•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • Kırım Tatarlarına destek vermek amacıyla düzenlenen uluslararası “Bayrakla Birleşenler-#LiberateСrimea” kampanyası çerçevesinde, 9 ay boyunca dünyanın 23 ülkesini dolaşan Kırım Tatar bayrağının son durağı, 23 Haziran 2019 tarihinde Türkiye’nin başkenti Ankara oldu.

    banner

    Kırım Tatar bayrağının, Türkiye’deki ilk iki durağı, 15 Haziran 2019 günü Antalya ve 22 Haziran 2019’da İstanbul olmuştu.

    Ant2

    Antalya’da 15 Haziran 2019 tarihinde düzenlenen etkinliğe; Ukrayna Antalya Konsolosu Vyaçeslv Homenko (Vyacheslav Hhomenko), Ukrayna Kültür Sanat Derneği Başkanı Olesya Mercan, Manavgat Kırım Türkleri Derneği Başkan Yardımcısı Haşim Aktaş, Manavgat Kırım Türkleri Derneği Kurucu Başkanı Zeynegül Algül Çağlayangil, Akdeniz Ukrayna Derneği Başkanı Natalya Karaca, Marmaris Ukrayna Derneği Başkanı Olena Topçu, İrlanda Cumhuriyeti’ndeki Ukraynalılar Derneği Başkanı ve “Bayrakla Birleşenler-2018” eylemi koordinatörü Mıkola Krutsık ve Irak Türkmenleri Derneği Başkanı Kürşat Çavuşoğlu da katıldı.

    Ant3

    Ukrayna Kültür Sanat Derneği Bereginya korosu etkinlik açılışında, Ey Güzel Kırım türküsünü ve Çervona Kalina marşını seslendirdi, çocuklar ise dans gösterisini yaptı.

    Eylem organizatörleri, düzenlenen etkinliğin ve birlik olmanın önemini vurgulayarak; Kırım ve Donbas’taki Rus işgaline dikkat çekmek için Kırım Tatar bayrağının dünya turuna çıkarılması kampanyasının hedefe ulaştığını belirtti.

    ist3

    İstanbul’da 22 Haziran 2019 tarihinde Kırım Tatar Milli Meclisi Türkiye Temsilciliği, Kırım Derneği İstanbul Anadolu Yakası Şubesi, Ukrayna Dayanışma Derneği, Emel Kırım Vakfı ve Emel Dergisinin iş birliğinde gerçekleşen etkinlikte, 9 ay boyunca dünyayı dolaşan Kırım Tatar bayrağı Üsküdar Meydanı’nda Boğaz kenarında dalgalandı.

    ist2

    Etkinliğe, Ukrayna’nın İstanbul Başkonsolosu Oleksandr Gaman ve Başkonsolosluk görevlileri ile Ukrayna Dayanışma Derneği yönetimi ve dernek mensupları da aktif bir şekilde katılım gösterdi. Kırım Tatarları ve İstanbul’da yaşayan Ukrain diasporası, Kırım Tatar bayrağını birlikte karşıladı.

    ist4

    Etkinlikte; Ukrayna’nın İstanbul Başkonsolosu Gaman, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Türkiye Temsilcisi ve Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay, Kırım Derneği İstanbul Anadolu Yakası Şubesi Başkanı Turgut Güngez ve Ukrayna Dayanışma Derneği Tetiana Fecan-Baştepe tarafından konuşmalar gerçekleştirildi.

    KIRIM TATAR BAYRAĞI, KIYİV’E DÖNMEDEN ÖNCEKİ SON DURAĞI OLAN ANKARA KALESİ’NDE

    giris

    Tarihi Ankara Kalesi’nde gerçekleşen etkinlikte, dünyanın her yerindeki bayrak etkinliklerinde yapıldığı gibi; Kırım Tatar bayrağıyla birlikte Ukrayna Deniz Kuvvetleri bayrağı da açılarak, işgalci Rusya tarafından esir alınan 24 Ukraynalı denizciye destek verildi.

    64787735 657664127972384 3145071346745081856 n

    Kırım Tatar bayrağını Ankara’da karşılayan heyet içerisinde, Kırım Tatar ve Ukrain diaspora temsilcileri ile çok sayıda vatandaş yer aldı. Bayraklar Birleşenler- #LIBERATECRİMEA etkinliği kapsamında; Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) Başkan Yardımcısı ve Kırım Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin, DQTK Genel Sekreteri, Kırım Derneği Genel Başkan Vekili Avukat Namık Kemal Bayar, Kırım Tatar Teşkilatları Platformu Koordinatörü ve Kırım Gelişim Vakfı Başkanı Ümit Şilit de Kırım Tatar bayrağını imzaladı.

    65049039 449897195592887 6638126789262573568 n

    KIRIM TATAR BAYRAĞI, 26 HAZİRAN’DA KIYİV’DE OLACAK

    Kırım Derneği Genel Merkezinin organizasyonuyla tarihi Ankara Kalesinde açılan bayrak, Kıyiv’e (Kiev) gönderilerek 26 Haziran 2019’da Kırım Tatar Bayrak Gününde de Kıyiv Şehir Meydanında dalgalanacak.

    “KIRIM MUTLAK SERBEST OLACAK”

    Dünya Kırım Tatar Kongresi (DKTK) Genel Sekreteri Av. Namık Kemal Bayar, Bayrakla Birleşenler etkinliği kapsamında Ankara’ya gelen Kırım Tatar bayrağı hakkında bir konuşma gerçekleştirdi. Bayar, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

     “Bu bayrak, Kırım’ın işgalini dünyanın gözleri önüne sermek ve Kırım’da yaşanan haksızlık ve hukuksuzlukları dünyaya anlatmak için son durak olarak, Kırım Tatar diasporasının en çok yaşadığı başkent Ankara’da. Bayrak, buradan sonra Kıyiv’e gidecek ve 26 Haziran Pazar günü Kırım Tatar Bayrak Günü’nde Kıyiv’de açılacak. Kırım Tatar halkının efsanevi lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun imzasıyla başlayan bu etkinlik, Ankara’dan sonra Kıyiv’de son bulacak. Vatanımız Kırım’ın özgürlüğü için, bu gibi etkinlikler durmaksızın devam edecek. Mustafa Aga’nın imza atarken yazdığı gibi, ‘Kırım mutlak serbest olacak.’ Milletimize, vatanımıza hayırlı olsun, bu etkinlikte, bütün dünya çapında bize destek veren Ukrayna diasporasına da buradan teşekkürlerimizi sunuyoruz. 23 ülkeden sonra 24. ülke Türkiye’dir, Teşekkür ederiz. “

    KIRIM TATAR BAYRAĞI DÜNYAYI DOLAŞTI

    Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’de (Kiev) 12 Ekim 2018’de “Kırım Ukrayna’dır” isimli girişimin bir parçası olan “Kırım’ı Özgür Bırak”(#LIBERATECRIMEA) kampanyasının başladığı bildirilmişti.

    Başkent Kıyiv’deki Borıspil havalimanında 17 Ekim 2018 tarihinde “Bayrakla Birleşenler-#LIBERATECRIMEA” eylemi çerçevesinde, 9 ay boyunca dünyayı gezecek ve Kırım Tatar Bayrak Günü olarak kaydedilen 26 Haziran 2019 tarihinde Kıyiv’e dönecek olan Kırım Tatar bayrağını Avustralya’ya gönderme etkinliği gerçekleştirilmişti.

    İrlanda Cumhuriyeti’ndeki Ukraynalılar Derneği Başkanı ve “Bayrakla Birleşenler-2018” eylemi koordinatörü olan Mıkola Krutsık, #LIBERATECRIMEA Kırım’ın işgalden kurtarılması için uluslararası dayanışma hareketinin gönüllüleri ile birlikte Kırım Tatar bayrağını Avustralya’daki Ukrayna Kozaklığı Koşovi Atamanı Petro Deryajnıy ve  Bağımsız Kozaklık temsilcisi Nova Babçenko’ya teslim etmişti.

    İrlanda Cumhuriyeti’ndeki Ukraynalılar Derneği Başkanı ve “Bayrakla Birleşenler-2018” eylemi koordinatörü olan Mıkola Krutsık, #LIBERATECRIMEA Kırım’ın işgalden kurtarılması için uluslararası dayanışma hareketinin gönüllüleri ile birlikte Kırım Tatar bayrağını Avustralya’daki Ukrayna Kozaklığı Koşovi Atamanı Petro Deryajnıy ve  Bağımsız Kozaklık temsilcisi Nova Babçenko’ya teslim etmişti.

    Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’den 17 Ekim 2018 günü yola çıkan Kırım Tatar bayrağı, dünyanın 23 ülkesini ziyaret etti. Bu ülkeler; Avustralya, ABD, Kanada, İrlanda, Büyük Britanya, Portekiz, İspanya, Fransa, Lüksemburg, Belçika, Almanya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Polonya, İsveç, Finlandiya, Estonya, Bulgaristan, Litvanya, Avusturya, İtalya, Mısır ve İsrail oldu. Dünya çapındaki etkinliğin son durağı ise Türkiye oldu. Türkiye’deki ilk durağı Antalya’nın ardından Kırım Tatar bayrağı önce İstanbul’da sonra da başkent Ankara’da dalgalandı.

    Organizatörler, bu etkinlik çerçevesinde düzenlenen flaşmob eylemlerinin, Kırım’ın işgalden kurtarılması için çabaların birleştirilmesi, Kırımlarla dayanışma sergilenmesi, uluslararası topluma yarımadadaki insan hakları ihlalleri hakkında bilgi verilmesi, ayrıca Rusya Federasyonu tarafından işgal edilen Ukrayna topraklarının işgalden kurtarılması sürecinde Ukrain ve Kırım Tatar diasporası ile Batı ülkeleri vatandaşlarının birleştirilmesi bağlamında çok önemli olduğunu ifade ediyor.

    Kaynak: QHA

    Pin It