•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • Ankara'da 17 Ekim 2020 cumartesi günü Türk Dünyası'nın özgürlük simgesi Tatarların son Hanbikesi "Süyümbike ve 1552 Kazan Şehitlerini Anma Toplantısı"  yapıldı. 

    Etkinlik Süyümbike ve 1552 Kazan Şehitleri konulu kitap ve resim sergisinin açılışıyla başladı. Kazan'ı savunan şehitler, Türkiye, Türk Dünyası ve Karabağ şehitleri saygı duruşu ile anıldı. Daha sonra İstiklal Marşı ve Tataristan Milli Marşı okundu.

    Oturan_Toplu.jpg

    Toplantıda T.C. Kültür eski Bakanı Namık Kemal Zeybek, Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kırımlı ve araştırmacı-yazar Roza Kurban Türk Dünyası için "kara gün" olan 15 Ekim 1552'de Kazan'ın işgalini, nedenlerini, sonuçlarını, Süyümbike'nin hayatını, Türk ülkelerinin günümüzdeki durumunu anlatarak birlik ve beraberliğin önemini vurguladılar.

    Roza_Kurban.jpg

    Katılımcılar son günlerde Karabağ'a yapılan saldırıları lanetledi ve Azerbaycan'la birlik bildirisi yayınlandı.

    Kitaplar.jpg

    Toplantıyı sunan Fenis Ziyatov, Süyümbike için yazılan bir şiir okudu ve Tatar milli müzik aleti olan kurayda konseri verildi.

    Toplu.jpg

    Toplantının sonunda Ankara'da bir caddeye "SÜYÜMBİKE" isminin  verilmesi için Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na baş vurmak üzere bir bildiri kabul edildi. 
    Toplantı Dünya Tatarlarının Milli Marşı olan "Tugan Tel" (Ana Dili) türküsüyle sona erdi.

     

    Pin It