•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • Kırım Derneği Genel Merkezi ve Kırım Tatar Teşkilatları Platformu olarak görev süresi sona eren Ukrayna Ankara Büyükelçisi Andriy Sıbiga’ya veda ziyaretinde bulunduk.

    4

    Görüşmede Genel Başkanımız Mükremin Şahin, Kırım Gelişim Vakfı ve Kırım Tatar Teşkilatları Platformu Koordinasyon Kurulu Başkanı Ümit Şilit, Genel Başkan Vekilimiz Av. Namık Kemal Bayar, Kırım Gelişim Vakfı Ankara Temsilcisi Av. Begüm Mermeroğlu, Türkiye-Ukrayna Dostluk Derneği Başkanı Ali Olgun Boydak ve Fethi Kurtiy Şahin hazır bulundular.

    3

    Son derece samimi bir ortamda gerçekleşen ziyarette Büyükelçi Sıbiga Türkiye’deki Kırım Tatar diasporasıyla sadece iş birliği değil, aynı zamanda paha biçilemez samimi ilişkiler kurulduğunu belirterek diasporanın iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesine büyük katkı sağladığını vurguladı. Büyükelçi Sıbiga, “Geçen zamanı büyük bir sıcaklıkla hatırlıyorum, birçok ortak etkinlik ve toplantı… Bu sadece bir iş birliği değil, aynı zamanda Kırım’ın Rus işgalinden kurtarılması amacı etrafında birleşen benzersiz ve paha biçilemez gerçek samimi ilişkilerdir.” dedi.

    6

    Türkiye’de göreve başladıktan sonra ilk görüşmelerinden birini Kırım Tatar diasporasının temsilcileri ile yaptığını ve 4 yıl sonra Ukrayna’ya dönmeden yaptığı son görüşmelerden birini de yine büyük Kırım Tatar ailesinin temsilcileri ile gerçekleştirdiğini dile getiren Büyükelçi Sıbiga Ukrayna’ya verdiği destekten dolayı Türkiye’deki bütün Kırım Tatar diasporasına teşekkür ettiğini belirtti.

    2

    Daha sonra heyetler arasında işgalden sonra geçirilen süre içerisinde Türkiye’deki Kırım Tatar dernekleri ile birlikte yapılan çalışmaların değerlendirmesi yapılarak bu faaliyetlerin önemi üzerinde duruldu. Sayın Büyükelçinin görev süresi içerisindeki çalışmalarının Kırım Tatarları tarafından büyük sevgi ve saygıyla karşılandığı ifade edildi.

    5

    Genel Merkez heyetimizce toplantı esnasında Büyükelçi Andriy Sıbiga’ya Paşabahçe’nin özel üretimi, Topkapı Sarayı’nda bulunan 1600-1700 yıllarına ait gümüş bir hokkanın formundan esinlenilerek tasarlanmış, üzerindeki rölyef desenleri tümüyle el işçiliği “Mahber Sürahi” hediye ederken Kırım Gelişim Vakfı ve Kırım Tatar Teşkilatları Platformu Koordinasyon Kurulu Başkanı Ümit Şilit tarafından da bir plaket takdim edildi.

    toplu

    Büyükelçi Andriy Sıbiga da Genel Merkezimiz “Bekir Sıtqı Çobanzade Kitaphanesi”ne Kırım Kökenli Ukraynalı Akademisyen, Tarihçi, Şarkşinas ve Hiperpoliglot Agatangel Yefimoviç Krımskiy’nin Kırım tarihini ve özellikle hanlık dönemini anlatan “Kırım Çalışmaları” isimli kitabının Kiev-1930 baskılı bir kopyasını hediye etti.

    WhatsApp Image 2021 05 29 at 17.55.59

     

     

     

     

    Pin It