548 0e00 469e 97c4 4c4125258109

    Etkinlik, Büyükelçilik heyetinin davetiyle Kırım Tatar diasporasının ve yabancı üst düzey yetkililerin katılımıyla Vatikan Büyükelçiliğinde devam etti. Papaz başlattığı ayin ile törenin sonunda "Slava Ukraini" sesleri yükseldi. Yoğun katılımın sağlandığı törenin sonunda ise Ukrayna bayrağı açıldı.

    Kaynak: QHA

    ce70ced2 438f 4eba 9561 af93cf373b96

    Pin It