•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  •    Derneğimiz, 15 Ekim Kazan Şehitlerini Anma Günü olarak 9 Ekim 2021 tarihli bir bildiri yayınlamıştır.  

    Kırım Derneği Genel Merkezi’nden

    Logo Kırım Derneği

     

    “15 Ekim Kazan Şehitlerini Anma Günü”

     9.10.2021, Ankara

    Ulu Orda devletinin dağılmasından sonra kurulan ve bir buçuk asırdan fazla hüküm süren Kazan Hanlığı varlığını sürdürdüğü dönem boyunca yüksek bir medeniyetin temsilcisi olmuştur. 1552 yılına kadar çağının en yüksek medenî ve kültürel zenginliğine sahip devletlerinden biri olan Kazan Hanlığı aynı yıl Rus Çarlığı tarafından işgal edilmiş, medenî zenginliği işgalciler tarafından talana uğramış, binlerce Kazan Tatarı kardeşimiz şehit edilmiştir. Bu acı asırlardır Kırım Tatarlarının yüreğini dağlamaktadır.

    Kazan Hanlığı’nın yıkılmasından sonra özellikle XIX. yüzyıldan itibaren Kazan Tatarları eğitim, kültür, sanat, edebiyat ve bilimde büyük aydınlar yetiştirerek Türk dünyasına hizmete devam etmiştir.

    Ne yazık ki Rusya Federasyonu’nun yürürlüğe giren yeni anayasası ve Rus olmayan halkların millî ve kültürel varlığını yok etmeye yönelik yeni yasaları Türk kültür ve medeniyetine tarih boyunca büyük değerler katmış Kazan Tatarlarının gelecekteki varlığını da tehdit etmektedir. Kırım ve Kazan Tatarlarının bu büyük tehdit ve acımasız saldırıya karşı hukuka ve insan haklarına saygı esasına dayanan demokratik mücadelesi omuz omuza, kol kola devam edecektir.

    Rus Çarlığı tarafından işgal edilen ilk Türk-İslam toprağı olan Kazan Hanlığı’nın işgali sırasında ve sonrasında hayatlarını kaybeden Kazan Tatarı şehitlerimizi rahmetle anıyoruz.

     

     

     

    Pin It