•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • Ankara'nın Polatlı Toydemir köyünde Genel Merkezimiz ve Toydemir Şubemiz tarafından 27 Ekim 2019 tarihinde Derviza (Hasat Bayramı) şenliği düzenlendi.

    dans4

    Etkinliğe Kırım Tatar Teşkilatları Platformu ve Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden gelen Kırım Tatarlarının yanı sıra Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Andrii Sybiha da katıldı.

    deniz congar

    Sunuculuğunu Oya Deniz Çongar’ın üstlendiği program, İstiklal Marşı ve Kırım Tatarlarının milli marşı Ant Etkenmen okunması ile başladı.

    saygidurusu

    Etkinliğin takdim konuşmasını Toydemir Şube Başkanımız Vecdi Özgey yaptı.

    vecdi ozgey

    Daha sonra Genel Başkanımız  Mükremin Şahin ile Kırım Tatar Teşkilatları Platformu Koordinasyon Kurulu ve Kırım Gelişim Vakfı Başkanı Ümit Şilit konuşmalarını gerçekleştirdi.

    mukremin sahin

    umit silit

    BÜYÜKELÇİ SYBİHA: “KIRIM’I HATIRLATTIĞINIZ İÇİN MİNNETTARIM”

    Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Sybiha, programın başında yaptığı konuşmada, “Böyle önemli bir günde burada olduğum için çok mutluyum, burada kültürünüzü koruduğunuz ve bize Kırım’ı hatırlattığınız için size minnettarım” dedi.

    Andrii Sybiha

    Büyükelçi Sybiha, “Hasat Bayramı mutluluk demektir aynı zamanda geçen yılın da başarılı geçtiğini müjdeler.” diyerek Derviza Şenliği için Kırım Tatarlarını kutladı. Sybiha, geçen dönemde Ukrayna Büyükelçiliği ve Kırım Derneği ortaklığında gerçekleşen programları ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskiy’in Türkiye ziyaretini hatırlattı.

    BÜYÜKELÇİ SYBİHA: YAŞASIN UKRAYNA! YAŞASIN TÜRKİYE! YAŞASIN KIRIM!

    Sybiha, “Hem Türkiye hem de Ukrayna’dan Kırım Tatarları inanılmaz derece aktifler. Ben bunu Ukrayna Büyükelçisi olarak söylüyorum ki, bu tür etkinlikler, Kırım’da yaşayan soydaşlarınıza çok önemli bir destek niteliği taşıyor” diye kaydetti. Ayrıca bölgenin geçmişindeki Sakarya Meydan Muharebesinin (1921) hatırasına binaen etkinliğin, büyük bir saygı niteliği taşıdığına ve yapılan Hatıra Ormanının önemine dikkat çekti.

    Hatıra ormanı için Ukrayna’dan meşe ağacı fidanı getiren Sybiha, Ukrayna’da gücü sembolize eden bir ağaç türü olan meşe ağacının güç ve dayanıklılık anlamına geldiğini söyledi. Konuşmasını Türkçe, “Yaşasın Ukrayna! Yaşasın Türkiye! Yaşasın Kırım!” sözleriyle bitirdi.

    dikim

    krayna Büyükelçisi Sybiha, Ukrayna’dan getirdiği meşe fidanını Toydemir’deki hatıra ormanına dikerken eşi ve çocukları da fidanın cansuyunu verdi. Daha sonra Sybiha ve eşi program kapsamında Kırım Derneği Genel Merkezi tarafından hazırlanan sergiyi ve Derviza şenlik alanını gezdi.

    2

    Kırım Derneği Genel Başkanı Şahin, Toydemir ve bölgenin Milli Mücadeledeki önemini anlatırken, Büyükelçi Sybiha Toydemir Kırım Tatar köyünün tarihiyle ilgili sorular sordu.

    ŞENLİK ALANI KIRIM YIRLARIYLA ÇINLADI

    nuriye cemil

    Derviza şenliği çerçevesinde önce Kırım Gelişim Vakfı dans ekibi ağır ava ve kaytarma oynadı. Ardından Nuriye Cemilova, Kırım halk yırlarından (şarkı, türkü) 3 eser seslendirdi.

    dilaver osman

    Etkinlik kapsamında ünlü Kırım Tatar sanatçı Dilaver Osman ve Kırım Gelişim Orkestrası da sahne alarak Bostorgay başta olmak üzere pek çok Kırım yırını okudu. Osman, meşhur Nogay beyitlerini de seslendirdi.

    feride bulat

    Feride Bulat da Kırım Gelişim Orkestrasının icra ettiği Bahçesaray kaytarması eşliğinde Kırım yırlarını yorumladı. Özellikle “Bahçalarda Kestane” yorumu katılımcıların beğenisini topladı.

    dans5

    Şenlik alanındaki yediden yetmiş yediye Kırım Tatarları yırlara ve halk danslarına eşlik ederek hoşça vakit geçirdi.

    Kaynak: QHA

    Foto: Mustafa Gültekin

    Pin It