• Kırım’ın 233 yıl önce 1783 yılında Rusya Çarlığı tarafından işgalinin hemen ardından başlayan Kırım’ı Ruslaştırma politikalarının bir neticesi olarak sayıları milyonlarla ifade edilen Kırım Tatarı vatanından zorla göç ettirilmiştir. Çarlığın yıkılmasından sonra kurulan yeni Rus imparatorluğu ya da bilinen adıyla SSCB döneminde Ruslaştırma politikası tür ve boyut değiştirerek artık toplu sürgün ve katliamlara dönüşmüş, onbinlerce Kırım Tatarı insanlığa karşı bu suçların kurban ve mağduru olmuştur. Nihayet 18 Mayıs 1944’te bütün Kırım Tatarları vatanlarından sürgün edilmiş ve Rusya, Kırım’daki emelini bir süreliğine de olsa hayata geçirmiştir.

Sovyetler Birliğinin dağılmasının ardından Kırım Tatarları kitleler halinde vatanlarına dönmeye başlamıştır. Ne var ki Kırım bir kez daha ve bu defa Rusya Federasyonu tarafından 27 Şubat 2014 tarihinde işgal edilmiştir.

Rusya Federasyonu bu işgal ile altına imza attığı bütün uluslararası antlaşmaları ayaklar altına alarak uluslararası hukuk ve dünya barışı için ne denli büyük bir tehdit olduğunu bir kez daha ispatlamıştır.

Rusya’nın bu ahlaksızca ve eşkıyaca davranışı Birleşmiş Milletler ve diğer devletlerarası teşkilatlar ile hukuka, demokrasiye ve insan haklarına saygılı devletler tarafından tanınmamış, uluslararası toplum Kırım’ın işgaline karşı tedbirler almaya başlamıştır.

Türkiye Cumhuriyeti de bu işgal ve ilhakın tanınmayacağını kesin bir ifade ile defaatle beyan ederek uluslararası toplumla birlikte hareket etmiştir.

İşgalin başladığı ilk günden itibaren Kırım’da, dünyanın pek çok ülkesinde ve Türkiye’de yaşayan Kırım Tatarları, 233 yıllık acı ve gözyaşı dolu tarih ve tecrübesinden aldığı ağır ve acı derslerle Rusya’nın bu ahlaksız ve barbarca işgaline karşı olduklarını, işgali asla tanımayacaklarını bütün dünyaya ilan etmiş ve mücadelelerine yılmaksızın devam etmektedir.

Kırım’ın işgaline karşı tek organize tepkiyi veren Kırım Tatarlarını kandırmak ve elde etmek isteyen Rusya ve onun işgalci işbirlikçileri, önce silahların gölgesinde bir referandum komedisi düzenlemiş, dünyanın alay ettiği bu referandum komedisinin tutmadığını görünce Kırım Tatarlarını yanına çekmek için sözde bir devlet başkanlığı kararnamesi ile Kırım Tatarlarına rüşvet kabilinde pek çok haklar tanıdığı yalanına başvurmuştur.

Ne var ki, işgalden bugüne geçen iki buçuk yılda bu sözde kararnamenin yalan ve sahtekarlık olduğu da çok net fakat acı olaylarla ispat olmuştur.

İkibuçuk yıllık süre zarfında Kırım Tatarları ev aramaları, gözaltılar, tutuklamalar, insan kaçırma ve adam öldürme gibi baskıların ve suçların mağduru olmuş, millî basın ve yayın organları kapatılmış, millî okullarında “kitap yokluğu” bahanesiyle anadilde eğitim almaları engellenmiş, Rus okullarında Kırım Tatarca ders almak için dilekçe veren ailelere tehditle dilekçeleri geri aldırılmış, millî düşünce ve fikre sahip Kırım Tatarları işlerinden atılmış, sokakta anadilde konuştukları için darp edilmiştir.

İşgalciler, bununla da kalmamış Kırım Tatarlarının özyönetim organı Kırım Tatar Millî Meclisi’nin malvarlığına el koymuş, Kırım Tatarlarının lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ve Meclis Başkanı Refat Çubarov ile bazı önde gelen Kırım Tatar aktivistlerinin Kırım’a girmesini yasaklamış, Meclis Başkan yardımcısını tutuklamış, bir diğer Meclis Başkan yardımcısını sağlık durumunun elverişsiz olmasına bakmadan Sovyet dönemine eşdeğer bir uygulama ile akıl hastahanesinde tutmuştur. Bugün Kırım’da işgale karşı çıkan 32 kişi tutukludur, 15 kişi ise kaçırılarak kayıplara karışmıştır. 3 Kırım Tatarının işkence ile öldürülmüş cesedine ulaşılmıştır.

Yaşanan bütün bu gerçekliklere rağmen esef ve acı verici olan ise Kırım’da ve diasporada Rusya Federasyonu ve işgalcilerin rüşvetlerine ram olarak bu ahlaksız işgalcilerle işbirliği yapan kişi ve sözde kuruluşlar türemiştir. Tarihte sıkça karşılaşılan işgal güçleri muhipleri maalesef bugün vatanı Rus işgali altında bulunan Kırım Tatarları içinde de ortaya çıkmıştır.

İki buçuk yıl zarfında Kırım Tatarlarına karşı yapılan baskılara, tutuklamalara, adam kaçırma ve insan öldürme suç ve eylemlerine karşı en temel insanî açıklamalarda bulunmaksızın, Kırım Tatarlarına karşı işlenen insan hakları ihlalleri ve insanlık suçları karşısında sessiz kalarak bütün mesai ve gayretlerini bu ahlaksız, hukuksuz, yasadışı ve barbarca işgali haklı göstermeye çalışan bu kişi ve sözde kuruluşların Türkiye’de yaşayan Kırım Tatarları arasında hiçbir itibarı ve ehemmiyeti bulunmamaktadır.

Gerçekte hukukî varlıkları şüpheli itibarsız, işbirlikçi Kırım Tatar Kültür Dernekleri Federasyonu etrafında görünen bu kuruluşların yalan ve sahtecilik içeren açıklamalarla Türkiye’de yaşayan Kırım Tatarlarının Rusya Federasyonunu desteklediği yönündeki açıklamaları ancak ve ancak Kırım Tatarlarına karşı tarih boyunca işlenen ve bugün de işlenmeye devam eden insanlık suçlarında suç ortağı olduklarının bir itirafıdır.

Ne Kırım’da, ne diasporanın herhangi bir yerinde ne de Türkiye’de yaşayan gerçek ve asil Kırım Tatarları, kendi atalarına ve kardeşlerine katliam yapan, tarihi boyunca pek çok müslüman türk halkını soykırıma uğratan, kendi vatanını işgal eden, insanlığa karşı işlediği suçlarla kanlı bir tarihe sahip Rusya adlı devletle işbirliği yapma alçaklığı ve ihaneti içinde hiçbir zaman olmamıştır ve bugünden sonra da olmayacaktır.

Rusya’nın bu insanlık dışı politikalarına karşı 233 yıldır Kırım Tatarları şeref ve asaleti ile mücadelesine devam etmektedir ve bu mücadeleden asla yılmayacaktır.

KIRIM TATAR TEŞKİLATLARI PLATFORMU

Kırım Derneği Genel Merkezi