• Derneğimizin aktif üyelerinden Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Işılay Işıktaş Sava’nın çağdaş Kırım Tatar şairleri Memet Nüzet ile Şakir Selim ile ilgili hazırladığı iki kitabı Avrasya Yazarlar Birliği  “Bengü Yayıncılık” tarafından yayınlandı.

Avrasya Yazarlar Birliği Bengü Yayınları 400. kitabı olarak okuyucuları ile buluşan “Kırım Tatar Şairi Şakir Selim'in Şiirleri” kitabı 16x24 cm ebadında ve 566 sayfadan oluşmuş. Şakir Selim’in incelemesini temel alan eserde şairin hayatı ve yaşadığı dönem hakkında bilgiler yer alırken, Şairin Kırım Tatar Edebiyatı’ndaki yeri de değerlendirilmiştir. Şakir Selim’in değişik kitaplarında yayınlanan 347 şiiri kiril harflerinden latin harflerine çevrilmiş ve Türkiye Türkçesine aktarılmıştır.

Sakir selim

19 . Yüzyıl sonu ve 20. Yüzyıl başlarındaki Kırım Tatar Edebiyatı’nın önemli şairlerinden Memet Nüzet’in “Qırımnın Çöl Ayatından” adlı seçme eserler antolojisi olarak 2003 yılında kiril harfleri ile Kırım Tatarcasında basılmıştı. Bu kitapta Memet Nüzet’in sağlığında kaleme aldığı 103 şiirini kaydettiği tek el yazması olan defteri esas alınmıştı. Kırım Tatar Şairi Memet Nüzet’in bu kitabı içindeki şiirleri latin harflerine transkripsiyonu, Türkiye Türkçesine aktarılması ve incelenmesini içerecek şekilde Dr. Işılay Işıktaş Sava’nın titiz çalışmaları sonucunda “Kırım’ın Çöl Hayatından” adı ile Bengü Yayıncılık tarafından neşredilmiştir.

Memet Nuzet

Çağdaş Kırım Tatar Edebiyatı’nın çok önemli iki şairini şiirleri ile birlikte inceleyen bu eserleri hazırlayan Dr. Işılay Işıktaş Sava ile Bengü Yayıncılık’a takdirlerimizi ve şükranlarımızı sunuyoruz.