•   KIRIM DERNEĞİ GENEL MERKEZİ’DEN

09/08/2014

Derneğimiz üyesi, Kırım Haber Ajansı Koordinatörü olan Türk vatandaşı İsmet Yüksel’in 09 Ağustos 2014 tarihinde Kırım’a girişinin yasaklandığını öğrenmiş bulunmaktayız. Ailesiyle birlikte Türkiye’den Ramazan Bayramı dönüşünde maruz kaldığı bu hukuk dışı muameleden ötürü Türkiye’de yaşayan Kırım Tatarları olarak Rusya Federasyonu yönetimini şiddetle kınıyoruz.

Yirmi yıl önce Kırım’a yerleşen ve ailesini kuran, uzun yıllar TİKA’da görev yapmış olan ve TRT için programlar da hazırlayan İsmet Yüksel Kırım Haber Ajansını kurmuş ve Kırım’daki gelişmelerin dünyaya duyurulmasında önemli hizmetlerde bulunmuştur. Kendisine uygulanan bu yasak aynı zamanda Kırım Tatarlarının sesinin hür dünyaya duyurulmasına ve basın özgürlüğüne karşı şiddetli bir müdahaledir.

2014 yılı Şubat ayında Kırım’ın Rusya Federasyonu tarafından işgaliyle başlayan hukuksuz uygulamalar ve Kırım Tatarlarına karşı baskılar gün geçtikçe artmaktadır. Sırasıyla Kırım Tatar Milli Hareketi Lideri Sayın Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ve Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Sayın Refat Çubar’a getirilen Kırım’a giriş yasağı, bu sefer de Sayın İsmet Yüksel için çıkarılmıştır.

Türkiye’deki Kırım Tatar Diasporası olarak Bu tür insanlık dışı muamelelerin bir an önce sonlandırılması için dünyadaki resmi ve sivil bütün organizasyonları bu meselenin çözümünde aktif rol almaya davet ediyoruz.

DECLARATION BY CRIMEA ASSOCIATION HEADQUARTERS ON THE BAN BROUGHT AGAINST ISMET YUKSEL’S ENTERING CRIMEA

09 August 2014

We unfortunately learned that Mr. Ismet Yuksel, a Member of our Association, Turkish citizen and the Coordinator of Crimean News Agency, was not allowed to enter Crimea on 09 August 2014. We, as the Crimean Tatars living in Turkey, strongly condemn the Russian Federation due to the unlawful treatment against him while returning to Crimea along with his family after celebrating Eid-ul-Fitr (Ramadan Holiday) in Turkey.

Ismet Yuksel, who moved to Crimea and settled there twenty years ago, married with a Crimean Tatar and has a daughter, served for TIKA (Turkish Cooperation and Coordination Agency) for years and has also been preparing TV programs for TRT (Turkish Radio Television), founded the Crimean News Agency and, with a deep commitment, continuously delivered latest news and developments in Crimea to the world. This ban against him is at the same time a severe intervention against the freedom of media and broadcasting the voice of Crimean Tatars to the world.

Unlawful treatments and oppressions against the Crimean Tatars started following the invasion of Crimea by the Russian Federation in February 2014 have been increasing day by day. The ban on entering Crimea against Mr. Mustafa Abdulcemil Kirimoglu, the famous leader of Crimean Tatars, and Mr. Refat Chubarov, the Head of the Medjlis of the Crimean Tatar People has been brought against Mr. Ismet Yuksel this time.

As the Crimean Tatar Diaspora in Turkey, once more we declare to the world that we strongly condemn these wrong attitudes and behaviors of the Russian Federation and that we kindly invite all governmental and non-governmental organizations as well as individuals which are sensitive on human rights to take active roles in resolving this issue.