•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • Emel Kırım Vakfı’nın “Fikir-Kültür Konferansları” kapsamında 9 Mart 2021 Salı günü saat 21.00’de internet aracılığıyla düzenlenen özel toplantıda doğumunun 102'nci yıl dönümünde Kırım Tatarlarının sesi Türk Edebiyatının kıymetli kalemi Cengiz Dağcı anıldı.

    Melek

    Anma toplantısında Melek Maksudoğlu, Cengiz Dağcı’nın Londra’da geçen yıllarını anlatırken ortak anılarını da paylaştı.

    Melek Afiş

    Moderatörlüğünü Namık Kemal Bayar’ın yaptığı toplantı Emel Kırım Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Nurten Bay’ın konuşmasıyla başladı. Cengiz Dağcı’nın Kırım’dan ayrılmak zorunda olduğu döneme kadarki hayat hikâyesini anlatan Bay daha sonra Melek Maksudoğlu’nun kısa özgeçmişini paylaştı.

    Nurten

    Yoğun ilgi uyandıran, Emel Kırım Vakfı’nın facebook sayfasında canlı olarak yayınlanan ve yaklaşık yarım saat süren bir sunum yapan Melek Maksudoğlu, yazar Cengiz Dağcı’nın Londra’da geçen yıllarını slaytlar ve görseller eşliğinde anlattı. Sunum sırasında anılarına da yer veren Maksudoğlu “Benim için Cengiz Dağcı, dedem gibiydi. Kendisiyle en son 2009’da görüşmüştüm. Cengiz Dağcı’nın cenazesini Kırım’a görevini Türkiye Cumhuriyeti üstlenmişti. Ama biraz zorlu bir süreç oldu. O zaman Kırım, Ukrayna’ya aitti. Cengiz Dağcı, İngiltere’den hiç ayrılmadığı için bir pasaportu yoktu. İhtiyarlık belgesi ve sağlık belgesi üzerinden bilgileri işlendi ve benim pasaportuma işlenerek Kırım’a getirdim. Atatürk Havalimanı’nda bir gece kaldık. Böylece, çok gelmek istediği Türkiye’de bir gece kalmış oldu. Oradan Kırım’a götürdük ve defnedildi. Ruhu şad olsun.” dedi.

    Neşe Afiş

    Cengiz Dağcı’nın anıldığı özel program sonrasında Emel Kırım Vakfı facebook sayfasında Genç Tatar ekibi tarafından yönetmenliğini Neşe Sarısoy Karatay’ın yaptığı “Cengiz Dağcı’nın Zamanı Durdurduğu Evi” isimli belgeselinin gösterimi yapıldı. Büyük ilgi uyandıran belgesel gösterimi saat 22.05’de başladı.

    Toplu

    Programın tamamı Emel Kırım Vakfının YouTube kanalında izlenebilir.

     

    Pin It