•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • Rusya Federasyonu tarafından ilan edilen kısmi seferberlik hakkında Derneğimiz Genel Merkezi tarafından 23 Eylül 2022 tarihinde bir basın açıklaması yayınlanmıştır.

    Kırım Derneği Genel Merkezi'nden

    derneklogo 150x150

    Rusya Federasyonu Tarafından İlan Edilen Kısmi Seferberlik Hk. Basın Açıklaması 

    Ankara, 23.09.2022

     

    Rusya Federasyonu’nun eli kanlı liderinin, 24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna’ya karşı başlattığı saldırı tarihin karanlık sayfaları arasında yerini almıştır. O günden bu yana, Ukrayna’da milyonlarca masum insan yerlerinden edilmiş ve binlerce sivil hayatını kaybetmiştir. Rusya silahlı kuvvetlerine mensup askerler ve Moskova’ya bağlı paralı asker grupları tarafından gerçekleştirilen işkenceler, kıyımlar ve katliamlar insanlık onurunu zedelemiştir ve failleri için bir utanç vesilesi olarak hatırlanacaktır.

    21 Eylül 2022 tarihinde Rusya Federasyonu yönetimi tarafından ilan edilen kısmî seferberlik, bu savaşı Rus tahakkümü altında yaşayan halklar için de bir trajediye çevirmektedir. Savaşın daha ilk gününden bu yana Rusya Federasyonu yöneticilerinin gayri Rus etnik grupları cepheye sürerek bu süreci Rus olmayan gruplar için etnik bir kıyım aracı haline getirdiği pek çok uzman tarafından gözlemlenmiş, pek çok kaynak tarafından belgelenmiştir.

    Bugün ise, özellikle vatanımız Kırım’da, Kırım Tatar evlerinin sözde ‘askere alma’ ekipleri tarafından ziyaret edildiğini öğrenmiş bulunuyoruz. İşgalcilerin sözde ‘memurları’, yiğit gençlerimizi zorla Rus ordusuna almaya ve karşı çıkanları veya kaçmaya çalışanları ağır hapis cezaları ile korkutmaya çalışmaktadır.

    2014 yılında işgal ettiği ve Ukrayna’dan koparmaya çalıştığı bu bölgeden, bu şekilde asker toplamaya uğraşan Moskova yönetimi, bütün uluslararası hukuk kurallarını ayaklar altına almaktadır. Bu şekilde, bu eli kanlı siyasetçiler, Kırım Tatar halkının genç neferlerinin cephede mahvolması istenmektedir. Bu, halkımıza karşı işlenen yeni bir suçtur.

    Tarihi kahramanlıklarla dolu Kırım Tatar halkı, savaşın ne demek olduğunu ve barışın önemini bilmektedir. On yıllardır vatanına dönmek ve vatan toprağında onurlu bir yaşam mücadelesi veren halkımız, vatan için yapılan mücadelenin nelere mal olabileceğini de anlamaktadır ve Ukrayna’nın onurlu mücadelesini takdir etmektedir.

    Bunun yanında Kırım Tatarları; demokrasi, hukuk ve insan hakları çerçevesinde tek vücut halinde sürdürdüğü haklı mücadelesinde tek bir kurşun dahi atmadan sürgün edildikleri bölgelerden vatanlarına dönmeyi başarmış bir halktır. Buna karşın, Moskova’daki katiller, savaşmak istemeyen vatandaşlarının ve esir ettikleri halkların cesetleri arkasında saklanabileceklerini ve sebep oldukları dehşetten kaçabileceklerini hayal etmektedirler.

    Moskova, kendi başlattığı bu savaşı sahada ve zihinlerde kaybetmiştir.

    Bu seferberlik girişimi savaşı uzatmak için başlatılan insanlık dışı bir araçtır.

    Bizler, Kırım Tatar diasporası olarak;

    Tüm dünya kamuoyunu, Rusya Federasyonu’nu durdurmaya ve katil yöneticilerinin daha fazla insanlık suçu işlemesini engellemeye çağırıyoruz!

    Akan kanın, bu hukuksuz uygulamaların ve küresel krizin ancak ve ancak Rusya Federasyonu’nun kesin yenilgisi ile sonuçlanacağını bir kere daha hatırlatıyoruz.

    Bu amaca ulaşmak için tüm dünyayı Kırım Tatar halkının ve Ukrayna halkının haklı mücadelesine destek vermeye davet ediyoruz!

    Türk ve Dünya kamuoyuna saygı ile duyurulur.

    Pin It