•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • Türkiye-Romanya-Kırım Tatarları Konferansı 23 Mart 2019 tarihinde Derneğimizin Bekir Sıtkı Çobanzade Salonu’nda gerçekleştirildi.

    Msahin1

    Vatanlarından Anadolu’ya ve Dobruca’ya göç etmek zorunda bırakılan Kırım Tatarlarının yaşadığı travma hakkında bilgi vererek bir selamlama konuşması yapan Genel Başkanımız Mükremin Şahin, Osmanlı İmparatorluğu’nun Balkanlar ve Dobruca’dan çekilmesi sonucu bu defa Romanya’dan Anadolu’ya Kırım Tatar göçlerinin devam ettiğini, bir kısmının Bulgaristan’da, bir kısmının Romanya’da kalan ve Kırım Tatarlarına vatan olan Dobruca’da halen Kırım Tatarlarının yaşadığını ifade etti.

    Msahin2

    Emel Dergisi’nin de1930 yılında yayın hayatına başladığı Dobruca’nın Kırım Tatarları için önemini her zaman koruduğunu ifade eden Şahin, bu bölgeye yönelik vatandaşlık bağlarının halen canlı olduğunu, bu nedenle vatandaşlık ilişkisi ve hukuki konular hakkında Romanya’nın Ankara Konsolosu Erdal Bolat’ın açıklamalar yapacağını söyledi.

    3

    Romanya’nın Ankara Konsolosu Erdal Bolat, Köstence’nin Acıca köyünde doğan bir Kırım Tatarı olduğunu ve aramızda olmanın memnuniyetini belirterek konuşmasına başladı.

    Banner

    1878 yılında Osmanlı İmparatorluğu tarafından terkedilen Dobruca’da 120 bin kadar Kırım Tatarı ve Balkan Türkünün bulunduğunu, bugün ise bu sayının 70 bin kadar olduğunu belirtti.

    Giris

    Soyağacı uygulamasının başlamasından itibaren konsolosluklarına vatandaşlık ile ilgili yapılan müracatlarda büyük artışlar olduğunu ifade eden Bolat, istenen belgelerin tamamlanması halinde vatandaşlık işlemlerinin sonuçlandırıldığını anlattı.

    2

    Romanya’dan göç edenlerin çocuklarının veya torunlarının vatandaşlık için müracaat edebileceğini, ancak 4. kuşak (torun çocukları) temsilcilerinin ise müracaat edemeyeceğini belirten Bolat, Türkiye’den temin edilecek muhacir belgesi ile göç eden kişiye ait Romanya’dan temin edilecek doğum belgesi ve bunlara ait Türkiye’deki Nüfus Müdürlüklerinden alınan denklik belgesi ile Konsolosluklarına müracaat edilebileceğini ifade etti.

    Aşağıda belirtilen belgelerle müracaat eden kişilerin işlemlerin bir yıl kadar sürdüğünü, bu konuda alınan cüzi harç ücretleri dışında herhangi bir bedel alınmadığını belirtti.

    Konferans sonunda katılımcıların soruları da Konsolos Erdal Bolat tarafından cevaplandırıldı.


    ROMANYA VATANDAŞLIĞI İÇİN GEREKLİ BELGELER

    1- Başvuru yapan kişi:

    Muhacir Kağıdı (TC Cumhurbaşkanlığı Arşivinden), Denklik Belgesi (Nüfus), Romanya Milli Arşivinden doğum sertifikası gerekiyor. Bunun dışında gereken diğer belgeler ise şu şekilde:

    Pasaport (tercüme edilmiş ve noter tasdikli)

    Kimlik (tercüme edilmiş ve noter tasdikli)

    Türkiye’den sabıka kaydı apostilli (tercüme edilmiş ve noter tasdikli)

    Nüfus Müdürlüğünden (doğum kayıt örneği, evlenme kayıt örneği, ad-soyad değişikliği, boşanma, ölüm) apostilli veya tasdikli fotokopisi.

    2- Ataların Nüfus Müdürlüğünden Medeni halini Gösteren Evraklar (Ebeveynin-Büyükanne yahut Büyükbabanın)

    Ebeveynin, büyükbabanın veya büyükannenin Romen vatandaşı olduğu ispatı veya doğum yerinin Romanya olduğu ispatı,

    Eğer kimlik ve pasaport varsa bunların fotokopisi,

    Nüfus Müdürlüğünden (doğum kayıt örneği, evlenme kayıt örneği, ad-soyad değişikliği, boşanma, ölüm) apostilli veya tasdikli fotokopisi

    3- Çocuklar için

    Pasaport (tercüme edilmiş ve noter tasdikli)

    Kimlik (tercüme edilmiş ve noter tasdikli)

    Apostilli doğum kayıt örneği

    Diğer ebeveynin rızası

    Diğer ebeveynin pasaportu (tercüme edilmiş ve noter tasdikli)

    Diğer ebeveynin kimliği (tercüme edilmiş ve noter tasdikli)

    Pin It