•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • Romanya’daki Kırım Tatar milli hareketinin çınarlarından Ali Osman Bekmambet 14 Temmuz Pazar günü 101 yaşında iken vefat etti. Merhumun cenazesi 16 Temmuz 2013 tarihinde Köstence Merkez Müslüman Mezarlığına defnedildi.

    Çocukluğundan itibaren vatan ve millet sevgisiyle aşılanan ve yaşamını Kırım davasını adayan Ali Osman Bekmambet,10 Mayıs 1912 tarihinde Osman ve Nuriye’nin oğlu olarak Omırşa köyünde doğdu.

    1926 yılında Mecidiye Seminerinde Mehmet Niyazi’nin talebesi oldu. Hocasına hayranlığından tüm eserlerini ezbere öğrendi.

    Babasına “Tatar bar mı?” şiirini okuduktan sonra “yeşil cennetin” anavatan Kırım olduğunu öğrendi. Kısa zamanda Emel’e abone olup sorularına birçok cevap buldu ve Kırım davasını kendi hayat gayesi olarak benimsedi.

    1932’de, Necip Hacı Fazıl’ın ilk kurduğu teşkilata benzer bir teşkilatı kendi köyünde kurdu. Çalışmalarında Eyüp Menali (eski milletvekili Necat Sali’nın babası ) ve Ferat Faik’ten büyük destek gördü.

    17 Şubat 1935 tarihinde Eyüp Menali ile beraber Müstecib Ülküsal’ın önünde Kur’an’a el basarak yemin etti.

    1941 yılında başka arkadaşlarıyla beraber Kırım için savaşmak üzere başvuru yapar, ancak talebi onaylanmadı.

    Ali Osman Bekmambet, 1942 yılından itibaren Kırım’dan gelmeye başlayan Kırım Tatar mültecilere yardımları organize eden önderlerden birisi oldu.

    17 Şubat 1952’de, yemin töreninden tam 17 yıl sonra komünist rejim tarafından tutuklandı. “Faşist bir örgüte üye olmak ve Sovyet Birliğinden kaçan mültecilere 1949’a kadar yardım etmek” iddiasıyla yargılandı. 13 ay süren soruşturmadan sonra ömür boyu ağır çalışma hapsi cezası aldı. O tarihte 5 yaşında, 3 yaşında ve 10 aylık olan çocukları babasız büyümek zorunda kaldı.Romanya’nın en korkunç hapisleri olan Jılava, Midia ve Aiud’ta cezasını çekti. Çavniç, Baia Sprie, Gherla, Salcia, Agava ve Gradina gibi kurşun madenlerinde zor şartlarda çalıştı.

    1964’taki siyasi tutuklular için gelen afla serbest bırakıldı. Özgür olmasına rağmen imam veya öğretmen olarak çalışması yasaklandı. Bir şantiyedeki ahşap deposunda işçi olarak çalıştı. 1966 yılında imam olmaya hak kazandı ve emekliye ayrılana kadar vazifesini yerine getirdi. Halen Romanya Müftülüğünü yapan Murat Yusuf da Ali Osman Bekmambet’in talebelerinden oldu.

    Kaynak: Cemal Acı-Amet’in Türk-Tatar şahsiyetleri sözlüğü

    QHA
    Pin It