• Kırım Tatar Millî Hareketi emektarı İzet İzedinov Rus işgali altındaki Kırım’da 83 yaşında yaşama veda etti. Koronavirüse yakalanan İzedinov geçtiğimiz günlerde yoğun bakıma alınmıştı. İzet İzedinov, 16 Şubat 2021 pazartesi günü saat 12.00’da Akmescit’teki Abdal mezarlığında son yolculuğuna uğurlandı.

1938 yılında Kırım’da Akyar’ın Balıklava bölgesi Çamlı Özenbaş köyünde dünyaya gelen İzet İzedinov, 6 yaşındayken halkı ile birlikte Özbekistan’a sürgün edildi.

izedinov

İzet İzedinov, 1947 yılında daha 5. sınıf öğrencisiyken Stalin’e mektup yazarak halkının vatan Kırım’a geri döndürülmesini talep etti. Mektubu açıp okuyan postacı, onu okul müdürüne götürdü. İzedinov’u odasına çağıran okul müdürü, mektubu paramparça edip İzedinov’u acımasızca dövdü. Olaydan sonra 1 ay boyunca okula gidemeyen İzedinov 1956 yılında bu kez dönemin Yüksek Sovyet Prezidyumu Başkanı Kliment Voroşilov’a mektup yazdı. Aldığı cevapta Kırım Tatarlarının Kırım’a dönüşlerinin yasak olduğu yazıyordu.

izedinov2

Kırım Tatar Millî Hareketi’ne aktif şekilde katılan İzedinov, Kırım Tatar halkının haklarının iade edilmesi için Taşkent ve Moskova’da yapılan mitinglerde yer aldı, üst düzey Sovyet yöneticileri ve insan hakları savunucuları ile görüştü. Vatan Kırım’a 1990 yılında dönen İzedinov son günlerine kadar halkının hakları için mücadele etmeye devam etti. İzet İzedinov, Rusya’nın Kırım’ı işgal etmesinden sonra Kırım Tatarlarına yapılan baskınları haber verme, hapse atılanların aileleri ile dayanışma ve yardım amacıyla kurulan “Kırım Dayanışması Platformu”nun toplantılarına da aktif şekilde katılıyordu.

Merhuma Allah’tan rahmet, ailesine, yakınlarına ve camiamıza başsağlığı dileriz.  Ruhu şâd, mekânı cennet olsun.

Kırım Derneği Genel Merkezi

Kaynak ve fotoğraflar: Kırım Haber Ajansı (QHA)