•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • Genel Başkanımız Mükremin Şahin 2021 yılı ve Derneğimiz tarafından yapılan çalışmaları değerlendirdi.

    Şahin’in açıklaması şu şekilde:

    Dünya 2021 yılında pandemiyi yenemedi. Kısmen kontrol altına alınsa da ne kadar bir süre daha korona ile birlikte yaşayacağımızı öngöremiyoruz. Türkiye’de sağlık sistemi alt yapısının güçlü olması, yerli aşının yılın son günlerinde kullanılmaya başlanması moralimizi bir nebze olsun yükseltmiştir. Ancak Vatan Kırım’da sağlık alanında büyük bir felâket yaşanmaktadır.

    Bu arada pandemi şartları bizim çalışma açısından yeni yollar bulmamızı sağlamıştır. Her şerde bir hayır vardır derler… Pandemi felâketinin hayrı da çalışmalarımızda teknolojiyi daha verimli kullanmayı öğrenmemiz ve bu durumun normalleşmesi olmuştur. İnternet üzerinden toplantılar, dualar, konferanslar, sunumlar, eğitimler yapmanın hem kolay, hem ekonomik hem de verimli olabileceği anlaşılmıştır. Teknolojinin bundan böyle bizlere yeni bakış açıları kazandıracağını görmekteyiz.

    Pandeminin en yoğun yaşandığı 2020 yılının ilk aylarında çalışanlarının ve üyelerinin salgından etkilenmemesi için Derneğimizin kapanma kararı alan (22 Mart 2020) ilk STK olduğunu da hatırlatmak isterim. Ayrıca Genel Merkez binamızın inşaatındaki eksiklikleri tamamlama ve Qalaqay-Kırım Tatar Mutfağı’nın açılması ile birlikte dil derslerimizin, dans ve müzik çalışmalarımızın yanı sıra Türkiye genelinde yapacağımız pek çok faaliyetimizi de ertelemek mecburiyetinde kaldık. Fakat çok şükür ki faaliyetlerimiz durmak bir yana daha da gelişti ve kurumsallaştı. Üstelik Derneğimiz 4 aydır çalışmalarını fizikî olarak ta sürdürmektedir. Bunun en güzel örneği Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifi tarafından organize edilen “Kırım Kültür Günleri” olmuştur. Yılın son günlerinde yapılan “Kültür Günleri” ilk kez yaptığımız ve birçok eksikliğimizi fark etmemizi sağlayan ancak sohbetleriyle-sunumlarıyla bizlere yeni ufuklar açan bir etkinlikti.

    Aksaray Belediyesi’nin inşa ederek Derneğimizin hizmetine sunduğu sosyal tesisisin açılış programı ile “Kırım Tatar Halk Oyunları ve Müzik Gecesi” dostlarımızı gururlandıran, düşmanlarımızı ise üzüntüye gark eden bir faaliyetti.

    Aynı günlerde Litvanya Büyükelçiliği, Ukrayna Büyükelçiliği, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ile Derneğimiz işbirliğinde hayata geçirilen “2021 Litvanya Tatarları Tarih ve Kültür Yılı: Kutlama ve Konser Programı” 600 yıldır ayrı coğrafyalarda yaşayan geçmişi bir geleceği bir halkımızla ilgili yapılan ilk etkinlik olması açısından önem arz etmektedir.

    Bu bir yıl içerisinde bütün olumsuzluklara rağmen gerçekleştirilen yüzün üzerindeki faaliyetimizi burada zikretmemiz mümkün değildir. Derneğimiz internet sitesinde faaliyetlerimiz ile ilgili bilgileri bulabilirsiniz.

    Tuvğan Til adlı dil, kültür, sanat, tarih sitemiz ise alanında dünyada Kırım Tatarca yayın yapan tek site olması ve birinci yılını 2021’de tamamlamış olmasıyla bize gurur vermiştir. Bu sitemizin geleceğinin aydınlık olmasını, halkımıza ve Vatanımıza hizmette faydalı çalışmalarına devam etmesini bütün kalbimizle dilemekteyiz.

    Genç Tatar İnisiyatifi ile Derneğimizin birlikte düzenlediği “Uluslararası Satranç Turnuvası” Türkiye’den Dobruca’ya, Kırım’a, Kıpçak’a, İdil Ural’a ve Türkistan coğrafyasına kadar duyulması beklentilerimizin çok üzerinde bir katılım olmasını sağlamıştır. “1917 Kurultayı”na bağışlanan bu yarışma artık Haziran ayında “Kırım Tatar Millî Bayrak Günü” ile 1917 Kurultayımızın yıldönümünde yapılacak ve inşallah kurumsallaşacaktır. Halkımızın yaşadığı her coğrafyadan satranç ustalarımızı buluşturan, birliğimize hizmet eden bir etkinlik olmasını ümit ediyoruz.

    Vatan sevgisi imandandır diyerek, İsmail Babay’ın “Sahip olunuz bu vatana çalışıp edep ile” şiarını aklımızdan çıkarmadan Mustafa Kemal Atatürk’ün “Hiç durmamak üzere yola çıkanlar asla yorulmazlar” sözünü çalışma usulüne dönüştürerek yolumuza devam edeceğiz.

    Sözlerimi sonlandırırken pandemi mücadelesinde hayatını kaybeden sağlık çalışanlarımızın ve tüm dostlarımızın aziz hatıraları önünde saygıyla bir kez daha eğiliyorum.

    Halkımıza yapılan baskılara ve haksızlıklara karşı mücadele eden, onurlu ve dik duruşlarını her şartta muhafaza eden yol arkadaşlarımıza Allah’tan güç ve sabır niyaz ediyoruz.

    2022 yılının Gök Bayrağımızın gölgesinde yapılacak millî faaliyetlerimizin daha da artacağı bir dönem olmasını bütün kalbimle diliyor, tüm dostlarımızın yeni yılını kutluyorum.

                                                                                                                                                                                                              Mükremin Şahin

     

     

    Pin It