joomla sticky bar
İlmi Umerov ve Ahtem Çiygöz'ün Buruk Özgürlükleri Başladı
Kırım Tatar Dil ve Edebiyat Derslerimiz Başlıyor
Kırım Tatar Milli Kurultayı ve Kırım Ahali Cumhuriyeti’nin 100. Yılı
Bu yıl da kurban vazifemizi ifa ettik
Kırıkkale'de Derviza (Hasat Bayramı) Çoşku ile Karşılandı
İAKD Gençlik İlk Etkinliğini Gerçekleştirdi
Kırımoğlu ve Ukrayna Başsavcısı Lutsenko Derneğimizi ziyaret etti
Ukrayna Diaspora Kimliği İçin Başvurular Başlamıştır
  • 10 Aralık İmza Kampanyasının Amacı?

Kırım'ın işgaline son verilmesi,

Kırım Tatarlarının kendi kaderini tayin hakkının garanti altına alınması,

Kırım'da Kırım Tatar özerkliğinin kurulması,

Kırım'da kaçırılan ve tutuklu bulunan kardeşlerimizin bulunması ve serbest bırakılması,

Kırım'da insanlık suçları işleyenlerin uluslararası mahkemelerde yargılanması

Sayın Teşkilat Başkanları ve Gönüllüler,
 Malumunuz olduğu üzere Kırım Tatar Millî Meclisi ve Dünya Kırım Tatar Kongresi Başkanı Refat Çubarov, 15 Mayıs 2017 tarihinde yapmış olduğu basın toplantısı ile Dünya Kırım Tatar Kongresi

İmza kampanyası 10 Aralık 2017 gününe değin sürecektir.

joomla social share plugin

Faaliyet Takvimi

Kasım 2017
Pt Sa Çr Pr Cm Ct Pz
27 28 29 30

Derneğimiz Genel Merkezi’nde, 6 Ekim 2017 Cuma günü “Kırım Tatar Milli Kurultayı ve Kırım Ahali Cumhuriyeti’nin 100. Yılı” konulu bir seminer düzenlendi.

ufuk aykol

Kırım hakkında araştırma ve inceleme yazıları bulunan, QHA'nın da yazarlarından biri olan Ufuk Aykol seminere konuşmacı olarak katıldı. Seminerin açılış konuşmasını Dünya Kırım Tatar Kongresi (Dünya Qırım Tatar Kongresi, DQTK) Genel Sekreteri ve Kırım Derneği Genel Başkan Vekili Avukat Namık Kemal Bayar yaptı. Seminere katılan konuklara teşekkürlerinin ardından bu tür etkinliklerin önemini vurgulayan Bayar, "Bugünkü durumla, 1917'deki durum arasında çok büyük fark yok. Bolşevik zulmü hala devam ediyor." şeklinde konuştu.

haber iyi ayarl 2

Daha sonra sunumunu yapmak için söz alan Ufuk Aykol 1917 Kırım Tatar Milli Kurultayı Hükümetini anlattı. Sunumunda Noman Çelebi Cihan, Cafer Seydahmet Kırımer, Hasan Sabri Ayvaz, Abdürreşid Mehdi, Ahmet Şükrü, İbrahim Özenbaşlı, Seytcelil Hattat ve İsmail Bey Gaspıralı gibi Kırım Tatar tarihi için çok önemli isimlerin Kurultaya etkisinden bahseden Aykol, "Bolşevik vahşeti ile Putin vahşeti arasında hiçbir fark yok."  dedi.

İslam dünyasında demokratik usullerle yapılan ilk genel seçim olma özelliğini taşıyan Kurultay seçimleri sonucunda seçilen 76 milletvekilinden 5'i kadın milletvekiliydi. 9 Aralık 1917 yılında Bahçesaray Hansaray’da açılan Kurultay’da tarak tamgalı gökbayraklar asılmış, Han Camiinde kılınan öğle namazından sonra Hanların Divanına tören halinde geçilirken Noman Çelebi Cihan’ın “Ant Etkenmen” adlı şiiri marş halinde söylenmişti. 26 Aralık 1917 tarihinde ilan edilen Kırım Ahali Cumhuriyeti Anayasası ile birlikte Kurultay Hükümeti de seçilmişti. Kurultay Hükümetinde Başbakanlığa Noman Çelebi Cihan, Dışişleri ve Savunma Bakanlığına Cafer Seydahmet Kırımer, Maliye ve Vakıf İşleri  Bakanlığına Seyitcelil Hattat, Eğitim Bakanlığına Ahmet Özenbaşlı, Diyanet İşleri Bakanlığına Ahmet Şükri seçilmişti.

DJttLrbXcAEQ9Rj

Seminer, gerçekleştirilen soru-cevap kısmının ardından sona erdi.