• Kırım Derneği İstanbul Şubesi’nin sembol ismi, fedakâr ve iyi yürekli insan, gerçek vatansever, Kırım Tatarlarının Abduraman Emcesi (Abdurrahman Baturşah) uzun süredir mücadele ettiği hastalığından kurtulamayarak 14 Ekim 2013 günü İstanbul’da vefat etti. Abduraman Emce 1925 yılında Samsun’un Tepecik köyünde dünyaya geldi. Bahçesaray’ın Kouş köyünden olan ailesi korkunç 1922 açlığına dayanamayarak Türkiye’ye iltica etmiş ve Tepecik köyüne iskân edilmişlerdi

.

Vatanı Kırım’a ve halkına son derece içten bir bağlılığı olan Abduraman Emce son çeyrek asırdır Kırım derneği İstanbul Şubesi âdetâ ruhu ve sembolü olmuştu. Şahsî sıkıntılarını ve dertlerini asla aksettirmeksizin, ilerlemiş yaşına ve rahatsızlıklarına bakmaksızın derneğin her türlü faaliyetinde en ön safta yer alırdı. Derneğin kapısı her sabah onunla açılır, gece geç vakitte onunla kapatılırdı. İstanbul Şubemizle ilişkisi olup da onun iyiliğini ve yardımını görmemiş, onun bitmez tükenmez fedakârlıklarına hayran olmamış kimse bulmak mümkün değildir. Kendisi gibi Bahçesaraylı olan İsmail Bey Gaspıralı’ya olan inanılmaz benzerliği onu ilk görenleri çok şaşırtırdı. Nitekim, 1994’de hazırlanan Kırım Belgeseli’nde İsmail Bey Gaspıralı’yı canlandırmak ona düşmüştü.

Mekânıñ cennet olsun sevimli Abduraman Emcemiz, seni bir vaqıt unutmaycaqmız, seniñ hatirene er daim saip çıqacaqmız. Emir-Allah, qorantasınıñ, butün Qırımtatar halqınıñ ve ep dostlarınıñ başı sağ olsun.