•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • Kırım Tatar Milli Hareketinin duayen aktivistlerinden İzzet Hayırov 21 Temmuz 2021 tarihinde 83 yaşında iken vatan Kırım’ın Akmescit şehrinde vefat etti.

    İzzet Hayirov1

    Kırım’ın Aluşta bölgesi Körbek (İzobilnoye) köyünde 1938 yılında dünyaya gelen İzzet Hayırov 1944 yılında henüz 7 yaşındayken bütün halkı ile birlikte vatan Kırım’dan sürgün edildi. Sürgünün ilk yılları Özbekistan’da açlık ve hastalıklardan 2 ablası ve ağabeyini kaybetti. Semerkand Devlet Üniversitesi Radyofizik bölümünü 1961 yılında kazanan Hayırov, aynı yıl diğer Kırım Tatar gençlerle beraber Kırım Tatar Gençler Birliğini kurdu. Birliğin amacı halkın vatana dönüş mücadelesi oldu. Hayırov’un aktif faaliyetleri KGB’nin (Sovyet Devlet Güvenlik Komitesi) dikkatinden kaçmadı. Ancak her biri 15-20 saat süren sorgular ve takibat Hayırov’u durduramadı. Uzun yıllar milli harekette farklı bölgeler ve şehirlerde faaliyet gösteren inisiyatif grupları arasında bilgi alış verişini sağlayan Hayırov, 1968 yılının 13 Kasım günü diğer 9 Kırım Tatar aktivistle birlikte tutuklandı. 1969 yılında haklarında başlayan dava ileride “Taşkent Süreci” olarak adlandırıldı. Bu dava kapsamında 10 Kırım Tatar milli hareketi aktivisti hapis cezalarına çarptırıldılar. Halkının hakları için verdiği mücadele nedeniyle 1 yıl 6 ay cezaevinde kalan Hayırov üniversiteden de atıldı. Bundan sonra milli harekette daha aktif rol almaya başlayan İzzet Hayırov, vatan döndükten sonra da mücadelesine devam etti.

    Kırım Tatar Milli Hareketinin en faal vekillerinden olan İzzet Hayırov 22.07.2021 tarihinde Akmescit’in Maryano kasabasında toprağa  verildi. İzzet Hayırov’u son yolculuğa uğurlamak için Kırım’ın çeşitli bölgelerinden gelen çok sayıda Kırım Tatarı cenaze törenine katıldı.

    Merhuma Allah’tan rahmet,

    Ailesine, yakınlarına ve Kırım Tatar camiasına başsağlığı dileriz.

    Kırım Derneği Genel Merkez Yönetim Kurulu

    Kaynak: QHA

    Pin It