• Türkiye Ukrayna Romanya Kırım Sanayici İş İnsanları Derneği (TURKSİD) Ukrayna Derneği ile birlikte Genel Başkanımız 9 Şubat 2020’de Kırım Ailesi Kültür Merkezini ziyaret etti.

84542916 208808503589226 1268801027922984960 n

Derneğin bu ilk ziyaretine TURKSİD Başkanı Ertan Baştuhan, TURKSİD Ukrayna Kurucu Başkanı İsmet Yüksel, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) ve Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) Başkanı Refat Çubarov, KTMM üyesi Gayana Yüksel, Kırım Derneği Genel Başkanı ve Dünya Kırım Tatar Kongresi Başkan Yardımcısı Mükremin Şahin, TURKSİD üyelerinden Kırım Gelişim Vakfı Bursa Şubesi Başkanı Haluk Yaşayanlar, EkoAvrasya Derneği Başkan Yardımcısı Kemal Kurnaz ve TURKSİD’in diğer üyeleri ile aileleri katıldı.

84731194 1047469808948479 1397885874867273728 n

Programın başında TURKSİD’in Türkiye’den gelen üyeleri, aralarında topladıkları para yardımını Kırım Ailesi’ne tahsis edilen bir sınıfın onarımı ve öğretmenlerin maaşlarına katkıda bulunmak için bağışladı.

84841377 135218807663703 6589388634258931712 n

Kırım Evi bünyesindeki Kırım Tatar çocuklar ziyaret vesilesi ile gösteri düzenleyerek Kırım Tatar yırları (şarkılar) söyleyip kaytarma oynadılar. Türkiye’den gelerek Kırım Evi’ni ilk kez ziyaret eden TURKSİD üyeleri duygusal anlar yaşadı.

Kurtseitova

Kırım Ailesi Kültür Merkezi Müdürü Anife Kurtseitova yaptığı ziyaret esnasında yaptığı konuşmada Kırım Ailesi’ni tanıtarak projelerini anlattı. Kurtseitova’dan sonra konuşan KTMM Başkanı Çubarov, Kırım Ailes’inin önemini vurgulayarak bu kültür merkezinin üstlendiği misyonu anlattı.

Refat Cubar

Çubarov’un ardından konuşan, Kırım Ailesi’ne maddi manevi birçok yardımda bulunmuş olan TURKSİD Ukrayna Kurucu Başkanı Yüksel, Kırım Ailesi’ne ellerinden gelen yardımlarda bulunmaya çalıştıklarını ve yardım etmeye devam edeceklerini ifade etti.

Ismet Yuksel

“Kırım Ailesi’nin Babası” olarak hitap ettikleri, birçok yardımda bulunan TURKSİD üyesi Haluk Yaşayanlar da konuşmasında Kırım Ailesi ile Kırım Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin vesilesiyle iki yıl önceki Kırım Tatar Milli Meclisi toplantısında tanıştıklarını anlattı. Kırım Ailesi çocuklarını 2018’de bir haftalığına Bursa’da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramında misafir ettiklerini anlatan Yaşayanlar, bu yılki 23 Nisan için de çocukları Ankara’ya getirmek için hazırlık yaptıklarını söyledi.

Mukremin Sahin

Yaşayanlar’ın ardından konuşma yapan Genel Başkanımız Mükremin Şahin de, Kırım Ailesi’nin yeni çocukların yetiştirilmesi hasebi ile Kırım dışına çıkmak zorunda kalan aileler için çok önemli bir görevi yerine getirdiğini ve desteklenmesi gerektiğini belirtti.

84868219 573054699945672 4169891096651890688 n

Kırım Haber Ajansıyla (QHA) ziyaretle ilgili yorumlarını da paylaşan Kırım Ailesi Kültür Merkezi Müdürü Kurtseitova, “TURKSİD birinciden hayırlı olsun. Hepimize ve Ukrayna halkına hayırlı olsun. Biz bugün bekledik. TURKSİD arasında çok bilgili insanlarımız var. Güzel, samimi insanlarımızla beraber çalışalım, bizim çocuklarımız Türkiye’ye varıp festivallere konserlere iştirak etsinler. Elbette sadece onlar için böyle güzel bir program hazırladı çocuklar. Hepsi beklediler” diyerek bugün Kırım duygusunu yaşattıklarını söyledi.

84753772 1399765520231719 2966339164645097472 n

TURKSİD’in yardımıyla ilgili olarak da Kurtseitova kültür merkezinin eğitmenlerin maaşları, çalışma odalarının tamiri ve kıyafetlerin onarımı için her zaman yardıma ihtiyaçlarının olduğunu söyledi. Çocukların Latin harfli Kırım Tatarca ders kitaplarının olmadığını ifade eden Kurtseitova, bu nedenle hocaların ders materyallerini kendilerinin hazırladığını belirterek “İhtiyaçlarımız çok” dedi, TURKSİD’in yardımı için teşekkürlerini bildirdi.

Kaynak: QHA