•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Türkiye ziyareti çerçevesinde Antalya Muratpaşa Belediyesi’nce, Güzeloba Mahallesi Örnekköy mevkiinde yenilenerek Ukraynalı şair ve ressam Taras Şevçenko’nun rölyefi yerleştirilen 4 bin 400 metrekarelik Ukrayna Kültür Parkı’nın açılışını yaptı.

    2020 07 05 at 13.16.34Törene Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Andriy Sıbiga, Ukrayna’nın İstanbul Başkonsolosu Oleksandr Gaman, Ukrayna Antalya Konsolosu Vycslav Khomenko, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Ünsal, Derneğimiz Manavgat Şube Başkanı Diğdem Başak Başkır Çalışkan ve Türkiye’de faaliyet gösteren Ukrayna derneklerinin temsilcileri Ukrayna Ailesi Dernek Baskani Vita Myhalova, Ukrayna Kültür Sanat derneği başkanı Olesya Mercan, Samsun Ukraynalılar Dernek Başkanı Ludmila Shimko, Ankara Ukrayna Derneği Başkanı Yulia Biletska ile kalabalık bir vatandaş topluluğu katıldı.

    2020 07 05 at 13.14.27Açılışta Dışişleri Bakanı Kuleba, Muratpaşa Belediye Başkanı Ünsal tarafından ekmek ve tuzla Ukrayna geleneklerine göre karşılandı. Karşılama sırasında Şef Olesya Mercan yönetimindeki Ukrayna Kültür Sanat Derneği Halk Korosu “Bereginya” Ukrayna şarkıları seslendirdi.

    2020 07 05 at 13.16.32Ukrayna ve Türkiye milli marşlarının okunmasıyla başlayan tören, Dışişleri Bakanı Kuleba ve Belediye Başkanı Ünsal’ın konuşmalarıyla devam etti.

    Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmıtro Kuleba Türk tarafına teşekkür ettiği konuşmasında parkın anlamı üzerinde durdu ve “Bu parkın varlığı Ukrayna dernekleri ve yerel yönetimin ortak çabaları sayesinde ortaya çıktı. Bu parkın çok büyük bir anlamı var. Çünkü böylece birbirimize ne kadar önemli olduğumuzu gösteriyoruz. Devletlerarası yaptığımız bütün görüşmelerin temelinde tabii ki insani ilişkiler bulunmakta o yüzden bugün sizlerle burada bulunuyoruz. Bu temele dayanarak ilişkilerimizi daha da pekiştirebiliyoruz. Bu temeli bu kadar sağlam kıldığınız için sizlere müteşekkirim. Buradaki Belediyeye ve Ukraynalılar Derneğine teşekkür etmek istiyorum. Aynı zamanda şu an yanımda sadece Ukrayna bayrağı değil, küçük bir kızın tuttuğu Kırım Tatar Bayrağı da olduğu için çok mutluyum.” dedikten sonra sözlerini şöyle sürdürdü: “Ukrayna ile Türkiye birlikte çok fazla şey yapıyorlar. Dün meslektaşım Mevlüt Çavuşoğlu ile çok iyi bir toplantı yaptık. Bazı konularda farklı bakışlarımız olsa da, çoğu meselede pozisyonumuz aynıydı. Görüşmede, mutlaka Rus işgalinden kurtulacak Kırım meselesinden de söz ettik. Özgürlükleri için vatanlarını terk etmek zorunda kalan Kırım Tatarları ve Ukrainler, Kırım’a geri dönecek. Devletlerarası yaptığımız tüm ilişkilerin temeli insani ilişkilerden başlıyor. Bu yüzden bugün burada olmamız, Antalya’da bulunmanız, bütün faaliyetleriniz ülkelerimiz arasında iş birliğinin temelini oluşturuyor. Bu temel güçlü olduğu için çok teşekkür ediyorum. “

    2020 07 05 at 13.14.27Daha sonra konuşan Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Ünsal da şunları söyledi: “Bu parkın açılışında bizi onurlandırdıkları için Sayın Dışişleri Bakanına çok teşekkür ediyoruz. Ukrayna ve Türkiye birbirine çok yakın iki ülke. Birbirine pasaport olmadan, nüfuz cüzdanıyla seyahat edebilecek kadar yakın. Ukrayna kültürü son derece barışçı, son derece mütevazı, saygılı, çok değerli insanları içeriyor. Aynı zamanda son derece de çalışkan insanlar. Ukraynalıların komşuluğundan, dostluğundan çok memnunuz. Pandemi sürecinde de dayanışma içinde olduk. Bu yaz çok sayıda Ukraynalı dostumuzu Antalya’da tatil yapmaya bekliyoruz. Muratpaşamız çok kültürlü bir ortama sahip. Elli civarında ülkeden insan birlikte yaşıyor. Hepsiyle çok güzel, barışçıl ilişkilerimiz var. Ukraynalıların bu komşularımız içinde olumlu özellikleriyle çok güzel bir yeri var. Bu parkı açarak dostluğumuzu, komşuluğumuzu bir anlamda ölümsüzleştirmek istedik. Derneğimize ve Konsolosluğumuza da iş birlikleri için teşekkür ederiz. Taras Şevçenko, Ukrayna’ya ruh veren, şevk veren, her ülkede olduğu gibi anlam katan sanatçılardan, en önemlilerinden bir tanesi. Türkiyemizde Mehmet Akif Ersoy ne ise Taras Şevçenko da Ukrayna’da o demek. Onun burada bir rölyefini açmaktan çok mutluyuz.”

    Bakan Kuleba ve Belediye Başkanı Ünsal’ın konuşmalarının ardından ünlü Ukrain şair Taras Şevçenko’nun hayatı hakkında bilgi verilerek Şevçenko rölyefinin açılışı yapıldı.

    2020 07 05 at 13.14.30 (1)Rölyef açılışının ardından Ukraynalı çocuklar Şevçenko’nun şiirlerini Türkçe çevirileriyle birlikte okudular.

    2020 07 05 at 13.14.312020 07 05 at 13.16.31Daha sonra parkın açılışı münasebetiyle Antalya turunç ağacı ve Ukrayna söğütü dikilerek fotoğraf çekimi yapıldı. Ağaç dikiminin ardından Bakan Kuleba, Ukrain ile Kırım Tatar diasporası temsilcileriyle kısa bir görüşme gerçekleştirdi. Hatıra fotoğraflarının çekilmesiyle tören sona erdi.2020 07 05 at 13.14.30

    Fotoğraflar: Diğdem Başak Başkır Çalışkan ve QHA

    Pin It