•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • Kırım’ın Rusya tarafından işgalinin 7’inci yılında Kırım Tatar Teşkilatları Platformu internet aracılığıyla çevrimiçi protesto etkinliği düzenledi. Etkinlik, platformun Facebook sayfasından canlı olarak ta yayınlandı. “Kırım’ın İşgalini Protesto Etkinliği” 27 Şubat 2021 cumartesi akşamı tsi 21.00’de gerçekleştirildi.

    Protesto etkinliğine Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Andriy Sıbiga ve Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) ve Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) Başkanı Refat Çubarov da katılarak birer konuşma yaptılar. Büyükelçi Sıbiga, konuşmasının sonunda Türkçe olarak, “Yaşasın Ukrayna, yaşasın Türkiye, yaşasın Kırım” dedi. KTMM Başkanı Çubarov ise Kırım’ın Rusya tarafından işgalinin sürdüğü 7 yıl boyunca Vatan Kırım’la dayanışmayı sürdüren Kırım Tatar Teşkilatları Platformuna ve Kırım Tatar teşkilatlarına teşekkür ederek Kırım’ın geleceğinin Ukrayna sınırlarında Kırım Tatar Özerk Cumhuriyeti olduğunu vurguladı ve “Yaşasın halkımız, yaşasın Kırım, yaşasın Ukrayna!” dedi.

    Refat bey

    Çevrimiçi etkinliğin sunumunu yapan DQTK Genel Sekreteri Av. Namık Kemal Bayar konuşmasına 27 Şubat 2020’de İdlip’te Rusya ve rejim güçlerince şehit edilen 36 askeri anarak başladı. Protestonun açılış konuşmasını ise Kırım Tatar Teşkilatları Platformu Başkanı Ümit Şilit yaptı.

    Protesto etkinliğinde hazır bulunan ve birer konuşma yapan teşkilat başkanları ve teşkilat temsilcileri şöyle:

    Düzce Kırım Türkleri Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Osman Kesen, Emel Dergisi Yazı İşleri Müdürü Özgür Karahan, Eskişehir Kırım Türkleri Kültür Yardımlaşma ve Spor Kulübü Derneği adına Evren Olcay, Tekirdağ Emiryakup Kırımlılar Derneği adına Şevket Savaş, Emel Kırım Vakfı adına Niyazi Elitok, Eskişehir Kırım Halkbilim Araştırma Gençlik ve Spor Kulübü Derneği Başkanı Recep Şen, Etimesgut Kırım Tatarları Kültür ve Dayanışma Derneği adına Ergin Batur, Kırım Derneği Afyon Şube Başkanı İrfan Yıldırım, Kırım Derneği Aksaray Şube Başkanı Rıdvan Çağlayan, Kırım Derneği Çorum-Alaca Temsilcisi Şükrü Bilgili, Kırım Derneği Amasya Şube Başkanı Metin Kırım, Kırım Derneği Bandırma Şubesi adına Ersin Okbay, Kırım Derneği Balıkesir Şubesi adına Filiz Şahan, Kırım Derneği Bursa Şube Başkanı Yunus Güneri, İzmir Kırım Derneği Başkanı Nuran Çağatay, Kırım Derneği Ceyhan Şubesi adına Murat Kandemir, Kırım Derneği Çatalca Şube Başkanı Erol Taylan, Kırım Derneği Edirne Şubesi adına Mehmet Berk Yaltırık, Kırım Derneği Gebze Şube Başkanı Şerife Orak, Kırım Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin, Kırım Derneği İngiltere Temsilcisi Levent Aysan, Kırım Derneği İstanbul Anadolu Yakası Şubesi adına Alper Yavuzeser, Kırım Derneği Keçiören Temsilcisi Uğur Akdeniz, Kırım Derneği Kırıkkale Şube Başkanı Uğur Yaşar Uygun, Kırım Derneği Kocaeli Şube Başkanı Şengül Talgır, Kırım Derneği Konya Şubesi adına Başkan Yardımcısı Haldun Soydal, Kırım Derneği Manavgat Şube Başkanı Didem Başak Başkır Çalışkan, Kırım Derneği Mersin Şubesi adına Ukrayna Dostluk Derneği Başkanı Ali Olgun Boydak, Kırım Derneği Nevşehir Temisilcisi Semih Kırım, Kırım Derneği Romanya Temsilcisi Metin Ömer, Kırım Derneği Sungurlu Şubesi adına Enver Aydoğan, Kırım Derneği Toydemir Şubesi adına Selçuk Bozdemir, Kırım Derneği Yalova Subaşı Şubesi adına Canan Neşeli, Kırım Gelişim Vakfı Afyon Temsilcisi Ersel Onrat, Kırım Gelişim Vakfı Ankara Temsilciliği adına Begüm Mermeroğlu, Kırım Gelişim Vakfı Bursa Temsilcisi Haluk Yaşayanlar, Kırım Gelişim Vakfı İstanbul Temsilcisi Işıl Gözleveli, Kırım Gelişim Vakfı Eskişehir Temsilcisi Abdullah Akkurt, Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Vakfı adına Tuncay Kalkay, Polatlı Kırım Derneği Başkanı Ali Sait Temurer, Romanya-Dobruca-Kırım Göçmenleri Derneği adına Cezmi Karasu, Sakarya Kırım Derneği Başkanı Vefa Coşkun, Tüm Tatar Türkleri Sosyal Kültürel Dayanışma ve Spor Kulübü Derneği Başkanı Şükrü Öner, Yalova Kırım Türkleri Derneği Başkanı Ethem Sevin, Kırım Derneği Ballıkpınar Şube Başkanı Erdinç Baybörü’nün mesajı okunurken, Voltan Altan da Kırım Derneği Ballıkpınar Şubesi adına konuştu. Çanakkale Kırım ve Romanya Tatarları Derneği Başkanı Erol Günaydın ile Kırım Derneği Norveç Temsilcisi İlkay Matur da protesto etkinliğine katıldılar.

    miting Mükremin

    Etkinlikte en son Genç Tatar grubundan Muhammed Yusuf Aydamak, platformun hazırladığı “KIRIM’IN İŞGALİNİN 7.YILI” bildirisini okudu.

    KIRIM TATAR TEŞKİLATLARI PLATFORMU’NDAN “KIRIM’IN İŞGALİNİN 7.YILI” HAKKINDA BİLDİRİ

    Vatanımız Kırım’ın Rusya Federasyonu tarafından bir kez daha hukuk dışı işgalinin ardından 7 yıl geçti. Geçtiğimiz 7 yıl boyunca Kırım’da yaşayan kardeşlerimiz cani Stalin rejiminin mirasçıları tarafından yine zulüm ve baskıya uğratıldı. On binlerce Kırım Tatarı yine vatanlarından uzaklara düştü, onlarcası iğrenç Rus hapishanelerinde eziyet ve işkenceye maruz bırakılıyor. Rusya’nın bu barbarca işgaline direndikleri için onlarca kardeşimiz ya şehit edildi ya da kaçırıldı. Kaçırılan kardeşlerimizin akıbetleri meçhul. Saldırgan, sömürgeci, asimilasyoncu, adalet, hak, hukuk kavramlarından nasibini almamış Kremlin rejimi, Kırım’ı silahlandırarak on binlerce asker yığdı. Cennet vatanımız Rus ordusunun postalları altında kirletiliyor. İşgalciler, Kırım’ın doğasını ve kaynaklarını yok ediyor. Görünen o ki, bu ahlaksız ve vahşi işgal devam ettikçe sadece Kırım Tatarları değil yeryüzündeki cennet olan vatanımız Kırım da yok olma tehlikesi altında. Bizler, yani ataları ilk Rus işgalinden sonra yaşadıkları baskı, zulüm ve asimilasyon politikaları nedeniyle vatanlarını terk ederek Türkiye’ye göç etmek zorunda kalanların torunları olarak bu kanunsuz işgali tanımadığımızı daha ilk günden itibaren bütün dünyaya ilân ettik. İşgalin sona ermesi ve halkımızın millî, medenî, dinî geleceğini yaşatıp korumak için mücadele etmeye karar verdik. Bugün, Türkiye’de faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları olarak sizlerin ve dünyanın önünde bir kez daha söylüyoruz ki; bu ahlaksız, hukuksuz işgali asla tanımadık ve tanımayacağız. Kırım Tatarlarının kendi vatanlarında, kendi millî-bölgesel Özerk Cumhuriyetinde, insan hakları, adalet, hukuk ve eşitlik ilkelerine bağlı olarak, dünyaya örnek olan millî mücadelelerini yine dünyaya örnek olacak kendi özerk devletleri ile taçlandırdığı bir gelecek için hep birlikte çalışacağız. Bütün dünyayı, insanlığı Kırım’daki iğrenç işgale son verdirmek üzere Rusya Federasyonuna baskı ve yaptırım uygulamaya çağırıyor ve bir kez daha haykırıyoruz ki: “Kırım’daki Rus işgalini tanımadık, tanımayacağız!” “Rusya, Kırım’dan Defol”

    WhatsApp Image 2021 02 27 at 23.34.24 1

    Protestoyu Kırım Tatar Sivil Toplum Kuruluşları sayfası üzerinden seyredebilirsiniz.

    WhatsApp Image 2021 02 27 at 23.34.24

     

    Kaynak: QHA ( Kırım Haber Ajansı)

     

     

    Pin It