•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • Kırım Tatar millî mücadelesinin diasporadaki önde gelen isimlerinden Fikret Kırımlı Yurter’in 1 Mayıs 2020 tarihinde vefat ettiğini büyük bir üzüntü ile öğrenmiş bulunuyoruz.

    1932’de Kırım’ın Sudak rayonuna bağlı Ayserez köyünde dünyaya gelen Fikret Kırımlı Yurter II. Dünya Savaşı’nın karanlık yılları içinde küçük yaşta vatanını terk etmek zorunda kalmıştı. Avrupa’da mülteci kamplarında geçen zor bir hayattan sonra Türkiye’ye gelebilmiş, 1960’larda da Amerika Birleşik Devletleri’ne yerleşmişti.

    Fikret Kırımlı Yurter 1960’larda New York’ta yaşayan Kırım Tatarlarının teşkilatlanmasına ve faaliyetlerini bugün de sürdüren Kırım Türkleri Amerikan Birliği’nin kurulmasına büyük katkı yapmış, özellikle derneğin Brooklyn’deki toplum merkezi, cami ve mektep olarak hizmet veren binasının alınmasında birinci derecede rol almıştı.

    Fikret Kırımlı Yurter 1970’li ve 1980’li yıllarda Vatan’a dönme mücadelesi veren Kırım Tatar halkının sesini başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere dünya kamuoyuna duyurabilmek için âdetâ tek kişilik bir ordu gibi çaba göstermiş, bunda da büyük ölçüde başarılı olmuştu. O yıllarda çıkarttığı İngilizce, Rusça ve Türkçe yayınlar bu mücadele döneminin en önemli belgeleri arasında yer almaktadır.

    Kırım Derneği Genel Merkezi olarak Kırım Tatar halkının bu vatansever evlâdının ve yılmaz aktivistinin aziz hatırası önünde saygıyla eğiliyor, başta ailesi olmak üzere bütün milletimize baş sağlığı diliyoruz.

    Allah rahmet eylesin. Huzur için de yat Fikret Ağa, milletin hep var olacak ve seni unutmayacak!

    Pin It