• Kırım Derneği Genel Merkezi ve Azerbaycan Kültür Derneği’nin organize ettiği “Kalenin Dibinde Bir Taş Olaydım” adıyla Kırım-Kerkük-Karabağ sanat ve dostluk şöleni 11 Haziran 2019 tarihinde Ankara’da gerçekleştirildi.

giris2

MEB Şura Salonunda gerçekleştirilen etkinliğe yoğun ilgi gösterildi. Kırım Tatarları, Azerbaycan Türkleri ve Türkmenler ile birlikte çok sayıda vatandaş şölene katıldı. Geceye Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok, Irak Türkmen Cephesi (ITC) Türkiye Temsilcisi Mehmet Tütüncü, Kırım Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin ve Azerbaycan Kültür Derneği yönetiminin yanısıra Kültür Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdür Yardımcıları Ömer Faruk Belviranlı ve Necmettin Akben de katıldı.

IMG 6600 ink

Programa başlamadan önce Kırım, Kerkük ve Karabağ'da yaşanan baskı ve zulümler ile Emel Dergisi'ni anlatan fotoğrafların yer aldığı sergi büyük ilgi gördü.

gonul samilkizi

Saat 20.00’de başlayan programın sunuculuğunu gazeteci-yazar Gönül Şamilkızı yaptı. Programın açılışında Karabağ, Kerkük ve Kırım’daki şehitler anıldı.

KIRIM’DAN, KARABAĞ’A, KERKÜK’E UZANAN EZGİLER

tdt1

Gecede ilk olarak Abdullah Alper Kurbani şefliğinde, Ankara Türk Dünyası Müzik Topluluğu orkestrası tarafından Azerbaycan, Kırım ve Kerkük müzikleri dinletisi icra edildi. Ardından Azerbaycan Kültür Derneği Halk Dansları Topluluğu tarafından dans gösterisi gerçekleştirildi.

duygu er1

Kırım Derneği Genel Merkezi bünyesinde kurulan Kırım Tatar Halk oyunları topluluğu Cıyın Ansambli’nin “Ağır Ava ve Kaytarma (Qaytarma)” icrasının ardından Kırım Gelişim Orkestrası ve Duygu Er sahne aldı.

sıdıka sahin

Sonrasında, Azerbaycan Kültür Derneği halk orkestrası tarafından Kazah (Qazax) dansı icra edildi ve ardından Kırım Derneği Halk Oyunları topluluğundan Sıdıka Bikeç Şahin, Tım Tım oyunuyla sahne aldı.

azerbaycan1

Etkinlik Azerbaycan Kültür Derneği Korosundan Azerbaycan şarkılarının seslendirilmesiyle devam etti ve ardından Türkmen TRT sanatçısı Ahmet Tuzlu, Kerkük türküleri okudu. Hem koroya, hem Tuzlu’ya Ankara Türk Dünyası Müzik Topluluğu orkestrası eşlik etti.

azerbaycan2

Ahmet Tuzcu

KIRIM TATAR ÇOCUKLAR DAKİKALARCA ALKIŞLANDI

balaciklar

Gecenin sürprizi ise Kırım Tatar çocukların sahnede Kırım halk danslarını sergilemesi oldu. Kırım Tatar çocuklar oynadıkları Akmescit kaytarmasıyla büyük beğeni toplayıp dakikalarca alkışlandılar.

64333847 298491637696621 1428625741783760896 n

Ardından Kırım yırlarının (türkülerinin) meşhur ismi sanatçı Dilaver Osman ve Kırım Gelişim Vakfı Orkestrası sahne aldı. Dilaver Osman, birçok Kırım yırlarının yanı sıra “Ey güzel Qırım” şarkısını da seslendirdi.

dilaver osman

Etkinlikte son sahne alan isim ise Azerbaycan türküleri okuyan, İrevan Hanlığının nevesi (torunu) olan ses sanatçısı Şenol Talınlı oldu. Talınlı’ya da Ankara Türk Dünyası Müzik Topluluğu orkestrası eşlik etti.

senol talınlı

62337086 10157272497444600 8760664176285712384 n

Gecenin kapanışında hep birlikte Kırım Tatarca “Yaşa Benim Halkım” şarkısı okundu.

yırcılar

Programın sonunda sanatçılara çiçek hediye edilirken, sahne alan bütün sanatçı ve dans gruplarıyla anı olarak toplu fotoğraf çekildi.

canva photo editor 3 ink 1

IMG 6531 ink