• Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği

Genel Merkezi’nden

derneklogo 590x330

21 Şubat Dünya Anadili Günü hakkında

Türk dil ailesinin Oğuz ve Kıpçak özelliklerini bünyesinde barındıran ve bu özelliği ile geniş bir coğrafyaya yayılmış Türk dünyasının ortak dili olabilme niteliğini taşıyan Kırım Tatarcası maalesef ki bugün UNESCO tarafından “yok olma tehlikesi altındaki diller” listesinde sınıflandırılmaktadır.

İsmail Bey Gaspıralı’nın “Dilde, Fikirde, İşte Birlik” söylemi ile 130 yıla yakın bir süre önce yayınladığı “Tercüman” gazetesinin anadili olarak Kahire’den Kazan’a, Bosna’dan Kaşgar’a kadarki büyük alanda okunan ve anlaşılan Kırım Tatarcası günümüzde kendi anavatanı Kırım’da dahi eğitimi verilemeyen bir dil haline gelmiştir.

Kırım’ı 2014 yılında işgal eden Rusya Federasyonu, o tarihte yetersiz de olsa mevcut olan ilk ve orta öğretim seviyesinde Kırım Tatarca eğitim olanaklarını işgalden bugüne geçen beş yıl içinde neredeyse yok etmiştir.

Bununla da yetinmeyen Rusya Federasyonu, 2018 yılında yürürlüğe koyduğu bir kanunla işgal ettiği Kırım da dahil olmak üzere bütün Federasyon sınırları içinde Rusça dışındaki diğer dillerin eğitimini zorunlu olmaktan çıkartarak seçmeli hale getirmiştir. Bu, Rusya Federasyonu topraklarında yaşamak zorunda kalan Rus olmayan bütün halkların anadillerinin açıkça “idam” kararı ve kanunudur.

Her ne kadar 21 Şubat Dünya Anadili Günü olarak kutlanması gerektiği kabul edilmiş ise de vatanları işgal edilen Kırım Tatarları ve anadilde eğitimleri neredeyse imkânsız hale gelmiş Rusya Federasyonunda yaşayan Rus olmayan halklar için bu gün ancak buruk bir anlam ifade etmektedir.

Dünya üzerinde yaşayan her insanın anadilini unutmaması ve unutturulmaması dileği ile kamuoyuna arz ederiz.